Wordt “De Eik” in Slagharen opnieuw een asielzoekerscentrum?

dinsdag 03 juli 2012

t COA heeft plannen om het voormalige asielzoekerscentrum “De Eik” in Slagharen na een renovatie opnieuw in gebruik te nemen. Het College wilde hierover dinsdag 3 juli oriënterend de mening van de Raad horen.

De ChristenUnie fractie vindt het een goede zaak dat Hardenberg zich opnieuw open opstelt voor de terugkeer van asielzoekers in onze gemeente.

We zeggen als partij dat niemand voor zich zelf leeft en niemand aan zijn lot mag worden overgelaten. Willen we waarmaken dat de vreemdeling zich bij ons welkom voelt, dan heeft de gemeente en wij allen de taak te zorgen voor goede huisvesting, opvang en begeleiding van asielzoekers.

Het COA heeft de intentie een bestuursovereenkomst met de gemeente te sluiten voor 15 jaar. De raad neemt hierover in september 2012 een besluit.  Daarna beslist het COA binnen zes weken of zij doorgaat met de herontwikkeling van dit centrum. De ingebruikname is gepland in het derde kwartaal van 2016.

Het plan omvat een grondige renovatie van  de monumentale gebouwen aan de voorzijde en nieuwbouw van woonpaviljoens op het achter terrein.

Per paviljoen worden 8 personen gehuisvest. Mocht na 15 jaar de instroom sterk zijn verminderd en het COA deze locatie niet meer nodig hebben, dan kan “De Eik” een nieuwe bestemming krijgen voor bijvoorbeeld wonen met zorg.

De ChristenUnie heeft vragen gesteld over het aantal te huisvesten asielzoekers in “De Eik”. Wordt er rekening gehouden met de schaal van het vrij kleine Slagharen? Kunnen er ook minder asielzoekers gehuisvest worden? Het gaat ons vooral om de veiligheid in het centrum, maar ook daarbuiten. Zijn er voor de bevolking van Slagharen ook voordelen?

Het COA gaf aan dat het aantal te huisvesten asielzoekers maximaal 520 zal zijn. Bij een kleiner aantal kan de verbouw en exploitatie van dit centrum niet uit. De kinderen van de asielzoekers zullen naar reguliere scholen gaan. Daar kan Slagharen van profiteren.

Ook zal er voor ongeveer 20 mensen werk zijn op het terrein. De ChristenUnie zou graag zien dat dit mensen zijn uit de plaatselijke bevolking.

Huisvesting van meer dan 500 bewoners in De Eik vereist goede openbare vervoersvoorzieningen, hierover gaat het college in gesprek met het COA.

Ook heeft de ChristenUnie aandacht gevraagd voor de positie van Vluchtelingenwerk Hardenberg in dit geheel. De wethouder ziet zeker een rol voor hen als het asielcentrum doorgaat.

Verder hebben we gepleit voor de instelling van een klankbordgroep. Tijdens de vorige periode dat er asielzoekers woonden in “De Eik” bleek zo’n uit de bevolking samengestelde groep erg nuttig als gesprekspartner

« Terug

Reacties op 'Wordt “De Eik” in Slagharen opnieuw een asielzoekerscentrum?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.