Bijdrage Carola Schouten aan AO Eurozone-pakket voor Griekenland.
Bijdrage in een algemeen overleg van ChristenUnie Kamerlid Carola Schouten als lid van de vaste commissie voor Financiën en samen met de vaste commissie voor Europese Zaken in een algemeen overleg gevoerd met minister-president Rutte van Algemene Zaken en minister De Jager van Financiën.
Onderwerp: Eurozone-pakket voor Griekenland
Kamerstuk: 21 501 - 07
Datum: 16 augustus 2011
Mevrouw Schouten (ChristenUnie): Voorzitter. Ik wil beginnen met op te merken dat ik blij ben dat de minister-president hier aanwezig is. Het werd ook wel tijd, want er was ontzettend veel verwarring over de afspraken van 21 juli. Hij heeft aangegeven dat de 109 mld. inclusief de bijdrage van de private sector was. Later bleek uit verschillende overzichten die we van de ambtenaren ontvingen -- waarvoor dank trouwens -- dat er een marge van 50 mld. in zat. Was dit nu een misrekening? Had hij niet scherp waarvoor hij getekend had? Of was hij zo gefixeerd op het tonen van de bijdrage van de private sector dat alle boekhoudtrucs uit de kast werden getrokken om dat te laten zien?
De ChristenUnie-fractie heeft al eerder gezegd dat zij de herstructurering van de Griekse schulden te laag vindt om nu achter het complete afgesloten pakket te kunnen staan. Er waren grotere stappen nodig geweest. Er gaat nu toch weer veel geld naar de Grieken. Het is maar de vraag of de houdbaarheid van de schuld daardoor verbetert, zoals vorige week al is aangegeven. Ik zou graag van de minister van Financiën horen of hij klip-en-klaar kan toezeggen dat de houdbaarheid van de Griekse schuld met dit pakket wel verbetert. Ons is dat nog niet duidelijk.
Ook wij hebben vragen bij de betrokkenheid van het IMF. Vorige week werden wij verrast toen wij hoorden dat helemaal niet duidelijk is of het IMF mee gaat doen en, zo ja, in welke mate, terwijl dat voor dit kabinet altijd een voorwaarde is geweest om in steunrondes mee te doen. Verder waren er heel veel ideeën over hoe hoog de betrokkenheid van de private sector zou moeten zijn, maar wij weten nog steeds niet hoe hoog die zal worden. Belangrijker nog, wij weten niet wat de consequentie zal zijn als die betrokkenheid niet gehaald wordt. Ik wil dus graag antwoord op de volgende twee vragen. Wat gebeurt er als het IMF nauwelijks bijdraagt? En wat gebeurt er als de private sector ook niet genoeg bijdraagt? Trekt het kabinet daaruit conclusies voor dit steunpakket?
De heer Plasterk (PvdA): Mevrouw Schouten vroeg zojuist of het kabinet verwacht dat de houdbaarheid van de Griekse schuld door dit pakket verbetert. Dat roept een wedervraag op. Stel dat het antwoord op haar vraag bevestigend luidt, trekt mevrouw Schouten dan alsnog haar verzet tegen dat pakket in? Is zij dan wellicht bereid om zich alsnog te scharen bij de partijen die denken dat dit pakket een goede zaak is?
Mevrouw Schouten (ChristenUnie): De ChristenUnie-fractie is er altijd heel duidelijk in geweest dat de schuldhoudbaarheid substantieel moet verbeteren. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als er tot ongeveer 50% private bijdrage is. Als ik lees hoe het pakket in elkaar zit, is dat niet het geval. Als de houdbaarheid van de schuld door dit pakket al iets zou verbeteren, dan zal dat waarschijnlijk nog niet voldoende zijn voor mijn fractie. Het gaat niet zozeer om de vraag of wij al dan niet gelijk hebben als wel om de vraag of dit een begaanbare weg is voor de Grieken zelf om uit deze malaise te komen. Ik wacht het antwoord van de regering af, maar als ik de berekeningen zo zie, zal de houdbaarheid niet genoeg verbeteren voor de ChristenUnie.
De heer Plasterk (PvdA): Ik bespeur toch een genuanceerder standpunt dan voorheen en daar ben ik blij mee. Ik geloof dat voorheen nog een motie van de PVV werd gesteund waarin stond dat er geen geld meer …
Mevrouw Schouten (ChristenUnie): Nee, nee. Wij hebben die motie nooit gesteund.
De heer Plasterk (PvdA): Dan heb ik me dat verkeerd herinnerd en neem ik het onmiddellijk terug. Dan nog bespeur ik echter dat de ChristenUnie, die eerder heeft gezegd dat er geen geld meer naar Griekenland mag, aangeeft dat zij dit pakket weliswaar niet acceptabel vindt, maar dat zij het onder voorwaarden wellicht wel zou kunnen steunen. Daarmee schaart de ChristenUnie zich bij de partijen die hierin een open houding aannemen en daar ben ik blij mee.
Mevrouw Schouten (ChristenUnie): Ik snap dat u heel graag wilt dat wij in uw kamp komen, maar dan zult u toch meer uw best moeten doen. De vorige keer hebben wij tijdens het debat ook al aangegeven dat er stappen in de goede richting worden gezet; dat hebben wij niet ontkend. Wij hebben wel gezegd dat het niet genoeg is. Dat is voor ons een grote drempel om in te stemmen met wat hier nu gebeurt. Wij hebben ook nooit aangegeven dat er geen geld meer naar de Grieken gaat, want nogmaals, ook als wij gaan herstructureren, zal dat de Nederlandse belastingbetaler geld kosten. Daarover zijn wij altijd heel helder geweest.
De heer Dijkgraaf (SGP): Dit verbaast me toch een beetje. Mevrouw Schouten heeft in een eerder debat de lijn getrokken naar de schuldhulpverlening. Het was toen voor de ChristenUnie cruciaal dat die schuld naar haar inschatting niet houdbaar was en niet kon worden terugbetaald. De redenering was: wat heeft het voor zin om iemand een schuld te geven die hij niet kan terugbetalen? De OESO zegt nu dat de Griekse schuld houdbaar is en dat dit pakket ervoor zorgt dat die nog meer houdbaar wordt. Het lijkt mij toch een goede regel in deze samenleving dat mensen die schulden opbouwen, deze terugbetalen, mits dat redelijkerwijs kan. Dat geldt evenzeer voor landen.
Mevrouw Schouten (ChristenUnie): Ik heb de OESO-cijfers ook gelezen. Die gaan ervan uit dat de schuld voor de Grieken in 2035 weer houdbaar wordt. Het duurt nog wel even voor we zo ver zijn. In de tussentijd is er een probleem voor de Grieken dat zij nu moeten oplossen. De oplossing van Europa, het kabinet en de meeste partijen in de Kamer is Griekenland opzadelen met nieuwe schulden. Wij zeggen echter: als je wilt dat de Grieken weer perspectief krijgen, doe het dan sneller en zorg er nu voor dat de Griekse schuld verlicht wordt. Dus misschien is die wel houdbaar tot in 2035, maar tot die tijd zullen wij als alternatief -- dat gebeurt nu ook -- geld naar de Grieken moeten blijven sturen; en dat is niet onze oplossing.
De heer Dijkgraaf (SGP): Het alternatief om nog meer geld kwijt te schelden kost onze belastingbetaler nog meer. Dan kiezen wij dus liever voor het pad dat het minste kosten met zich brengt. Mijn vraag betreft eigenlijk het volgende, maar dat is een herhaling van zetten: het uitgangspunt bij dit soort discussies zou toch moeten zijn, zowel nationaal als internationaal, dat instellingen, personen en landen die schuld terug kunnen betalen, dat ook moeten doen.
Mevrouw Schouten (ChristenUnie): Ik vind dat inderdaad een heel goede regel. Alleen, op dit moment geldt voor Griekenland het probleem dat die schulden zo hoog zijn geworden. Anders zaten wij hier ook niet met zijn allen steun te verlenen. Dan had u net zo goed ook niet kunnen instemmen met extra steun aan de Grieken en had u kunnen zeggen: laat ze eerst maar eens alles terugbetalen. Het probleem is dat er steeds schulden op schulden worden gestapeld om te zorgen dat een land een keer iets gaat terugbetalen. Kortom: je vergroot eerst het probleem voor het land voordat je het weer laat oplossen. Dat is uiteindelijk misschien een manier, maar de kans dat het probleem wordt opgelost wordt zo wel steeds kleiner. Volgens de ChristenUnie is die kans nu zo ongeveer nihil.
Dan kom ik als vanzelf bij de vermeende plannen van het kabinet rondom de begrotingsautoriteit. Als ik de krant van vanochtend mag geloven, wordt daar in het kabinet over gesproken. Het CDA heeft gisteren al aangegeven dat het die stap wil gaan zetten. Mijn vraag daarbij is wat die begrotingsautoriteit moet gaan doen. Zoals ik zojuist al tegen mevrouw Blanksma zei, hebben wij een Stabiliteits- en Groeipact waarin harde afspraken staan over de grenzen waarbinnen landen moeten blijven. Er komen nu automatische sancties aan: eindelijk, zo zeg ik ook in de richting van andere collega's die daarop gewezen hebben. Dan wordt die begrotingsautoriteit dus of een soort postadres waar je je begrotingen heen mag brengen waar men zegt: oké, bedankt. Of er gaat veel meer macht naar de begrotingsautoriteit, waaraan wij een deel van onze soevereiniteit overdragen.
Als dat laatste het geval is, wil ik de minister-president toch wel wijzen op zijn opmerkingen in maart na de Europese top. Hij gaf destijds aan dat hij wat het Stabiliteits- en Groeipact betreft wagonladingen soevereiniteit wil overdragen maar verder niet. Dat was duidelijk de begrenzing. Ik neem aan dat hierbij voor de rest geen extra nieuwe voorwaarden worden gesteld. Graag een reactie van het kabinet hierop.
Richting de VVD en het CDA wijs ik er nog even op dat de motie-Slob is aangenomen, mede ondertekend door het CDA en de VVD, waarin gevraagd wordt om niet in te stemmen met aanvullende Europese en afdwingbare afspraken. Kortom: ik ga ervan uit dat het alleen een postadres wordt. Om daar nu een instituut voor op te tuigen … tja, als men denkt dat dit helpt.
Mijn laatste punt betreft de langetermijnvisie van het kabinet, die wat ons betreft niet helder is. Eerst zegt de minister van Financiën dat een noodfonds geen wondermiddel is. Later stelt hij dat het noodfonds nu niet verhoogd wordt zonder economische hervormingen. Wat is het nu? Is hij voor of tegen een verhoging van het noodfonds? Dezelfde vraag geldt voor de euro-obligaties. De minister houdt het allemaal in het midden. Daarom vraag ik heel duidelijk: blijft de minister pertinent tegen het invoeren van eurobonds en tegen het verhogen van het noodfonds? Ik hoef slechts een ja of een nee te horen.
Het moge duidelijk zijn dat mijn fractie geen voorstander is van eurobonds. Jarenlang hebben een aantal lidstaten de schulden laten oplopen en zijn die landen gedwongen om dit probleem op te lossen. Gaan wij dit nu aanpakken door de schulden over te nemen en zo elke prikkel tot verantwoord begrotingsbeleid weg te nemen? Op deze manier wordt Nederland nog verder in de schuldencrisis gezogen, maar dan structureel.
Voor meer informatie zie ook: www.tweedekamer.nl.
- Labels
- Bijdragen
- Carola Schouten
Archief > 2011 > augustus
- 31-08-2011 31-08-2011 09:40 - Slob in debat met VVD over lenen en schulden maken
- 31-08-2011 31-08-2011 09:16 - 'Problemen rond hongersnood in Afrika worden veel groter'
- 28-08-2011 28-08-2011 16:22 - Rendement uit investering (week 6)
- 27-08-2011 27-08-2011 12:44 - Opinie Volkskrant: Een strengere EU is de oplossing
- 25-08-2011 25-08-2011 10:33 - Asielzoekers in procedure mogen werken
- 24-08-2011 24-08-2011 18:30 - Opinie ND: Geef geefwet een kans
- 24-08-2011 24-08-2011 09:46 - Vredestichters nodig in Israël (RD)
- 23-08-2011 23-08-2011 14:19 - Graffiti spuiten voor de godsdienstvrijheid
- 23-08-2011 23-08-2011 13:23 - Bekeerde ex-sluipschutter van Arafat in Nederland
- 22-08-2011 22-08-2011 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind verwijzing Islamitische wetgeving in routekaart TNC Libië.
- 20-08-2011 20-08-2011 13:40 - Arie Slob bezoekt Ethiopische vluchtelingenkampen
- 19-08-2011 19-08-2011 17:20 - ChristenUnie wil asielzoekers laten werken
- 19-08-2011 19-08-2011 14:40 - Mensenrechten geschonden? (week 5)
- 18-08-2011 18-08-2011 16:26 - ChristenUnie wil garanties mensenrechten in grondwet Libië
- 18-08-2011 18-08-2011 15:25 - Voordewind over Kunduz: 'Verder uitstel kun je je nu niet meer veroorloven'
- 18-08-2011 18-08-2011 11:25 - Graffiti voor geloofsvrijheid
- 17-08-2011 17-08-2011 15:53 - Slob: herstel van vertrouwen is het sleutelwoord
- 17-08-2011 17-08-2011 13:00 - Bijdrage Arie Slob aan plenair debat Eurozone-pakket voor Griekenland
- 16-08-2011 16-08-2011 12:00 - Bijdrage Carola Schouten aan AO Eurozone-pakket voor Griekenland.
- 16-08-2011 16-08-2011 10:43 - ChristenUnie: geen overdracht van begroting aan Europa
- 15-08-2011 15-08-2011 15:02 - Voordewind: “Defensie toont gebrek urgentie bij uitvoering politiemissie Kunduz”
- 15-08-2011 15-08-2011 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind inzake politietrainingsmissie in Kunduz.
- 15-08-2011 15-08-2011 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind inzake de Armeense genocide.
- 12-08-2011 12-08-2011 16:38 - ChristenUnie wil helderheid Rosenthal over Armeense Genocide
- 12-08-2011 12-08-2011 15:12 - Voordewind: “Stop uitzetting van Iraanse christenen”
- 12-08-2011 12-08-2011 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind inzake evt. uitzetting Iraanse vrouw en haar kinderen.
- 09-08-2011 09-08-2011 11:52 - Is Bonaire geen rustig paradijs meer? (week 4)
- 08-08-2011 08-08-2011 11:09 - 'De ene genocide is de andere niet' (Opinie VK)
- 05-08-2011 05-08-2011 18:03 - ChristenUnie helpt kerk Bonaire in overgangssituatie
- 04-08-2011 04-08-2011 15:17 - Ortega-Martijn: “Inwoners Bonaire voelen zich tweederangs burgers”
- 04-08-2011 04-08-2011 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind inzake arrestatie Chinese huiskerkleider Shi Enhao
- 04-08-2011 04-08-2011 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind inzake verheerlijken terrorisme door Palestijnse autoriteit.
- 03-08-2011 03-08-2011 16:32 - ChristenUnie pleit voor strengere sancties militair regime Syrië
- 02-08-2011 02-08-2011 16:37 - Slob: “Overeenkomst treinvervoerders goed nieuws voor de reiziger”
- 01-08-2011 01-08-2011 20:23 - Slob: “Informatievoorziening Rutte over inhoud 2e noodpakket Griekenland uiterst amateuristisch”
- 01-08-2011 01-08-2011 17:16 - ChristenUnie: ‘Vonnis IHH geeft de minister huiswerk mee’.
- 01-08-2011 01-08-2011 17:12 - Voordewind: stop subsidie aan Palestijnse Autoriteit