Handhaving identificatieplicht verbazingwekkend strak

vrijdag 04 februari 2005 11:28

Het Openbaar Ministerie (OM) houdt vast aan de strenge controle op het dragen van een identiteitsbewijs. Bij een coulante behandeling zou de waarde van de identificatieplicht worden ondergraven, vindt het OM. Het OM reageert daarmee op kritiek van ChristenUnie-leider André Rouvoet. Die vindt het verbazingwekkend dat de politie zo bovenop de handhaving van de identificatieplicht zit.

Onderstaand artikel is gepubliceerd in het Nederlands Dagblad

ID-controle blijft streng

van onze redactie politiek

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) houdt vast aan de strenge controle op het dragen van een identiteitsbewijs. Bij een coulante behandeling zou de waarde van de identificatieplicht worden ondergraven, vindt het OM.

,,We bespeurden toch de houding dat het allemaal zo'n vaart niet zou lopen'', zegt een woordvoerder. Wie bij een controle geen identiteitsbewijs bij zich heeft, krijgt meteen een bon.

Het OM ziet er niets in om bij de eerste overtreding een waarschuwing te geven, omdat de plicht pas nieuw is. ,,De maatregel is ruim van tevoren aangekondigd en ook de voorlichting via onder anderen de figuur van Baantjer op televisie was voldoende. Men kon weten waar men aan toe was.''

Het OM reageert daarmee op kritiek van ChristenUnie-leider André Rouvoet. Die vindt het verbazingwekkend dat de politie zo bovenop de handhaving van de identificatieplicht zit.

Rouvoet vraagt zich af of de 3300 bekeuringen die in de eerste maand na invoering werden uitgedeeld, hebben bijgedragen aan het vergroten van de veiligheid.

Iedereen van veertien jaar of ouder moet sinds 1 januari een paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs bij zich dragen. Wie het bewijs niet kan tonen, riskeert een boete van vijftig euro. Veertien- en vijftienjarigen betalen vijfentwintig euro.

De ChristenUnie-leider zegt dat hij de eerste is die vindt dat je regels moet handhaven, ook als je ertegen bent. ,,Maar ik heb me erover verbaasd dat de politie hier zo strak op zit, terwijl de id-plicht bedoeld was om de veiligheid te verbeteren. Er werd zelfs een link gelegd naar terrorisme. Bij deze bekeuringen is het voor mij serieus de vraag of ze bijdragen aan de veiligheid.''

De eerste boetes, die in de publiciteit kwamen, waren volgens hem veelzeggend. In Groningen kregen twee fietsers die in het donker geen licht voerden ook een boete omdat ze zich niet konden identificeren. ,,Daarvoor is deze wet niet in het leven geroepen'', zegr Rouvoet.

Volgens het Openbaar Ministerie is de kans klein dat het dagelijks leven ontregeld wordt door controles op het dragen van een identiteitsbewijs. Dat is vooral aan de orde bij onrust of dreigend geweld, bijvoorbeeld 's nachts in uitgaansgebieden. Ook in situaties waarbij gevaar voor de ordeverstoring aanwezig is, zoals bij voetbalwedstrijden, kan de politie de identiteit controleren.

Daarnaast vraagt de politie een id-bewijs aan omstanders op een plaats van een delict, zoals een schiet- of steekpartij of een brand.

Rouvoet vindt dat er met twee maten wordt gemeten. ,,Dit land staat stijf van het gedogen. En juist bij zo'n maatregel treden ze hard op. Laat ze dat eens doen bij de handhaving van het drugsbeleid. Ik krijg dat bij mijn spreekbeurten niet meer uitgelegd aan de mensen in de zaal. Ook niet dat er wel een toonplicht is, maar geen draagplicht. Je bent niet verplicht een identiteitsbewijs bij je te dragen, maar als de politie erom vraagt moet je hem wel kunnen tonen. Niemand snapt dat'', aldus Rouvoet. De kloof tussen overheid en burgers wordt volgens hem door dit optreden van de politie beslist niet kleiner. ,,Ze hadden hier beter over moeten nadenken.''

Labels
In de media

« Terug

Reacties op 'Handhaving identificatieplicht verbazingwekkend strak'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005 > februari