Teleurstelling bij ChristenUnie over vlak regeerakkoord

woensdag 03 juli 2002 10:08

Toch te vrijblijvend

De ChristenUnie koesterde verwachtingen over het herstel van normen en waarden onder leiding van een kabinet van CDA, LPF en VVD. Die verwachtingen komen niet uit. "Dit is een heel vlak regeerakkoord. Ik had er meer van verwacht. Dit valt mij tegen", aldus Kars Veling. Hij komt christen-democratische begrippen tegen in de tekst, maar mist de concrete invulling ervan: "Het gaat in het regeerakkoord over een terugtredende overheid. Dat is goed. Maar de samenleving moet verantwoordelijkheden overnemen en dat wordt niet concreet gemaakt. Het regeerakkoord is verbazend vrijblijvend".

Met dit regeerakkoord is de hoop van de ChristenUnie op een cultuurdoorbraak vervlogen. "Op grond van de aandacht voor gemeenschapszin binnen het CDA en De verweesde samenleving van Pim Fortuyn hoopte ik dat deze coalitie de zelfgerichte cultuur ter discussie zou stellen. Maar die hoop is beschaamd. Per saldo is het akkoord meer liberaal dan christelijk".

Kars Veling maakt ook melding van positieve passages. Hij noemt de vooruitgang op de medisch-ethische thema's en op het terrein van veiligheid. De fractievoorzitter van de ChristenUnie vindt het vreemd dat CDA, LPF en VVD de coffeeshops ongemoeid laten. Het snijden in het budget voor ontwikkelingssamenwerking stelt hem teleur. Hij heeft vragen bij de aankondiging van een onderzoek naar de grenzen van de vrijheid van godsdienst: "Dit is geregeld in de grondwet en het strafrecht en een zaak voor de rechter. Ik vraag mij af wat een kabinet hiermee moet. Is dit het begin van een inperking van de vrijheid van godsdienst? Is dit één van de concessies van het CDA aan de LPF?"
Labels

« Terug

Reacties op 'Teleurstelling bij ChristenUnie over vlak regeerakkoord'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.