Opvoeden – voor het te laat is!

donderdag 29 december 2005 13:54

ChristenUnie en EO en NCRV beleggen conferentie over risico’s mediagebruik.

Er is veel te weinig aandacht voor de enorme invloed van media op kinderen en jongeren. Dat vindt Arie Slob, mediawoordvoerder van de ChristenUnie: “In 2005 zaten kinderen tussen de 2 en 18 jaar gemiddeld zo’n 6 uur per dag achter een of ander beeldscherm. Dat is niet mis, want de invloed van media is groot. Het is zaak dat kinderen weerbaar worden. Dat moet de overheid oppakken: investeren in mediaopvoeding voor het te laat is”. 
 
Door de nieuwe media hebben ouders minder zicht op de informatie die bij hun kinderen binnenkomt. Daardoor kunnen ze heel makkelijk in aanraking komen met schadelijke informatie of foute mensen”. De ChristenUnie belegt op 17 februari 2006 met de EO en de NCRV een conferentie over mediagebruik. Slob: “Het is hoog tijd dat we de koppen bij elkaar steken en als politiek en omroepen nadenken over mediagebruik”.
 
Voor de mediaconferentie van de christelijke partij en de christelijke omroepen is een groot aantal deskundigen uitgenodigd. Onderzoek toont aan dat het mediagebruik  onder jongeren in de afgelopen jaren spectaculair is veranderd. In het recent uitgebrachte rapport ‘Wijzer kijken’ van de Advies Commissie Jeugd, Geweld en Media wordt mede vanwege deze ontwikkelingen dringend geadviseerd meer te investeren in het weerbaar maken van jongeren in hun mediagedrag. Hierin spelen ouders, het onderwijs, de welzijnssector en ook de politiek een belangrijke rol. Er is echter een groot gebrek aan informatie over mediaopvoeding en de invloed van media op de ontwikkeling van kinderen.
 
Arie Slob, mediawoordvoerder voor de ChristenUnie in de Tweede Kamer, ziet het advies van de Commissie Jeugd, Geweld en Media als een steun in de rug. In 2004 vroeg hij staatssecretaris van der Laan al meer aandacht te besteden aan het mediawijs maken van jongeren. In 2005 vroeg de ChristenUnie ook aandacht voor de schadelijke effecten van gewelddadige en/of seksueel getinte muziekclips op het gedrag van jongeren. Dit naar aanleiding van groepsverkrachtingen in Rotterdam. Tijdens de mediaconferentie zal hieraan ook aandacht worden gegeven. Slob neemt op 23 januari 2006 ook deel aan een seminar van Hogeschool Rotterdam over groepsverkrachtingen. Recent noemden docenten en studenten van Hogeschool Rotterdam in een artikel groepsverkrachtingen nog “een onderschat probleem”.
 
Arie Slob neemt alvast een voorschot op de discussies van begin 2006. “Jaarlijks komen ruim zeshonderd jongeren tussen de 12 en 18 jaar voor de rechter voor een zedendelict. Een groot deel van deze jongeren ziet zichzelf niet als aanrander of verkrachter. Zij hebben nooit geleerd dat er een relatie is tussen het hebben van seks, liefde en intimiteit. In de opvoeding en op school moet daar aandacht aan worden gegeven. Ook zou het helpen als muziekzenders als TMF, MTV en The Box hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en de gewelddadige en/of seksuele muziekclips van de buis halen."
Labels

« Terug

Reacties op 'Opvoeden – voor het te laat is!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005 > december