Opheldering over particuliere scholen

vrijdag 18 januari 2002 14:59

Arie Slob is niet tevreden met antwoorden van Adelmund.

Arie Slob vraagt opnieuw om duidelijkheid van staatssecretaris Adelmund over de status van particuliere basisscholen. Hij doet dit naar aanleiding van haar antwoorden op zijn vragen over de particuliere basisschool De Aventurijn in Loenen. De gemeente Apeldoorn meent dat de school niet aan de criteria voldoet en dat de ouders die hun kinderen naar deze school sturen daarom de Leerplichtwet ontduiken. Volgens de staatssecretaris is de gemeente Apeldoorn daartoe bevoegd. Arie Slob meent daarentegen dat alleen de minister kan bepalen of een particuliere school kan worden aangemerkt als een school in de zin van de Leerplichtwet.

De bestuursrechter heeft aangegeven dat de gemeente Apeldoorn niet bevoegd is iets over de school te zeggen. Daarna heeft de gemeente Apeldoorn de zaak aan de strafrechter voorgelegd. De rechtszitting is volgende week donderdag (24 januari).

Arie Slob vindt dat de gemeente Apeldoorn buiten haar boekje is gegaan. De gemeente had zich tot de minister van OC&W moeten wenden. Hij vraagt zich ook af of de onderwijsinspectie De Aventurijn op basis van de juiste criteria heeft beoordeeld. “De wet geeft aan dat scholen die door particulieren bekostigd worden anders beoordeeld moeten worden dan scholen die door de overheid bekostigd worden. In de zaak De Aventurijn maken de ouders van die ruimte gebruik”, aldus Arie Slob.

De onderwijswoordvoerder van de ChristenUnie zal Adelmund vragen met de Kamer nader in overleg te gaan over de status van particuliere scholen: “Er moet duidelijkheid komen, juist omdat er nu op steeds meer plaatsen in het land particuliere scholen komen”. Hij verwijst naar een nieuwe particuliere school in Schoonhoven, die op 1 februari 2002 van start gaat. Bij de oprichting van deze school is Yolanda Eijgensteijn, zakenvrouw van het jaar 1997, betrokken. “Ook omissies en onduidelijkheden in de wet moeten aangepakt worden. Ouders, leerplichtambtenaren, de onderwijsinspectie en gemeenten hebben recht op duidelijkheid over de status van particuliere scholen.

Bron: Nederlands Dagblad
Labels
Arie Slob
In de media

« Terug

Reacties op 'Opheldering over particuliere scholen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.