Let op! Geld lenen kost talent!

geldlenenkosttalent-logo-nieuwsmaandag 11 februari 2013 15:27

Aanstaande woensdag 13 Februari wordt in de Tweede Kamer de hoofdlijnenbrief van minister Jet Bussemaker besproken over het ‘sociaal’ Leenstelsel voor studenten. PerspectieF kan zich niet vinden in de lijn van het kabinet en voorziet problemen met de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Daarom waarschuwt PerspectieF deze week nog een keer het kabinet, dit keer met de slogan en het logo: ‘Let op! Geld lenen kost talent!’

Lenen ontmoedigen
Dit speelt in het meest verwonderlijke aan het stelsel, namelijk dat het schulden maken onder studenten aanmoedigt, terwijl juist de politiek zelf bezig is schulden maken af te leren, af te lossen en te ontmoedigen. “Bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden op alle niveaus zijn bezig te leren te leven zonder schulden of volop aan het aflossen. Ook bij de overheid is dit besef door gedrongen en wordt volop gewerkt aan het terugdringen van de schuld van de Staat. Maar het onbegrijpelijk is wel dat dit gebeurd door juist studenten in de schulden te steken! Onbegrijpelijk en dubbelzinnig beleid”, aldus Maarten van Ooijen. Met het logo ‘Pas op! Geld lenen kost talent’ waarschuwt PerspectieF het kabinet tegen haar eigen dubbelzinnige beleid.

Nadelen  leenstelsel
De studiefinanciering is een stelsel dat iedereen in staat stelt om te gaan studeren. Het hoger onderwijs is nu voor iedereen financieel toegankelijk. Wanneer het  leenstelsel ingevoerd zal worden, zullen er drempels opgeworpen worden om te gaan studeren. Studeren zal weer een zaak worden van de welgestelde kringen. Het fundamentele recht op toegankelijkheid van het hoger onderwijs mag nooit en te nimmer worden opgeheven. Tot de spijt van PerspectieF gaat het wel hard die kant op. “Als de basisbeurs wordt afgeschaft, blijven 20.000 aankomende studenten weg”, zo waarschuwde de HBO-raad aan het begin van het collegejaar 2012-2013.  Ook de gegevens van het CPB stellen dat wanneer privé-kosten voor studeren stijgen het aantal studenten zal gaan dalen.


Studenten kunnen toch gemakkelijk na hun studie, wanneer zij een baan hebben, de studieschuld afbetalen? Deze vaak genoemde tegenwerping berust op een misverstand. Studenten die bijvoorbeeld een sociale studie volgen, hebben vaak een zeer kleine kans om snel (binnen anderhalf jaar) aan een baan te komen. Als ze al een baan hebben, komt het maandsalaris in de meeste gevallen nauwelijks tot niet boven het gemiddelde uit, was te lezen in Elsevier. Deze groep studenten blijven dus jaren met een studieschuld zitten, die de student als starter op de woningmarkt tevens nog wat problemen kan geven.

Oproep
PerspectieF roept de partijen in de Tweede Kamer dan ook op om zich donderdag kritisch uit te laten over het voorstel van minister Bussemaker. Woensdag is de eerste hobbel van dit kabinet. Alleen voldoende gefundeerde druk kan het kabinet laten kantelen om talent te laten opbloeien in plaats van te bekostigen. Want: Let op! Geld lenen kost talent!

Labels

« Terug

Reacties op 'Let op! Geld lenen kost talent!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.