Netwerk: Onderzoek terugkeer asielzoekers Congo

donderdag 01 december 2005 23:23

Interview met Jenny Cuffe over Congo met reactie Tineke Huizinga
 
Uitzenddatum: Do. 1 december 2005, 20.30u
Verslaggeving: Geertjan Lassche
Video: smalband / breedband (windows media player)
 
Naar aanleiding van de Netwerk-berichtgeving in de Congo-zaak en de daaropvolgende commotie, besloot BBC-journaliste Jenny Cuffe een onderzoek in te stellen in Congo. Zij zocht uit wat er gebeurt met afgewezen asielzoekers die terugkeren in Congo. Netwerk sprak haar over haar bevindingen. Tineke Huizinga, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie reageert.
 
Veiligheid
Mensenrechten- en vluchtelingenorganisaties maken zich zorgen over de veiligheid van de teruggekeerde Congolese asielzoekers. Toch vinden onder meer de Britse en de Nederlandse overheid dat afgewezen vluchtelingen terug naar Congo kunnen.
 
Geen controle
Cuffe vindt dat vreemd, omdat niet wordt nagegaan wat er met die mensen gebeurt. “Er is geen enkele internationale organisatie die in Congo een oogje in het zeil houdt. Europa kan niet zeggen: het is veilig om mensen terug te sturen naar Kinshasa.”
 
Verslag
Om uit te zoeken hoe de asielzoekers worden ontvangen na hun terugkeer, ging Cuffe naar Congo. Haar verslag wordt vandaag uitgezonden op BBC World Service. In Netwerk een interview met de BBC-journaliste. Ze vertelt onder meer dat de Congolese autoriteiten toegeven dat sommige teruggekeerde Congolezen worden gemarteld.
 
Martelingen
In 2003 rapporteerde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR al dat in Congo teruggekeerde vluchtelingen worden opgepakt en in gevangenissen terecht komen. Velen van hen worden mishandeld, zegt ook de Congolese mensenrechtenadvocaat Diku. Hij had in juni dit jaar een gesprek met een Nederlandse ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de situatie van afgewezen asielzoekers.
 
Problemen

Teruggestuurde vreemdelingen kunnen in het land van herkomst in problemen komen als bekend wordt dat zij in een ander land asiel hebben aangevraagd. Ook in Congo is dat het geval. Het vermelden van de asielachtergrond van een vreemdeling die teruggestuurd wordt naar het land van herkomst is daarom in strijd met internationale regels. Toch krijgen de Congolese autoriteiten asielgegevens van Nederlandse instanties.

Vervangende reisdocumenten

Netwerk berichtte al eerder over het verstrekken van die vertrouwelijke informatie. Om vervangende reisdocumenten te krijgen voor uitgeprocedeerde asielzoekers die geen paspoort meer hebben, versturen de Nederlandse autoriteiten (IND, Marechaussee en Vreemdelingendienst) onder meer een document met de vingerafdrukken van de persoon in kwestie naar de Congolese ambassade. Op deze documenten kan aangevinkt worden of het om een asielzoeker gaat. Netwerk heeft van 11 personen documenten waarop dat vakje is aangevinkt

Commissie Havermans

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken heeft de Kamer al diverse malen verzekerd dat dergelijke praktijken niet voorkomen De Commissie Havermans onderzoekt de kwestie op dit moment. De resultaten van dit onderzoek worden binnenkort verwacht.

Labels
In de media

« Terug

Reacties op 'Netwerk: Onderzoek terugkeer asielzoekers Congo'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005 > december