1ste bestuursrapportage

vrijdag 09 juli 2010

Dinsdag 22 juni voerde fractievoorzitter Wim Boersma namens de fractie in de raad het woord bij de 1ste bestuursrapportage. Centraal stonden: de bestuursrapportage, het jaarverslag, de jaarrekening en de accountantsverklaring.

De toespraak is geheel te volgen op de website van de gemeenteraad: http://hardenberg.notubiz.nl/vergadering/15292/commissie/425#

Klik aan agendapunt 3, Wim is de tweede spreker

 

Hieronder volgt een korte weergave van de uitgesproken tekst:

Lag vorig jaar - bij de algemene beschouwingen - de nadruk op:

  • het stimuleren van de economie,
  • het op orde hebben en houden van de financiën en
  • de noodzaak problemen niet voor ons uit te schuiven,

nu ligt  de focus vooral op bezuinigen en de mate waarin dit moet gebeuren.

Het college begint de bestuursrapportage met de niet misteverstane zin: De aanleiding en de noodzaak om een ingrijpende bezuinigingsoperatie in te zetten zijn overduidelijk.

De fractie van de ChristenUnie heeft de eerste bestuursrapportage in dat licht beschouwd waarbij we nadrukkelijk voor ogen houden dat we met 6 partijen na de verkiezingen van 3 maart  een aantal vrijdagen om tafel hebben gezeten om uiteindelijk te komen tot het collegeprogramma  “Meer met Minder”.

Het nieuwe college is 20 april van start gegaan met het ter hand nemen van de in het collegeprogramma beschreven plannen en bezuinigingsoperaties en is druk doende om invulling te geven aan het beleid. Als ChristenUnie fractie geven we aan dat gezien de korte tijd waarin dit college aan de slag is - slechts 10 weken -  we ons vooral  focussen op de veranderingen ten opzichte van het collegeprogramma en nauwgezet de toezeggingen die door het college zijn en zullen worden gedaan te monitoren.

Door de demissionaire status van het huidige kabinet en het uitblijven van een nieuwe regering is het niet ondenkbaar dat de maatregelen die de rijksoverheid in de richting van lagere overheden voornemens was te nemen een jaar vertragen.

Een jaar uitstel zal bijdragen aan een positief beeld over 2010, - maar zal er toe leiden dat de bezuinigingsoperatie in een later stadium  - over een kortere periode - wordt uitgesmeerd en dat de bezuinigingstaakstelling mogelijk voor de komende jaren groter zal zijn dan nu is te voorzien. Deze kennis moet ons manen tot extra terughoudendheid en daar waar mogelijk creëren van reserves.

De fractie had het voornemen een amendement in te dienen mbt. de door het college voorgestelde investeringslijst. Het amendement zou als inhoud krijgen dat de punten: sociaal domein Dedemsvaart, aankoop RWZI-terrein en de investering t.a.v. het beleidsplan Marketingcommunicatie van het investeringsprogramma worden geschrapt. Reden hiervan was dat deze drie punten, zonder behoorlijke onderbouwing, door het College aan de bij de collegebespreking afgesproken investeringslijst zijn toegevoegd. Toen bleek dat zowel CDA als PvdA  een amendement  met   dezelfde strekking voorbereidden, hebben we  besloten met  een gezamenlijk amendement te komen

De fractie wil het college tot de begrotingsvergadering in het najaar de  tijd geven om met goed onderbouwde  voorstellen te komen. We zullen het college daarin kritisch volgen.

In de oriënterende ronde is door de onderscheiden collegeleden een groot aantal toezeggingen  gedaan. We zullen het college nauwlettend volgen op het tijdig nakomen van deze toezeggingen.

Bijzonder aandacht vragen we voor de toezeggingen op het terrein van:

  • Notitie Bezuinigen WMO , waarbij we aandacht vragen voor de voorstellen en suggesties die de fractie van de ChristenUnie hierin al heeft gedaan;
  • Rapportage  WWB;
  • Inzicht in de energiekosten;
  • Voorstel wegonderhoud;
  • Een notitie over de herziening van het mandaat bij grondaankopen.

De fractie van de ChristenUnie beseft dat  - willen we de bezuinigingsdoelstellingen bereiken  - inspanningen verwacht worden van zowel  burgers,  ambtenaren als bestuur. Kortom van ons allen. Daarbij nemen we ons voor om de kwetsbare groepen in onze gemeente steeds goed in het oog te houden en zoveel mogelijk te ontzien. Bijzonder mag genoemd worden dat ondanks de voorgenomen bezuinigingen ook ruimte gemaakt kon worden voor nieuwe investeringen

Door de zorgen over de economie en de gevolgen daarvan worden we bepaald bij de kwetsbaarheid van de mensheid. We mogen ons gesteund weten door het besef dat velen ons wijsheid toewensen. Wij weten ook dat er mensen in Hardenberg zijn die om kracht en Gods zegen voor ons allen bidden.

« Terug

Reacties op '1ste bestuursrapportage'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.