Bestuursrapportage juli 2007

vrijdag 06 juli 2007

Op dinsdag 3 juli besprak de Raad de 1ste bestuursrapportage van 2007. De ChristenUnie was van mening dat die er goed uitzag. De gemeente Hardenberg heeft de zaken financieel redelijk op orde. Er wordt voor 2007 een structureel tekort verwacht van €61.000 en ook daarna loopt het tekort door de jaren heen op. Maar de ChristenUnie kon zich vinden in de maatregelen die het College voorstelde om dit meerjarig tekort terug te dringen, al maakte zij wat kanttekeningen bij een aantal onderdelen.

Door de te verwachten hogere dividenduitkering van COGAS heeft Hardenberg ook nog ruim 2 mln euro extra investeringsruimte. Daarvan wordt een deel gebruikt voor de sanering Peterswijk, voor toegankelijke haltevoorzieningen, de starterleningen  en een reserve subsidiabele objecten. Een bedrag van 850.000 euro wordt gereserveerd voor na 2010. De ChristenUnie vond het een goed uitgangspunt om zo nog wat te bewaren voor de nieuwe raadsperiode. Maar dan niet het totale bedrag van 850.000, want de fractie had nog een aantal wensen en opmerkingen over een paar belangrijke onderwerpen.

 

Jeugdbeleid

Het voornemen om ook in Hardenberg te komen tot de oprichting van een Centrum voor Jeugd en Gezin noemde de fractie van de ChristenUnie een goed initiatief om daarmee het probleem aan te pakken dat de verschillende instanties die zich met kinderen bezig houden, langs elkaar heen werken. Maar ook het concept van de Brede School werd belangrijk gevonden in het geheel van preventieve zorg voor kinderen. De ChristenUnie wilde graag eind dit jaar nog een rapportage over de voortgang van de vorming van een CJG hier in Hardenberg met aandacht voor het benodigde budget hiervoor. Wat de fractie betrof moest voorkomen worden dat dit nieuwe beleid ten koste zou gaan van de ook erg belangrijk gevonden alcohol- en drugspreventie.

 

Minimabeleid

Vervolgens vroeg de ChristenUnie aandacht voor de groep inwoners van Hardenberg die niet profiteren van de economische vooruitgang in de gemeente. De fractie vroeg het College om met de 2de Bestuursrapportage dit jaar met een samenhangend en verbeterd minimabeleid voor deze groep te komen. Een verhoging van het Socufonds tot 140 euro werd genoemd als een van de mogelijke verbeteringen. De ChristenUnie steunde daarom een raadsbreed ingediende motie tot doorlichting van het minimabeleid.

 

Veilige fietsroutes

Bij de laatste begrotingsvergadering had de ChristenUnie al aandacht gevraagd voor veilige fietsroutes van en naar scholen. Omdat in de voorliggende Bestuursrapportage een groot deel van deze veilige fietsroutes toch weer op de reservelijst voor na 2010 was geplaatst, diende de ChristenUnie een amendement in om alsnog 250.000 euro hiervoor in de pot veiligheid te stoppen. Er kwam niet voldoende steun van de andere fracties om dit amendement aan te nemen. De wethouder beloofde wel om bij gebleken knelpunten tussentijds extra budget hiervoor aan de Raad te vragen.

 

Groene ruimte

Als pleitbezorger van de Visienota Buitengebied, die er intussen is, vroeg de ChristenUnie of de gemeente hiermee nu voldoende instrumenten heeft om ongewenste ontwikkelingen in het buitengebied te voorkomen. Dit vooral met het oog op de actuele ontwikkelingen als vergrote veebedrijven en zelfs varkensflats. De fractie noemde deze ontwikkelingen op zich niet verkeerd, maar wilde wel dat de gemeente de regie houdt over wat kan in het buitengebied en wat niet. De burgemeester zegde toe dat binnenkort met de Raad gesproken zal worden over de voortgang van het feitelijke Bestemmingsplan Buitengebied.

 

Millenniumcomité 

Op 12 juni heeft de Raad het initiatief gesteund om een comité op te richten dat samen met de Hardenbergse bevolking het halen van Millenniumdoelen gaat nastreven. Omdat er vanuit het Hardenbergse bedrijfsleven gedacht wordt aan een project voor schoon water, stelde de ChristenUnie voor om van het extra geld dat de gemeente krijgt vanuit de aandelen van waterbedrijf Vitens  het op te richten comité een werkbedrag van 100.000 euro mee te geven. De raadswerkgroep Millenniumcomité ondersteunde dit door op dit punt met een motie te komen die door een grote meerderheid van de Raad werd aangenomen.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Inbreng voorjaarsnota 3 juli 200797,2 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Bestuursrapportage juli 2007'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.