2e Bestuursrapportage

maandag 09 december 2013

Lees hieronder wat de fractievoorzitter, Wim Boersma, in de raad over de bestuursrapportage, heeft gezegd.

Bij de eerste bestuursrapportage 2013 - die we op 2 juli bespraken - waren we als fractie verrast door het positieve resultaat van de eerste maanden van dit boekjaar.

Met grote interesse hebben we de tweede bestuursrapportage doorgenomen. Na een plus van 747.000 euro in het voorjaar, zijn we verrast door een te verwachten tekort van 500.000 euro.

Het is een goed gebruik om bij een te verwachten tekort op de lopende begroting fors in te grijpen. We vroegen in de oriënterende ronde naar de maatregelen die het College heeft genomen om er voor te zorgen dat we dit jaar in de zwarte cijfers afsluiten. Omdat we geen afdoende antwoord hebben gekregen, vragen we opnieuw aan de portefeuillehouder: “kunt u aangeven welke maatregelen u heeft genomen om aan het eind van dit jaar zonder een tekort af te sluiten”. We vragen dit omdat de kern van ons financiële beleid is dat zowel de begroting als de jaarrekening niet negatief mogen sluiten. Deze beleidsafspraak is gemaakt met brede steun van de raad bij het coalitieakkoord “meer met minder” en wordt op bladzijde 6 van de begroting nog eens weergegeven. We moeten als gemeente scherp aan de wind zeilen en alles op alles zetten om de financiën op orde te houden.

Naast onze vraag welke maatregelen zijn genomen, zijn we benieuwd of er op dit moment een actuele stand van de financiële zaken is. Het College heeft dat wel eens “het maken van een foto” genoemd. Hoe staan we er vandaag voor. De lijn doortrekkend is het niet ondenkbaar dat het te verwachten tekort op dit moment hoger is dan in de bestuursrapportage is verwoord. Vanuit onze controlerende rol zijn we benieuwd naar een actualisering – naar een financiële update.

In de bestuursrapportage lezen we op bladzijde 21 dat de kosten veroorzaakt door schade een forse stijging laat zien. We vragen het College naar gerichte acties deze opwaartse spiraal om te buigen. De fractie ziet mogelijkheden als er een beroep wordt gedaan op onze inwoners mede verantwoordelijkheid te dragen en daar waar nodig anderen aan te spreken.

« Terug

Reacties op '2e Bestuursrapportage'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.