Rouvoet: beloon terugkeer asielzoekers

woensdag 03 april 2002 07:04

DEN HAAG - Nederland moet de terugkeer van vluchtelingen creatiever opzetten.

DEN HAAG - Nederland moet de terugkeer van vluchtelingen creatiever opzetten.

Asielzoekers die weinig kans maken op een verblijfsvergunning omdat ze bijvoorbeeld uit relatief veilige landen komen, moet een premie worden geboden wanneer ze willen vertrekken. Afspraken met de overheden in die landen moeten ervoor zorgen dat deze mensen weer een nieuw leven kunnen opbouwen.

Dit idee komt van ChristenUnie-kamerlid Rouvoet, die daarover binnenkort nadere voorstellen wil doen. Met de landen waarnaar asielzoekers kunnen terugkeren, moeten door Nederland afspraken worden gemaakt. Rouvoet denkt daarbij bijvoorbeeld aan Rusland, Armenië en Turkije. ,,Je kunt moeilijk volhouden dat deze landen niet overwegend veilig zijn.

Asielzoekers moet daarom duidelijk worden gemaakt dat ze buitengewoon weinig kans maken op een verblijfsvergunning. Kunnen ze worden overtuigd en zijn ze bereid om weer terug te keren, dan kan moet daar een geldbedrag tegenover staan'', zegt Rouvoet. Met het geld zouden ze dan in het thuisland een nieuwe start kunnen maken. Regeringen van die landen zou daar ook aan mee moeten werken, bijvoorbeeld door het geldbedrag nog verder aan te vullen. Sommige landen zijn daar wellicht toe bereid, denkt Rouvoet, omdat zij niet gelukkig zijn met het feit dat onderdanen elders een betere toekomst zoeken.

Omdat veelomvattende afspraken over een internationaal asielbeleid waarschijnlijk nog lang op zich laten wachten, vindt Rouvoet dat Nederland eerst zelf met afzonderlijke staten afspraken moet maken over de terugkeer van asielzoekers. ,,Waarom zouden we dat niet doen? Het in procedure houden van asielzoekers die weinig kans maken, kost veel geld. Niet alleen het verblijf, maar ook de procedures en rechtszaken slokken enorme bedragen op. Dan kun je beter een bedrag bieden wanneer asielzoekers zelf inzien dat ze beter kunnen vertrekken dan een lange, kansloze procedure uitzitten.''

Wel wil Rouvoet dat deze regeling op basis van vrijwilligheid blijft. ,,Je kunt mensen niet dwingen, want op basis van het Vluchtelingenverdrag hebben ze recht op een procedure met beroepsmogelijkheden. Wil een asielzoeker daarvan gebruikmaken, dan moet dat mogelijk zijn.''

van onze redactie binnenland

Onderstaand artikel is gepubliceerd in het Nederlands Dagblad
Labels
André Rouvoet
In de media

« Terug

Reacties op 'Rouvoet: beloon terugkeer asielzoekers'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.