ChristenUnie mist aantal grote kledingketens bij overeenkomst Schone Kleren

Joël Voordewind - Foto: Anne-Paul Roukemamaandag 04 juli 2016 15:18

Vandaag hebben 55 bedrijven uit de kleding- en textielbranche een convenant getekend om stappen te zetten in de verbetering van de arbeidsomstandigheden van de kledingindustrie.

Bedrijven zullen jaarlijks een plan inleveren en hun keten onderzoeken op mogelijke risico’s. Zo’n 35% van de sector heeft meegetekend, waaronder verschillende grote Nederlandse merken. Tweede Kamerlid Joel Voordewind: ,,Dit is een belangrijke eerste stap, nu komt het erop aan dat ook andere bedrijven meetekenen, zowel Nederlandse merken als bedrijven die hun hoofdkantoor elders hebben. Merken als Primark, H&M, Zara, maar ook het Nederlandse merk Scotch&Soda staan er nog niet onder.”

Goede controle
De SER ziet toe op de uitvoering van aan het convenant. Volgens Voordewind staat of valt dit plan met een sterke toezichthouder, die plannen gaat beoordelen en checks gaat doen in productielanden. De eerste twee jaar betaalt minister Ploumen voor het werk van dit secretariaat, maar daarna is het echt aan de sector. Voordewind pleit ervoor dat de sector hier aan mee betaalt. De brancheorganisaties roepen ook op tot zo’n heffing, zodat alle bedrijven bijdragen en niet alleen de voorlopers.

Stok achter de deur
Ook moet een juridische stok achter de deur komen. Voordewind: ,,De grootste consequentie is dat bedrijven uit het convenant worden gezet, maar er is nog geen mogelijkheid om bedrijven die arbeidsvoorwaarden bewust en blijvend negeren strafrechtelijk te kunnen vervolgen.

Keurmerk Schone Kleren
Minister Ploumen geeft aan dat het doel is dat een consument zonder zorgen een kledingstuk kan kopen, maar duidelijk is dat dat nog maar bij weinig merken het geval is. Deze bedrijven verbinden zich nu om hun productieketen door te lichten gaan en deze waar nodig echt te verbeteren. Pas als er aantoonbaar een leefbaar loon is en de arbeidsomstandigheden voldoende zijn, kunnen consumenten met een gerust hart kleding kopen. Dan zal er ook een duidelijk keurmerk 'schone kleren' moeten komen zodat consumenten inderdaad met een gerust hart kleding kunnen kopen.” Dit alles zal Voordewind in het Kamerdebat met minister Ploumen aanstaande woensdag inbrengen.

Labels
Joël Voordewind

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie mist aantal grote kledingketens bij overeenkomst Schone Kleren'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2016 > juli