Marktwerking mét betrokken overheid

banner weilandwoensdag 02 december 2009 16:00

In de landbouwsector lijkt men blind voor alle signalen, zoals toename van honger, moeite om een goede prijs voor melk, aardappels of uien te krijgen, de afhankelijkheid van veevoer uit andere delen van de wereld, afname van biodiversiteit en klimaatverandering. Ernst Cramer: ,,Voedsel is een eerste levensbehoefte, maar wat de ChristenUnie betreft wordt dat niet aan de markt alleen overgelaten! Marktwerking mag, maar dan wel met een betrokken overheid."

Het afgelopen jaar bracht de ontmaskering van het geloof in de markt. Duidelijk werd dat we niet alles aan de markt kunnen overlaten, maar dat een corrigerende overheid noodzakelijk is. Zo niet in de landbouwsector. Daar is nog een rotsvast geloof in de markt en trekt de overheid zich steeds verder terug, constateert Ernst Cramer in het begrotingsdebat Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). 

In lijn met het geloof in de markt wordt door velen gepleit voor afschaffing van het melkquotum. Maar waarin biedt de wereldmarkt zoveel kansen? Liberalisering van de zuivelsector betekent volgens de ChristenUnie een veel minder rooskleurige situatie voor de Nederlandse melkveehouders. Ze krijgen te maken met grote prijsschommelingen, lage prijzen door toenemende productie, die weer nodig is om de kosten te dekken. Minder ruimte voor gezinsbedrijven, minder tijd voor weidegang of natuurbeheer of andere nevenactiviteiten. Wat is er toch zo aanlokkelijk? Wat de ChristenUnie betreft laten we de melkproductie niet uitsluitend aan de markt over.

Cramer vroeg opnieuw aandacht voor de combinatiekip: een hen voor eieren en de haan voor vlees. Minister Verburg gaf eerder aan dat om economische redenen de combinatiekip het altijd zal afleggen tegenover haar gespecialiseerde rasgenoten. De kritiek van Cramer hierop is dat Verburg hierin veel te beperkt denkt, ingegeven vanuit de huidige economische kaders. ,,De belangstelling voor dit product is vele malen groter dan zij voorstelt. De toekomst voor de combinatiekip is absoluut verzekerd," aldus Cramer. Hij diende een amendement in, met steun van de Tweede Kamer, dat Verburg vraagt geld vrij te maken voor onderzoek naar de ontwikkeling van foklijnen voor een combinatiekip. Er zijn diverse foklijnen beschikbaar voor verdere ontwikkeling richting een combinatiekip, maar dat vraagt nog verder onderzoek. Dat onderzoek zou gezamenlijk gedaan kunnen worden door de WUR (Wageningen University Research) en een fokbedrijf dat foklijnen beschikbaar heeft.

 

 

Labels
Ernst Cramer
Landbouw

« Terug

Reacties op 'Marktwerking mét betrokken overheid'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > december