Bijdrage Arie Slob inbreng wijziging Burgerlijk Wetboek 6,Wetboek van burgerlijke rechtvordering

donderdag 09 september 2010 10:00

De leden van de fractie ChristenUnie hebben met belangstelling kennis genomen van het wetsvoorstel Wijziging van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek en het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering in verband met de normering van de vergoeding voor kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte. De leden van de fractie ChristenUnie delen de mening van de indiener dat er maatregelen gesteld moeten worden tegen onredelijke incassokosten. Op deze wijze kunnen hogere schulden bij schuldenaren worden voorkomen en ontstaat er meer duidelijkheid over de redelijkheid van incassokosten. Het nu voorliggende wetsvoorstel om onredelijke incassokosten te voorkomen roept bij deze leden nog wel een aantal vragen op.

De leden van de fractie ChristenUnie willen weten hoe de voorgenomen Wijziging van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek en het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en de bijbehorende algemene maatregel van bestuur zich verhouden tot het verbeteren van de kwaliteit van de incassoprocedures. Welke aanvullende maatregelen worden overwogen om naast het voorkomen van onredelijke incassokosten ook de kwaliteit van de betrokken organisaties en het toezicht hierop te verbeteren, zo vragen deze leden. Deze leden vragen op welke wijze de beleidsontwikkeling op Europees niveau zoals de Late Payment directive  betrokken wordt bij Nederlandse wetgeving.

De leden van de fractie ChristenUnie stellen tevens vast dat ten opzichte van het rapport Voorwerk II in de aangekondigde algemene maatregel van bestuur afwijkende maximale vergoedingen voor de incassokosten worden opgenomen. Welke afweging heeft de regering gemaakt om in de aangekondigde algemene maatregel van bestuur voor een staffel met een andere indeling te kiezen, zo willen deze leden graag weten. De leden van de ChristenUnie vragen de regering om toe te lichten in hoeverre er verschillen optreden in de hoogtes van incassokosten bij vorderingen die onder de nieuwe algemene maatregel van bestuur vallen ten opzichte van de incassokosten onder de staffel van Voorwerk II.

Ook willen de leden van de fractie ChristenUnie weten waarom de maximale vergoedingen niet gaan gelden voor het Centraal Justitieel Incassobureau. Dienen de incassobedrijven en het Centraal Justitieel Incassobureau niet gelijk te behandeld worden, zo vragen deze leden. Deze leden vragen of schuldeisers zonder BTW-plicht die de BTW niet kunnen verrekenen in het wetsvoorstel en de algemene maatregel van bestuur de mogelijkheid hebben om de BTW door te rekenen aan de schuldenaar.

Is daarnaast bij de aangekondigde maximale vergoedingen voor de incassokosten gezien de onkosten die organisaties voor het onderzoeken en innen van incasso’s moeten maken een kwalitatief goede en zorgvuldige behandeling van de incasso’s voldoende gewaarborgd, zo vragen de leden van de fractie ChristenUnie.

De regering geeft aan dat met betrekking tot verschillende aspecten van de regeling opmerkingen zijn gemaakt of nadere aanbevelingen zijn gedaan door de organisaties die op het voorontwerp hebben gereageerd.

De leden van de fractie ChristenUnie ontvangen graag een toelichting ten aanzien van de opmerkingen en aanbevelingen die door de geconsulteerde organisaties over de verschillende aspecten zijn gemaakt. Tevens willen deze leden weten tot welke aanpassingen deze opmerkingen en aanbevelingen aan het wetsvoorstel dan wel de voorgestelde algemene maatregel van bestuur hebben geleid.

 

Door de regering wordt genoemd dat het wetsvoorstel niet tot een verandering in de administratieve lasten voor het bedrijfsleven zal leiden. Het wetsvoorstel zal echter ook op vorderingen tussen bedrijven van toepassing zijn, zo stellen de leden van de fractie ChristenUnie vast. Deze leden vragen aan de regering in hoeverre het wetsvoorstel toch zal leiden tot administratieve gevolgen voor bedrijven, doordat bedrijven genoodzaakt worden om bepalingen over de vergoedingen bij het niet nakomen van de betalingsverplichtingen in de algemene voorwaarden of contractvoorwaarden aan te passen.

 

Labels
Arie Slob
Bijdragen

« Terug

Archief > 2010 > september