Instemming met: uitbreiding vleeskuikenbedrijf Dedemsvaart

woensdag 08 oktober 2014

De schaalvergroting in de landbouw gaat door. Daar waar er per dag een aantal landbouwers stoppen, gaan juist anderen weer door met investeren om het bedrijf op de toekomst voor te bereiden. Ook in de gemeente Hardenberg zie je de schaalvergroting doorgaan. Landbouwers anticiperen nu al op het moment dat de melkquotering per 2015 afgeschaft wordt.

Het huidige bedrijf aan de Verlengde Elfde wijk te Dedemsvaart

De uitbreiding van het bedrijf aan de Verlengde Elfde Wijk te Dedemsvaart is een hele forse. Het betreft een uitbreiding van 180.000 naar 558.000 vleeskuikens. De uitbreiding bevindt zich in een agrarisch ontwikkelgebied, dit gebied ligt in een bestemmingsplan dat is vastgesteld in 2013. Het bouwblok wat is toegestaan in een agrarisch ontwikkelgebied is 1,5 hectare. Gevraagd werd om een bouwblok van 4 hectare. Wat voor de ChristenUnie van doorslaggevende betekenis was, waren de onderzoeken die benoemd zijn in de Milieu Effecten Rapportage (MER). Belangrijk waren o.a. volksgezondheid, dierenwelzijn, fijnstof, gebruik van antibiotica en het gebruik van de Best Beschikbare Technieken (BBT). Ook waren er zorgen van een naburig bedrijf voor de insleep van dierziekten wat voor dit bedrijf dan weer negatieve gevolgen zou kunnen hebben. In bijna alle gevallen waar onderzoek naar verricht is kwam naar voren dat de huidige situatie in de nieuwe situatie gelijk blijft of zelfs verbeterde.  Er was vanuit de MER dus geen reden om tegen deze uitbreiding te zijn.

Blijft over het enorme grote bouwblok. Dat zal worden ingepast in de omgeving door de uitbreiding te toetsen aan wat door de provincie gevraagd wordt, namelijk de Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving (KGO). Aan deze toets wordt o.a. voldaan door een bossingel om de gebouwen heen te planten zodat het bedrijf ingepast wordt in het gebied.

Het toekomstige bedrijf aan de Verlengde Elfde Wijk.

De aan- en afvoer van de vleeskuikens zal geen probleem opleveren omdat de wegen voldoende breed zijn. Waar de fractie wel de vinger bijgelegd heeft, was de afvoer van de mest over een weggetje van 3.30 meter. Helaas werden onze zorgen niet gedeeld door de wethouder. Wanneer de uitbreiding een feit is zal de ChristenUnie dit blijven monitoren zodat hier geen problemen ontstaan.

Betekent dit dat de ChristenUnie bij een volgende aanvraag opnieuw akkoord zal gaan met een bedrijf van deze grootte? Het antwoord is daarop niet zonder meer ja of nee. Elke aanvraag zal getoetst worden op de diverse criteria en regels die zijn vastgesteld in o.a. bestemmingsplannen, MER, en provinciale voorschriften.

« Terug

Reacties op 'Instemming met: uitbreiding vleeskuikenbedrijf Dedemsvaart'

chris, chris (renton) renton [871708]
Geplaatst op: 09-01-2015 07:23
Deze tour in Replica Horloges het is mediterraan werd gekenmerkt door vele momenten van uitzondering, met inbegrip Imitatie Horloges van de eerste vluchten van de Breitling Jet Team boven de Akropolis van iwc replica Athene Griekenland, van de Gouden Hoorn in Istanbul Turkije, de schitterende Cedar bossen van Libanon en het strand van Tel Aviv in Israel. De piloten hadden ook de unieke mogelijkheid om te evolueren van meer dan driehonderd meter onder het waterniveau van de zee boven de dode zee.

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.