Veranderingen in het sociaal domein

woensdag 08 oktober 2014

Gemeenten staan aan de vooravond van grote veranderingen in het sociale domein. Het rijk hevelt zorg- en ondersteuningstaken rondom jeugd, werk en zorg over naar de gemeenten omdat zij effectiever kunnen werken. Immers, gemeenten weten beter wat er speelt bij hun inwoners, zijn op de hoogte van aanwezige voorzieningen en kunnen daardoor beter inspelen op de ondersteuningsbehoefte.
Per 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van:
• de participatiewet;
• de WMO;
• de jeugdzorg.

1. Participatiewet

Deze wet vervangt de Wet werk en bijstand (Wwb). Tegelijk met de invoering van deze wet wordt de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) afgeschaft en wordt de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) beperkt tot de mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn. Met de invoering van de Participatiewet wordt de gemeente verantwoordelijk om zoveel mogelijk mensen, al dan niet met een beperking, bij reguliere werkgevers aan de slag te krijgen. Instroom in de sociale werkvoorziening is niet meer mogelijk en instroom in de Wajong wordt beperkt. 

 

2. Wmo

De huidige regelingen AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) en Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) ondergaan ook een verandering. De gemeente wordt verantwoordelijk voor ondersteuning en begeleiding van hun burgers. De extramurale verpleging, een groot deel van de persoonlijke verzorging en de langdurige GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) gaan naar de Zorgverzekeringswet. Ook de hulp bij het huishouden verandert. Nieuwe cliënten kunnen niet meer rekenen op het bestaande aanbod, omdat de aanspraak op huishoudelijke verzorging in de Wmo vervalt. Voor bestaande cliënten gaat de maatregel een jaar later in. Via de Wmo zal alleen nog een maatwerkvoorziening worden aangeboden voor mensen die het echt nodig hebben en het zelf niet kunnen organiseren.

De kern-AWBZ die overblijft na de transitie in 2015 zal de Wet Langdurige Zorg genoemd worden. In deze wet wordt de zorg voor de meest kwetsbare ouderen en gehandicapten geregeld. Binnen de Wet Langdurige Zorg is zorg een verzekerd recht voor mensen die permanent (24/7) zorg in de nabijheid nodig hebben.

                                                                 

3. Jeugdzorg

Het nieuwe jeugdstelsel gaat ook per 2015 in werking. Dan komt de gehele jeugdzorg onder verantwoordelijkheid van de gemeente. Voorzieningen en hulpverleners moeten zich meer gaan richten op de versterking van de eigen kracht van kinderen, jongeren en opvoeders.

De jeugdzorg die naar de gemeente wordt gedecentraliseerd omvat alle onderdelen, namelijk:

  • de jeugdbescherming;
  • de jeugdreclassering;
  • de jeugdzorgPlus (gesloten jeugdzorg);
  • de geestelijke gezondheidzorg voor jeugdigen (jeugd-GGz);
  • de zorg voor jeugd met een licht verstandelijk beperking (jeugd-LVB).

 

Beleidsplan gemeente Hardenberg                                 
De gemeenteraad heeft in de vergadering van 16 september 2014 het beleidsplan sociaal domein “Samen doen” vastgesteld. Belangrijke elementen in dit plan zijn de volgende uitgangspunten:

  • meer inwoner, minder overheid;
  • meer buurt/wijk, minder centraal;
  • meer preventief, minder curatief;
  • meer integraal, minder versnipperd;
  • meer collectief, minder individueel.

In het nieuwe beleid staat de zelfredzaamheid, de eigen kracht, van de burger centraal, gevolgd door ondersteuning vanuit het sociale netwerk, vrijwilligers en algemene voorzieningen. Als deze oplossingen niet mogelijk zijn, zal bekeken worden of een maatwerkvoorziening ingezet kan worden.

Gebiedsteams

en belangrijke taak in de ondersteuning van de burgers is vanaf januari 2015 weggelegd voor de zogenaamde gebiedsteams in de gemeente. Het gebiedsteam heeft als opdracht om adequate en laagdrempelige integrale ondersteuning te bieden., Deze ondersteuning moet passen bij de behoefte van de hulpvrager. Ook moet deze hulp passen in het daarvoor beschikbare budget. Het gebiedsteam is er voor alle inwoners. Eind september is Gebiedsteam Noord officieel van start gegaan. Er komen straks in totaal vier teams.

Onze inzet in de gemeenteraad

Door de inzet van onze fractie zijn er twee belangrijke wijzigingen in het beleidsplan “Samen doen” doorgevoerd, namelijk:

  • de keuzevrijheid van de burger om te kiezen voor een aanbieder van zorg en ondersteuning die past bij de eigen identiteit en geloofsovertuiging;
  • de toegang tot het gebiedsteam zal de komende twee jaar als een algemene voorziening worden aangemerkt waarvoor geen eigen bijdrage van de burger wordt gevraagd.

Erik vd Grampel, Aly Willems en Jaap Wilts zijn portefeuillehouders "sociaal domein".

« Terug

Reacties op 'Veranderingen in het sociaal domein'

chris, chris (renton) renton [871708]
Geplaatst op: 09-01-2015 07:23
Deze tour in Replica Horloges het is mediterraan werd gekenmerkt door vele momenten van uitzondering, met inbegrip Imitatie Horloges van de eerste vluchten van de Breitling Jet Team boven de Akropolis van iwc replica Athene Griekenland, van de Gouden Hoorn in Istanbul Turkije, de schitterende Cedar bossen van Libanon en het strand van Tel Aviv in Israel. De piloten hadden ook de unieke mogelijkheid om te evolueren van meer dan driehonderd meter onder het waterniveau van de zee boven de dode zee.

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.