Lokaal Gezondheidsbeleid 2014-2015

donderdag 02 januari 2014

Op grond van de Wet Publieke Gezondheid moet de gemeenteraad een gemeentelijke nota lokaal gezondheidsbeleid vaststellen. In deze nota moeten de landelijke prioriteiten in acht worden genomen. Daarnaast heeft de gemeente de mogelijkheid om in te zetten op onderwerpen die zij belangrijk vindt.

De lokale nota gezondheidsbeleid 'Gezond en Vitaal' beschrijft het lokale gezondheidsbeleid van de gemeente voor de periode 2014-2015. Hierin formuleert de gemeente haar ambitie en speerpunten op basis van een evaluatie van de vorige beleidsperiode, de lokale gezondheidsontwikkelingen en de mogelijkheden voor integraal beleid. De evaluatie van de vorige beleidsperiode behelst ook de evaluatie van het beleid gericht op alcoholmatiging, Brede Scholen en combinatiefunctionarissen. Er bestaat tevens een overlap tussen het lokaal gezondheidsbeleid en de uitvoering van de Wmo. Het lokale gezondheidsbeleid richt zich op het bevorderen van de gezondheid en vitaliteit, het verbeteren van de zelfredzaamheid en het oplossen van de kwetsbaarheid van burgers.

Één van de lokale  speerpunten in deze nota is het alcoholmatigingsbeleid. Het project 'Fris over drank' eindigt eind 2014 en tot zolang zijn er financiële middelen. Onze fractie vindt het belangrijk dat de effecten die door dit project zijn behaald behouden blijven en dat we krachtig moeten doorgaan. Het is goed om jaarlijks te monitoren wat het alcoholmatigingsbeleid oplevert. Dit is een proces dat jaarlijks opnieuw onder de aandacht gebracht moet worden, het is erg belangrijk om het bewustwordingsproces vast te houden. Tevens vindt onze fractie dat de aandachtfunctionaris alcohol nodig is om het hele alcoholbeleid te coördineren; acties op touw te zetten en partijen bij elkaar te brengen. Wij vinden dat zo'n alcoholconsulent onmisbaar is en daarvoor in 2015 geld beschikbaar moet worden gesteld.

Onze fractie is blij met de toezeggingen van de wethouder:

1. Om voor de 1e bestuursrapportage 2014 te komen met een beleidsplan alcoholmatiging.

2. Jaarlijks te monitoren wat het alcoholmatigingsbeleid oplevert.

De nota is unaniem aangenomen.

Jenny Weitkamp

« Terug

Reacties op 'Lokaal Gezondheidsbeleid 2014-2015'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.