Summer School dag 1: Macedonië als voorbeeld van verzoening

ECPYNlogo100bij100woensdag 14 juli 2010 09:12

Zoals je al hebt kunnen lezen op deze site is de ECPYN Summer School van 2010 inmiddels begonnen. Te Ohrid, Macedonië, waar ongeveer 80 jongeren uit heel Europa nadenken en discussieren omtrent christelijke politiek, vanuit het thema Verzoening.

Na een binnendruppelen van de deelnemers op maandag, vond de officiële opening plaats door middel van enkele toespraken. Allereerst een woord vanuit de Boris Trajkovski stichting (www.boristrajkovski.org/en/), waarna ook Auke Minnema, internationaal secretaris PerspectieF, een welkomstwoord aan de zaal uitsprak waarbij hij tevens uitlegde wat ECPYN en ECPM toelichtte. Twee hooggeplaatste Macedoniërs, de president van het Parlement, en de minister van Defensie, lichtten toe hoe ze tegen het onderwerp Verzoening aankeken. Juist vanuit de christelijke achtergrond van de Macedonische normen en waarden. Allereerst de president van het Parlement, mr. Trajko Veljanovski, die aanstipte dat Europa en de Europese identiteit gebaseerd zijn op de christelijke waarden en normen. Deze normen en waarden brengen vrede, en verzoening. Wat dat betreft zijn juist de Balkan en Macedonië de ultieme plaats voor een Summer School met dit thema. De minister van Defensie, mr. Zoran Konjanovski, benoemde het belang van de liefde, die we in ons geloof leren, om een veilige wereld te creëren. Daarbij mogen we de ware, inspirerende christelijke waarden altijd en in elke plaats promoten. Ook Leo van Doesburg, ECPM vertegenwoordiger in Oost-Europa, lichtte nog wat toe over de achtergrond van Macedonië waarbij hij ook de link naar het belang van Macedonië voor de Europese Unie legde. De opening werdt afgesloten met een uitgebreide borrel.

Na een goede nachtrust  en goed ontbijt begon het programma voor dag 2, met allereerst een toelichting van Viktor Mitevski, vertegenwoordiger van de Boris Trajkovski foundation, met een toelichting op het land waar we te gast zijn, de Republiek van Macedonië. Interessante feiten, maar ook ongezouten standpunten deelde hij met de deelnemers aan het zevende ECPYN congres. Daarna was het woord voor Vladimir Plamadeala, bestuurslid van ECPYN, welke de situatie in Moldavië uit de doeken deed waarbij met name de situatie Transnistrië toegelicht werd.Een interessante zaak, met name vanuit het Internationale recht. Aansluitend was de eerste workshopronde waarin op een viertal interessante workshops ingeschreven kon worden. Jacques Bazen lichtte het onderwerp Geopolitics toe, Jonathan van Tongeren legde het Christelijke concept van Verzoening uit, Leo van Doesburg sprak met zijn gehoor over Communicatie en conflict management, en Krisztina Deme besprak de Minderheids problemen in het Carpathische Basin. De reacties op de workshopronde waren zeer, zeer positief. In de middag zijn er diverse excursies waarna het officiële programma aan het einde van de middag hervat wordt. Daarover zal te zijner tijd meer verteld worden. Morgen meer nieuws vanuit een zeer zonnig Ohrid!

Voor foto’s van de Summer School kun je hier  kijken. Meer informatie over ECPYN is hier te vinden.

Labels

« Terug

Reacties op 'Summer School dag 1: Macedonië als voorbeeld van verzoening'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.