Beschermd dorpsgezicht Ommerschans/Balkbrug.

dinsdag 12 juni 2007

De rijksoverheid heeft de gemeente Hardenberg advies gevraagd over de bescherming van Ommerschans en heeft daarvoor een aanwijzing over de grootte gegeven. Het college heeft dit rijksvoorstel vrijwel overgenomen. De ChristenUnie diende echter met het CDA een amendement in om dit beschermde gebied te verkleinen, althans dat wat de rijksoverheid onder haar wetgeving en beheer zou kunnen krijgen.

In de oriënterende ronde van de gemeenteraad is de bescherming van dit gebied uitgebreid aan de orde geweest. Voor en tegenstanders hebben zich nadrukkelijk laten horen over de mate van bescherming. Er zijn bewoners die bang zijn dat er in het hele gebied straks niets meer gewijzigd kan worden, terwijl anderen de “gehele kolonie”, van in totaal 900 hectare, als beschermd dorpsgezicht willen aanwijzen.

De ChristenUnie is met het college van mening dat de Ommerschans/Balkbrug een beschermd dorpsgezicht moet worden. Alleen verschilt de ChristenUnie met het college over de grootte van dat gebied. Naar de mening van de CU moet het beschermde gebied verkleind worden.

In de visie Nota Buitengebied Hardenberg is het betreffende gebied aangewezen als een landbouwontwikkelingsgebied. De ChristenUnie ziet vanuit dat uitgangspunt problemen ontstaan, wanneer het gebied wordt aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Kan het gebied zich dan nog wel als landbouwontwikkelingsgebied ontplooien?

De ChristenUnie heeft niet alleen die mening, want ook het college spreekt die zorg uit. In haar het besluit van het voorstel tot aanwijzing van dit gebied staat namelijk dat er een behoud wordt gemaakt voor de aanwijzing van dit gebied, indien deze aanwijzing inhoudt dat het gebied niet of slechts beperkt als landbouwontwikkelingsgebied kan dienen.

Het Oversticht (http://www.oversticht.nl/home.html), het genootschap tot bevordering en instandhouding van het stedelijk en landelijk schoon kan hier ook nog geen helderheid overgeven. Op veel vragen over welke regels er zullen gelden wordt een voorbehoud gemaakt. Een klein voorbeeld daarvan: op de vraag of er in dit gebied een bio-vergistingsinstallatie mogelijk is, wordt er al een voorbehoud gemaakt.

De ChristenUnie wil dat de lokale politiek in dit landbouwontwikkelingsgebied de regie houdt en dit kan ook, zo meent zij. Onder anderen door het nieuwe bestemmingsplan buitengebied, dat er aan zit te komen. In de visienota buitengebied, dat unaniem is vastgesteld door de raad, is daar al een voorschot opgenomen. Zo wordt daar al niet meer gesproken over het feitelijk gebruik, maar van de landschappelijke kwaliteiten van een gebied. Dit kan voor dit gebied ook van toepassing zijn.

Daarom lijkt het de ChristenUnie overbodig om het hele gebied als beschermd aan te wijzen, zoals het door het college is voorgesteld.

De fractie van de ChristenUnie stelt daarmee, dat het gehele gebied voldoende kan worden beschermd door het nieuwe bestemmingsplan buitengebied, een beeldkwaliteitplan en een welstandsnota. Zij is van mening dat de begrenzing van het gebied aangepast dient te worden zoals aangegeven is op de bijbehorende tekening. (PDF Ommerschans)

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Ommerschans191,4 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Beschermd dorpsgezicht Ommerschans/Balkbrug.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.