Structuurvisie Vechtpark Hardenberg

dinsdag 14 september 2010

Er wordt al meerdere jaren gesproken over het vechtpark. Te lang is er met de rug naar de rivier de Vecht geleefd. Op dinsdag 7 september 2010 is de structuur visie van het vechtpark vastgesteld door de gemeenteraad van Hardenberg.

Het vechtpark gebied dient de volgende onderwerpen.

  1. Ontwikkelen van natuurwaarden dichtbij de stad/de mens;
  2. Bloemrijke graslanden ontwikkelen;
  3. De uiterwaarden van de Vecht een duidelijk rivierkarakter geven;
  4. De diverse gebieden beter geschikt maken voor het uitwisselen van dieren;
  5. Natuurvriendelijke oevers ontwikkelen en oude meanders van de vecht herstellen.
  6. Bevorderen van educatief en extensief recreatie gebruik.

Ook het waterschap heeft een aantal doelen gesteld in vechtpark, waaronder waterveiligheid.

Het vechtpark is opgedeeld in vier deelgebieden, te weten vanaf de wijk Baalder tot aan de prins Willem Alexander brug, wat hoofdzakelijk agrarisch gebied blijft met een stuk waterberging wat aangelegd wordt door het waterschap Velt en Vecht zodat men de voeten ook droog houdt in Hardenberg. Het tweede gebied is vanaf de Willem Alexander brug tot aan de Vechtbrug. Daar zal de recreatie de hoofdtoon voeren met eventueel een stadstrand en een ligweide. Vanaf de Vechtbrug tot aan het natuureducatie centrum de Koppel waar de recreant en de toerist de natuur kan bezoeken d.m.v. struinpaden en vanaf de Koppel tot aan de Europa brug zal de natuur volop de ruimte krijgen.

Het is een fantastisch plan en biedt Hardenberg veel mogelijkheden. De vier deelplannen moeten eerst nog verder uitgewerkt worden. Het is de bedoeling dat de bewoners, agrariërs en de groene groepen meedenken en mee praten over de inrichting van de deelplannen. Verder wordt er nagedacht over een eventuele stads camping, bebouwing in de buurt van de brandweerkazerne. Ook fiets en wandelpaden zullen worden aangelegd. De fractie kan dan ook van harte instemmen met deze visie maar houdt wel de vinger aan de pols wanneer de deelplannen gepresenteerd worden. Want wij zijn van mening dat ook in Vechtpark een goed evenwicht moet komen tussen rust en drukte.
Tijdens een inloopbijeenkomst waar heel veel belangstellenden waren  zijn een aantal reacties op de structuurvisie binnen gekomen, deze zullen bij de uitwerking van de deelplannen weer betrokken worden.  Anderen waren enthousiast over de plannen die de gemeente voor ogen heeft.
Wat nog niet duidelijk is wat het onderhoud en beheer van het vechtpark gaat kosten. Reden om daar scherp op te blijven letten.

« Terug

Reacties op 'Structuurvisie Vechtpark Hardenberg'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.