Windmolenpark De Veenwieken

veenwiekendinsdag 08 december 2015

Met de notitie “Windenergie in Noordoost Overijssel” is in 2004 de eerste stap gezet voor vestiging van een windmolenpark in onze gemeente. Inmiddels zijn we 11 jaar verder en krijgt het windmolenpark op papier steeds meer vorm en inhoud. Op bijgaand kaartje ziet u waar de windmolens worden geplaatst in Dedemsvaart Zuid en Ommen Noord.

De naam van het windmolenpark wordt: De Veenwieken. Op 21 oktober 2014 is, met een aantal aanpassingen, de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) vastgesteld. Onderzocht is wat de ontwikkeling van het windpark heeft op het milieu en de omgeving. De resultaten van deze onderzoeken zijn, samen met onder andere de Milieu Effect Rapportage (MER), ter inzage gelegd. Vanaf dat moment kan iedereen die dat wil, bezwaar aantekenen of een zienswijze indienen, zoals dat formeel heet.

In de onderzoeken komen de onderwerpen terug die de raad van de gemeente Hardenberg en de provincie Overijssel belangrijk vonden, zoals geluid, slagschaduw en gezondheid van de direct omwonenden. Als er zienswijzen ingediend worden, worden deze geheel of gedeeltelijk overgenomen of juist weerlegd. Uiteindelijk worden dan het ontwerp-inpassingsplan van de provincie en het ontwerp-bestemmingsplan van de gemeente ter inzage gelegd, waar weer beroep en bezwaar op mogelijk is. Het traject is voorlopig dus nog niet ten einde.

Waarom de Provincie Overijssel en niet de gemeente Ommen zult u zich afvragen. De gemeente Ommen heeft aangegeven niet mee te willen werken aan het windmolenpark. Daarop heeft de provincie gebruik gemaakt van haar bevoegdheid om de gemeente Ommen te overrulen en de plannen door te zetten. De provincie heeft besloten dat de ashoogte van de windmolens niet hoger mag zijn dan 100 meter en dat de maximale tiphoogte (tiphoogte = ashoogte + rotorhoogte) niet hoger mag zijn dan 149,90 meter. Vanaf 150 meter tiphoogte moet er namelijk verlichting op een windmolen worden aangebracht. Deze lichten kunnen verstoring in het landschap geven en overlast bezorgen voor de omwonenden. Met de omwonenden zal worden besproken of er naast de lasten ook lusten mogelijk zijn. Te denken valt aan een vorm van participatie waardoor een deel van de winst terugvloeit naar de bewoners.

Wordt vervolgd in 2016.

Voor vragen en opmerking over het windmolenpark kunt u contact opnemen met Klaas Mulder

« Terug

Reacties op 'Windmolenpark De Veenwieken'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.