In gesprek met leden

donderdag 26 november 2015 21:36

In de vorige nieuwsbrief deden we de oproep aan onze leden om met de fractie in gesprek te gaan. We schreven: De fractie is graag bereid een toelichting te geven op het proces dat is doorlopen om te komen tot de definitieve standpuntbepaling over de bouw van een AZC in de gemeente Hardenberg.

Donderdag 26 november gaven zes leden van onze kiesvereniging en bestuursleden gehoor aan onze oproep. Wim Boersma, fractievoorzitter en portefeuillehouder voor dit onderwerp, ging in op het proces en legde uit hoe de fractie tot de standpuntbepalingen is gekomen. Ook lichtte hij toe hoe wij ertoe kwamen de raad voor te stellen te onderzoeken of in de gemeente Hardenberg een tweede AZC gerealiseerd kan worden. Dit laatste idee ontstond toen bleek dat er in de raad geen meerderheid was voor de gevraagde 1000 plaatsen, maar dat er maximaal 700 asielzoekers (plus 50 plaatsen noodopvang) in Hardenberg een plek gaan vinden. De fractie wilde gehoor geven aan de vraag van het COA om 1000 plaatsen te realiseren en kwam zo op het idee om naast het AZC in Heemserpoort, elders in onze gemeente nog een AZC te bouwen. Tenslotte wees Wim op een zin uit ons verkiezingsprogramma van 2014, waar de fractie zich aan heeft verbonden: We staan een hartelijke benadering voor van mensen die ons land met gegronde redenen als vluchteling binnenkomen.

De reactie op het voorstel voor het onderzoek naar een tweede AZC was tweeledig. Sommige leden vonden het van lef getuigen dat de fractie dit voorstel heeft gelanceerd. Andere leden vonden het tijdstip niet gelukkig gekozen of waren van mening dat met de komst van de 700 asielzoekers de gemeente Hardenberg voldaan heeft aan haar taak.

De fractie kreeg een aantal punten mee waarmee we de komende maanden goed rekening mee moeten houden. Te noemen zijn: de veiligheid van omwonenden en asielzoekers, het onderwijs, de dagbesteding, het verschil in cultuur van de asielzoekers en het onderscheid tussen asielzoekers die uit nood zijn gevlucht en economische vluchtelingen.

We spraken met elkaar af om leden opnieuw uit te nodigen voor een gesprek met de fractie als er een weer een onderwerp aan de orde is dat zich daar goed voor leent.

« Terug

Reacties op 'In gesprek met leden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.