Winkelcentra en transformatiefonds

winkelcentrahdbdonderdag 02 februari 2017

De afgelopen periode heeft onze fractie en vooral Hans Odink, als portefeuillehouder economie, zich bezig gehouden met de ontwikkelingen rondom onze winkelcentra. Ondanks het feit dat Dedemsvaart en Hardenberg mooie winkelcentra hebben, zien we razendsnelle ontwikkelingen en veranderend koopgedrag. Op het moment van schrijven van deze bijdrage lezen wij dat landelijke winkelketen Vögele faillissement heeft aangevraagd. Dit raakt ook het winkelcentrum van Hardenberg.

Meerdere keren heeft de ChristenUnie fractie gesprekken gevoerd met centrummanagement en volop meegedaan met ondernemersbijeenkomsten om met elkaar te komen tot een nieuwe visie. De ondernemers waarderen onze betrokkenheid en meedenken, ondanks dat we als partij niet altijd op een lijn zitten met de ondernemers. Zo gaan we het onderwerp zondagsopenstelling in onze gesprekken met hen niet uit de weg. Arbeid kan niet zonder rust. In toenemende mate is er door de 24/7 economie sprake van verhoging van werkdruk en risico op ziekteverzuim. Wij kiezen voor verantwoord en duurzaam ondernemen. Daarom moeten wij elkaar beschermen tegen de 24 uurs economie, die niet heilzaam is voor onze bevolking en ondernemers.

Dinsdag 24 februari heeft de gemeenteraad het concept van een nieuwe detailhandelsstructuurvisie vrijgegeven ter inzage en bespreking. De raad roept inwoners en ondernemers op om de visienota te lezen en er over mee te praten. De visie beschrijft het volgende: om te zorgen voor levendige winkelcentra moeten delen van het centrum in Dedemsvaart en Hardenberg heringericht worden. Ondernemers aan de randen van het centrum moeten, samen met de gemeente en het centrummanagement, nadenken over de vraag of hun huidige winkellocatie op de langere termijn nog steeds de juiste is. Er wordt onderzocht of er voldoende financiële middelen in een transformatiefonds ingebracht kunnen worden, waardoor het mogelijk wordt om met behulp van cofinanciering en onder een aantal randvoorwaarden, de ondernemers een financiële duw in de rug te geven als het nodig is dat hun winkel verplaatst wordt. Dat de ChristenUnie hier achter staat, blijkt uit het feit dat de fractie recent een motie heeft ingediend waarin wij aan het college opdracht geven voor de komende begroting financiële middelen voor dit fonds te reserveren. Een ander belangrijk onderwerp in deze detailhandelsstructuurvisie zijn de supermarkten in onze dorpen en wijken. Voor de leefbaarheid is het van belang dat deze supermarkten en buurtwinkels zoveel mogelijk open blijven. Helaas was de eigenaar van Plus Baalder niet in staat zijn winkel rendabel te maken en open te houden. De komende periode zullen wij op dit dossier blijvend de aandacht vestigen.  

« Terug

Reacties op 'Winkelcentra en transformatiefonds'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.