Met projectgroep duurzaamheid op bezoek bij Leon Meijer

Leon Meijer (2)vrijdag 11 mei 2018 10:28

Als projectgroep duurzaamheid zijn we donderdag 29 maart bij wethouder Leon Meijer op kantoor geweest. De aanleiding hiervoor? Zijn reactie op ons vorige bezoek bij Elly Wageningen dat in het teken stond van duurzaamheid en luchthaven Lelystad. Reden genoeg voor een bezoekje aan deze groene wethouder in een groene Gemeente, Ede. Wat is zijn visie op de luchthaven? En welke drijfveren heeft hij als het gaat om duurzaamheid, milieu en ‘food’? Als PerspectieF willen we lokale bestuurders de ruimte geven om hun visie met betrekking tot duurzaamheid en lokale maatschappelijke vraagstukken te geven. Dit keer is Leon Meijer aan het woord.

 “Niet-christelijk; niet onchristelijk” | Verkiezingen 2018

Leon Meijer is sinds 2014 wethouder in Ede en lid van het landelijk bestuur van de ChristenUnie als internationaal secretaris. Hij is van origine bioloog en heeft in Haifa onderzoek gedaan. Zijn loopbaan heeft hij vervolgd bij de Europese fractie als beleidsadviseur. CNV was de volgende werkgever waar ontdekt werd dat hij “lekker kon onderhandelen”. Meijer heeft de afgelopen verkiezingen positief ervaren;

“Tijdens de campagne ga je de straat op en hoor je nooit een verhaal van; ‘we zijn teleurgesteld’. Mensen herkennen zich in onze waarden; iedereen moet mee kunnen doen en waardig ouder kunnen worden. We spreken een niet-christelijke groep aan die zich hierin herkent.“

Meijer blijkt fris en scherp te zijn; Als een van de groepsleden doorvraagt over deze ‘onchristelijke’ groep, verbetert Meijer dit meteen; “Het is een niet-christelijke groep, niet een onchristelijke groep”. Hij scherpt hiermee duidelijk aan dat christelijke waarden ook heel goed gedeelde waarden kunnen zijn voor een groep mensen die niet de Bijbel als uitgangspunt nemen.

“Iemand heeft z’n huiswerk niet gedaan” | Luchthaven Lelystad

Op de vraag wat zijn visie is in de discussie rondom luchthaven Lelystad, gebruikt Meijer duidelijke taal en zoomt hij in op de fouten die gemaakt zijn in het bestuurlijke proces:

Ooit in het verleden is er een besluit genomen om Schiphol te ontlasten waarbij het luchtruim heringericht moet worden. De luchtverkeersleiding doet vier jaar niets en ook het ministerie lijkt te slapen. Opeens komt de datum van 2019 dichtbij en moeten laagvliegroutes gebruikt worden omdat het Schipholverkeer anders gehinderd wordt. Maar nergens in de wereld moeten vliegtuigen 100km laag blijven vliegen. Iemand heeft zijn huiswerk hier niet gedaan. Het is een noodoplossing waar de Veluwe niet in is meegenomen; het werd over ons uitgestort.

Het ‘verzet’ kwam langzaam op gang. Leon Meijer nam het voortouw in het verzet tegen de plannen en wil dat er naar alternatieven wordt gekeken.

“Ik ben naar elk debat gegaan in de kamer waardoor je steeds meer in beeld komt met je verzet. We hebben zelf expertise ingehuurd om te kijken naar alternatieven en gesproken met oud-commandanten en luchtverkeersleiders.  Het kan over het IJsselmeer. Ja, het is druk en dan heb je misschien extra luchtverkeersleiders nodig, maar het kan.”

De hoofdboodschap van Meijer is duidelijk; “ Laat ons meedenken. De huidige minister heeft het goed begrepen en gaat met ons het gesprek aan”.  Inmiddels heeft de minister de vliegroute over de woonkern van Ede verlegd. De route gaat nu over een natuurgebied bij Renkum en is daarmee niet het einde van het probleem.  “Ik begrijp de frustratie van de wethouder uit Renkum heel goed. Ik ben er ook juist als christen niet voor dat mijn probleem op een ander afgewenteld wordt .” 

“We willen tot de top van duurzaamste gemeenten horen” | Duurzaamheid in Ede

“Vier jaar geleden kwam de ChristenUnie in de coalitie in Ede, toen zeiden we: ‘We willen tot de top van de duurzaamste gemeenten horen!’ Dat hebben we vaak om onze oren gekregen!”

Op de vraag hoe ze dat concreet hebben aangepakt, krijgen we een uitgebreid antwoord. Het eerste focuspunt was duurzame energie. Ede heeft een eigen biomassacentrale, waar tuinafval en hout dat wordt gekapt voor bosonderhoud in worden verbrand. Hiermee worden inmiddels 12.000 woningequivalenten verwarmd. Daarnaast zijn er windmolens, komen er binnenkort 4000 zonnepanelen en is er een speciale lening in het leven geroepen waarmee particulieren hun huis kunnen verduurzamen. Deze aanpakt werkt:  “Nederland zit op 6% duurzame energie, hier in Ede zitten we op 11%!”  
Het uitgebreide afvalbeleid met vier kliko’s en een betalingsplicht op restafval werkt ook; “Een kwart van de huishoudens heeft dit jaar nog geen restafval kliko aan de straat gezet, daar ben ik er een van. Maar volgende keer moet hij toch echt, nu zit hij echt helemaal vol! “.

“‘s Nachts komen we langs en dan staan er goede radijsjes in” | Ede kiest voor Food

 Leon Meijer is de eerste ‘wethouder Food’ in Nederland.  “Voedsel is een rode draad in de geschiedenis van Ede, sinds de 4e eeuw voor Christus wordt hier al voedsel verbouwd en ook nu zijn er een aantal onderzoeksinstellingen die zich bezighouden met voedsel.” Meijer vertelt over beleid rondom basisscholen: alle scholen kregen smaaklessen aangeboden in samenwerking met de Universiteit Wageningen en ook heeft de gemeente een aantal schooltuinen aangelegd: “ Mooie bakken, inclusief lessen en ‘succesgroenten’. Die poot in je in Maart en oogst je in Juni net voor de zomervakantie. En als de radijsjes het niet doen.. ‘s Nachts komen we langs en dan staan er goede radijsjes in! Zodat kinderen al jong leren waar voedsel vandaan komt, hoe het smaakt en wat het met je lichaam doet.”

Problemen omzetten in kansen; lokale boeren die het lastig hebben op de wereldmarkt bevoorraden nu drie verzorgingstehuizen. “Je hebt een korte keten, je bent al het vervoer kwijt. Hij heeft een gegarandeerde afzet en het verzorgingstehuis kan mooi reclame maken met streekproducten.

Food en verbetering kan op verschillende terreinen; Voedseladviezen aan senioren, gezondere sportkantines door hogere subsidies en evenementen die met voedsel te maken hebben. Een mooie bijkomstigheid zou zijn als meer voedselgerelateerde bedrijven zich vestigen in Ede. “We willen dat als de CEO van Nestlé of Unilever door de stad loopt en met inwoners praat, zegt: “Het klopt dat ik hier kom, de mensen hier snappen wat voedsel betekent.“ Dan moeten de juiste bedrijven Ede natuurlijk wel vinden. 

Maar hoe zorg je ervoor dat de bedrijven die naar Ede komen, ook gezondheid en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan? “Daar kun je als overheid moeilijk in sturen, maar je kan het wel stimuleren. We benadrukken dat we bezig zijn met de gezondheid van onze inwoners en hopen dat bedrijven daarin volgen.” Dat gezondheid een belangrijk doel is, is in ieder geval de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) opgevallen. Ede kreeg een prijs voor haar voedselbeleid omdat ze het niet beperkt tot gezondheid of onderwijs of landbouw, maar omdat ze haar beleid integraal heeft weten te maken en gezondheid, onderwijs en bedrijfsleven weet te verbinden.

*Tip: Klik op deze link voor meer informatie over Ede en Food

We vonden het interessant om meer over het duurzaamheidsbeleid van Ede te horen. We hebben veel concrete maatregelen gehoord. Bent u een bestuurder en zou u graag iets willen vertellen over uw duurzaamheidsbeleid? We komen graag bij u langs!

Labels

« Terug