Ambitie om ‘Ommerschans’ op de UNESCO Werelderfgoedlijst te krijgen

woensdag 08 oktober 2014

In 2010 hebben de provincie Drenthe en de gemeenten Noordenveld en Westerveld samen de Drentse Koloniën voorgedragen voor de Nederlandse Herziene Voorlopige Lijst Werelderfgoed UNESCO. Bij dit unieke armoede-concept van de Koloniën sloten de betrokken overheden van de Koloniën Willemsoord en Ommerschans zich samen met Wortel en Merksplas in de Vlaamse provincie Antwerpen aan.

In het najaar van 2012 startte een studie per kolonie naar de zogeheten "Outstanding Universal Values" voor een vergelijkende analyse op wereldschaal. Hierin wordt vastgelegd wat  de Koloniën Frederiksoord, Wilhelminaoord, Boschoord, Veenhuizen, Ommerschans, Willemsoord, Wortel en Marksplas exact zijn en hoe uniek ze zijn in de wereld? Het uiteindelijke nominatiedossier met het door UNESCO vereiste managementplan volgt later. Hierin komt te staan wat er gedaan wordt om de universele waarden te behouden voor toekomstige generaties.

De betrokken overheden, waaronder de gemeente Hardenberg en Ommen, hebben zich dus aangesloten bij het Drentse initiatief en hebben in een bestuurlijke bijeenkomst in 2011 afgesproken om met alle zes Koloniën van Weldadigheid het nominatieproces verder in te gaan.

Breed draagvlak

Zowel in Nederland als in België is breed draagvlak op lokaal, provinciaal en nationaal niveau gecreëerd om de UNESCO nominatie te ondersteunen. Inmiddels zijn een stuurgroep(bestuurders van betrokken partijen), een projectgroep (ambtelijke vertegenwoordigers van de stuurgroepleden) en een klankbordgroepen (lokale belanghebbenden, zoals vertegenwoordigers van bewoners en ondernemers) samengesteld. De provincie Drenthe treedt op als trekker van het proces en is tevens beoogd siteholder voor alle zes koloniën. Nederland zal uiteindelijk het nog te maken dossier in Parijs gaan indienen.

Het komend halfjaar 2014/2015 zullen de gemeenteraden van Hardenberg en Ommen nadere besluiten nemen over het proces.

Ommerschans aan de Balkerweg te Balkbrug/Ommen:

Stukje Geschiedenis ‘Koloniën van Weldadigheid’

Het is 1818. Het gaat niet goed met het Koninkrijk der Nederlanden, dat toen bestond uit wat we nu Nederland, België en Luxemburg noemen. Het koninkrijk heeft de afgelopen decennia diverse oorlogen gevoerd – en verloren. De handel is bij lange na niet meer wat het geweest is en de armoede is vooral in de steden enorm. Eén op de zeven mensen is afhankelijk van de hulp van anderen. Maar wie helpt ze? In de afgelopen eeuwen nam de kerk de armenzorg voor zijn rekening. Enkele jaren geleden heeft de overheid die rol overgenomen. En nu zijn er weer andere machthebbers, die de allerarmsten tot nog toe aan hun lot over hebben gelaten. Er gebeurt dus veel te weinig. Daarom richt een groep mensen uit de betere kringen onder leiding van de oud-officier Johannes van den Bosch een organisatie op om de armoede grondig aan te  pakken. Ze noemen zichzelf de Maatschappij van Weldadigheid. Prins Frederik, de zoon van koning Willem I, wordt beschermheer.

Een nieuwe kans

De Maatschappij komt al snel met een plan. Een ambitieus plan. Want er zijn zoveel mensen die in armoede leven, zoveel wezen, gehandicapten,bedelaars, prostituées, zwervers en andere hulpbehoevenden. Mensen die geld kosten omdat ze geholpen moeten worden, problemen veroorzaken of voor overlast zorgen. Maar wat nu als deze mensen een nieuwe kans krijgen? Als ze leren om in een normaal, gedisciplineerd en eerlijk arbeidersbestaan een mooi leven op te bouwen? Door eerst met elkaar een stuk woest en onvruchtbaar land te ontginnen en daar vervolgens als boer op te werken. Het is een groot initiatief voor die tijd. Maar als het werkt dan levert het alleen maar voordelen op, voor de hele samenleving.

Vroegere vesting Ommerschans ‘op’ de huidige situatie:

 

Wilt u het vervolg of wilt u meer weten over de Ommerschans of de Koloniën van Weldadigheid, zoek dan op internet naar kolonien vanweldadigheid eu of ommerschans kolonie.

Over de verdere gang van zaken om de Ommerschans met de andere vijf andere Koloniën op de UNESCO Werelderfgoedlijst te krijgen wil de ChristenUnie Hardenberg een  positieve grondhouding  aannemen.

Hebt u vragen of opmerkingen over dit onderwerp stuur dan een mail naar de portefeuillehouder cultuur van de ChristenUnie fractie in de gemeenteraad van Hardenberg, Jaap Wilts. (jaap.wilts@hardenberg.nl)

« Terug

Reacties op 'Ambitie om ‘Ommerschans’ op de UNESCO Werelderfgoedlijst te krijgen'

chris, chris (renton) renton [871708]
Geplaatst op: 09-01-2015 07:23
Deze tour in Replica Horloges het is mediterraan werd gekenmerkt door vele momenten van uitzondering, met inbegrip Imitatie Horloges van de eerste vluchten van de Breitling Jet Team boven de Akropolis van iwc replica Athene Griekenland, van de Gouden Hoorn in Istanbul Turkije, de schitterende Cedar bossen van Libanon en het strand van Tel Aviv in Israel. De piloten hadden ook de unieke mogelijkheid om te evolueren van meer dan driehonderd meter onder het waterniveau van de zee boven de dode zee.

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.