Publieke omroep aan rand afgrond

vrijdag 18 november 2005 17:17

Arie Slob schrikt van mediabegroting en hekelt passieve houding staatssecretaris
Op maandag 21 november spreekt de Tweede Kamer met staatssecretaris Medy van der Laan over de mediabegroting 2006. Arie Slob, mediawoordvoerder van de ChristenUnie, is erg geschrokken van de inhoud van de begroting. Hij snapt ook niet dat de Tweede Kamer de begroting pas op 11 november heeft ontvangen. Hoewel hij niet snel grote woorden gebruikt, is zijn kritiek nu niet mals.

Arie Slob schrikt van mediabegroting en hekelt passieve houding staatssecretaris
 
Op maandag 21 november spreekt de Tweede Kamer met staatssecretaris Medy van der Laan over de mediabegroting 2006. Arie Slob, mediawoordvoerder van de ChristenUnie, is erg geschrokken van de inhoud van de begroting. Hij snapt ook niet dat de Tweede Kamer de begroting pas op 11 november heeft ontvangen. Hoewel hij niet snel grote woorden gebruikt, is zijn kritiek nu niet mals: “Zo slecht is het nog nooit eerder geweest”. Volgens Slob bevindt de publieke omroep zich aan de rand van de (financiële) afgrond. Voor 2006 is sprake van een tekort van ongeveer 80 miljoen euro, oplopend naar 100 miljoen euro in 2007. Hij hekelt de passieve houding van verantwoordelijk staatssecretaris Van der Laan.
 
In de afgelopen weken heeft de Tweede Kamer intensief met de staatssecretaris gedebatteerd over de toekomst van de publieke omroep. Voor de langere termijn wordt er gewerkt aan veranderingen. Ondanks de mooie woorden van de staatssecretaris in de begroting dat ‘tijdens de verbouwing de verkoop gewoon doorgaat’, ziet de nabije toekomst er in financieel opzicht dramatisch uit. De afgesproken bezuinigingen voor de publieke omroep in het regeerakkoord (voor 2006 gaat het om een bedrag van 60 miljoen euro) gekoppeld aan sterk teruglopende reclame-inkomsten (de Ster verwacht voor 2006 een extra daling van 51 miljoen euro) zorgt onvermijdelijke voor een verdere marginalisering van de publieke omroep. Zeker nu staatssecretaris van der Laan niet van plan is om financieel bij te springen. De Raad van Bestuur van de NOS heeft inmiddels al aangegeven dat in een dergelijke situatie ingrijpende maatregelen niet meer te voorkomen zijn. Met alle gevolgen van dien voor de werkgelegenheid bij en de kwaliteit van de programmering van de publieke omroep.
 
Arie Slob zal staatssecretaris Van der Laan en de coalitiepartijen aanstaande maandag oproepen om hun verantwoordelijkheid voor de publieke omroep waar te maken: “Alle mooie woorden over de waarde van de publieke omroep verdampen als er nu niet iets gebeurt”.
Labels

« Terug

Reacties op 'Publieke omroep aan rand afgrond'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005 > november