Ziekenhuis Hardenberg
We schrijven 1922.
Het Groene Kruis in Hardenberg ontvangt van
een notaris te ‘s-Gravenhage een brief.
Hij meldt dat mevrouw de weduwe Ropcke-Zweers
- die op 6 februari is overleden -
het volgende in haar testament heeft doen opnemen.
“Ik legateer aan de te Hardenberg gevestigde vereniging,
het Groene Kruis,
de som van honderdduizend gulden,
zulks onder den last in de gemeente Hardenberg een
ziekenhuis in te richten.”
Het bestuur aanvaardt in dank dit legaat en voldoet aan
de daaraan verbonden last.
In 1931 wordt het eerste ziekenhuis in Hardenberg
geopend. Op 20 april 1972 de huidige locatie.
In 1978 schrijft de voorzitter van het bestuur - de heer Drewes: -
Het droombeeld van Aleide Ropke-Zweers, is realiteit geworden.
De beschrijving van deze droom zij niet alleen een postuum, eerbetoon aan
mevrouw Ropcke-Zweers maar ook een in dank aanvaarde stimulans voor alle
werkers in dit centrum van gezondheidszorg.
De fractie van de ChristenUnie is van mening dat we aan het verleden , het heden en de toekomst verplicht zijn het moois dat 80 jaar geleden begon voort te zetten en uit te bouwen. Het hebben van een ziekhuis in de gemeente is een belangrijk punt in de afweging van mensen en bedrijven om zich hier te vestigen.
Het ziekenhuis genereert werk voor veel van onze inwoners en niet in de laatste plaats is zorg nabij van groot belang voor onze burgers allereerst vanuit het aspect van gezondheidszorg, maar ook gezien de steeds stijgende kosten van vervoer.
Geen ziekenhuis in Hardenberg geeft een witte vlek op de kaart, en is en stap terug in de tijd.
Onze fractie heeft in 2008 onderzoek gedaan naar de “bevolkingsgroei” en voorziet een verschuiving is de bevolkingspopulatie en de gevolgen daarvan. Gevolgen die met name de zorg gaan raken. Mede door goede medische zorg zal de groep ouderen in onze samenleving sterk toenemen.
Daarnaast voorzien we dat de kennis van ziektebeelden en behandelingsmethoden toe zal nemen waardoor meer mensen geholpen kunnen worden en de levensverwachting toeneemt.
Als het ziekenhuis de basiszorg goed op orde heeft, inspeelt op nieuwe ontwikkelingen, uitbouwt waar het sterk in is, niet schroomt om out off the box te denken en allianties sluit met ziekenhuizen waar Topzorg en ingewikkelde operaties worden verricht, zien we kansen.
Voor de ChristenUnie is het vanuit haar uitgangspunten ook van belang aan te geven dat we rentmeesters zijn over alle leven en vanuit die verantwoordelijkheid optimale zorg moeten bieden. We geloven dat eens op de nieuwe wereld geen ziekenhuizen meer zullen zijn, maar dat we op deze wereld waarin we nu leven een opdracht hebben het welzijn en welbevinden van mensen zo goed mogelijk te organiseren, uiteraard binnen de financiële mogelijkheden en verantwoorde kaders.
De Saxenburgh Groep geeft in haar naam de verbondenheid met de regio weer. In tijd van nood zochten inwoners bescherming en zorg bij de burchten in Hardenberg, Gramsbergen en Coevorden. Burgh staat voor de plek waar bescherming en menselijke zorg centraal staan.
De fractie van de ChristenUnie hoopt dat de inwoners van onze gemeente en wijde omgeving die plek - waar bescherming en menselijke zorg centraal staan - weten te vinden.
Reacties op 'Ziekenhuis Hardenberg'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.