Samewerking Ommen – Hardenberg
De Raad van de gemeente Hardenberg heeft dinsdag 29 november ingestemd met het voorstel van het College van B&W de ambtelijke organisaties van de gemeenten Ommen en Hardenberg in elkaar op te laten gaan.
Hieronder de bijdrage van fractievoorzitter Wim Boersma
Voor zover we dat nu kunnen overzien, kenmerkt de tijd die voor ons ligt zich door uitbreiding van taken van de gemeente, de roep om kwaliteit, verlagen van de kosten en verhogen efficiency.
De fractie van de ChristenUnie heeft, op het moment dat het toenmalige college haar visie over een mogelijke samenwerking met een andere gemeente presenteerde, om genoemde doelen te bereiken, met erkenning hierop gereageerd.
Het College toonde visie en lef om op zoek te gaan naar partners waarmee kon worden samengewerkt. Als Raad hebben we het College de opdracht gegeven een integratiemodel te ontwikkelen en aan ons voor te leggen.
Die zoektocht kan deze week worden afgerond als de raden in Ommen en Hardenberg instemmen met het voorstel tot ambtelijke samenvoeging.
Vanuit de consistente lijn hebben we het eindrapport beoordeeld en komen tot de volgende opmerkingen.
We spraken de afgelopen maanden over de volgende zaken:
• Financiën
• Positie van de Griffie
• Omvang van het management
De fractie van de ChristenUnie heeft al eerder aangegeven dat de kwaliteit van de dienstverlening en de efficiencyslag op de eerste plaats komen. Naast de bezuinigen op het apparaat - die elke afzonderlijke gemeente in de begroting reeds heeft ingeboekt - ziet de fractie het als een bijkomend
voordeel dat op termijn door een nauwe samenwerking kosten kunnen worden bespaard. Nadrukkelijk geven we aan dat een financieel voordeel voor ons niet het hoogste doel is. Het gaat ons in eerste instantie om kwaliteit en efficiency, waarbij wordt aangetekend dat de samenwerking geen
meerkosten met zich meebrengt.
In de diverse besprekingen hebben we aandacht gevraagd voor de positie van de Griffie. De fractie van de ChristenUnie is content met het
feit dat de positie van de griffie in het definitieve voorstel anders in omschreven dan in het concept.
Op bladzijde 20 van het rapport lezen we dat de overheadkosten zo laag mogelijk gehouden zullen worden en zo min mogelijk management uren worden ingezet. We beseffen dat de woorden “ zo min mogelijk” arbitrair en voor meer uitleg vatbaar zijn. De vraag is hoe dit uitgangspunt zich verhoudt met de komst van een directeur van het bedrijf en een tweetal gemeentesecretarissen. De gemeentesecretaris is nu zowel adviseur van het college als directeur van het bedrijf. In de nieuwe taakverdeling wordt een deel van zijn werkzaamheden overgenomen door de nieuw te benoemen directeur en beperkt de taak van de secretaris zich tot het adviseurschap. Vandaar dat de fractie samen met de VVD de raad voorlegt om op termijn de totale omvang van de directie en de secretarissen op 2 FT vast te stellen. We spreken over een streefformatie die ontstaat via natuurlijk verloop op het moment dat er zich mutaties in het personeelsbestand voordoen. Op dat moment gaan we er van uit dat de steefformatie van 2 FTE wordt bereikt. Dat kan ons inziens in vele varianten onder de voorwaarde dat de 2 FTE niet wordt overschreden. Samen met de VVD wordt een amendement ingediend.
Ieder die een fusie heeft meegemaakt weet dat er een groep medewerkers is die de fusie als een kans ziet en een andere groep die tegen de verandering opkijkt. De fractie van de ChristenUnie wenst beide groepen veel energie bij het integratiepoces en hoopt dat iedere betrokkene meewerkt om het tot een succes te maken waardoor we kunnen zeggen dat Hardenberg – naast het predicaat “duurzame gemeente” samen met Ommen het
imago krijgt van efficiënt en klantvriendelijk.
Reacties op 'Samewerking Ommen – Hardenberg'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.