ChristenUnie wil gewoon Nederlands in hoger onderwijs

maandag 19 maart 2001 13:34

De internationalisering van het hoger onderwijs in Nederland mag niet leiden tot minder aandacht voor de Nederlandse cultuur en de Nederlandse samenleving in de colleges. Dat vindt de ChristenUnie.

Arie Slob maakt zich sterk voor aandacht voor de eigen cultuur



De internationalisering van het hoger onderwijs in Nederland mag niet leiden tot minder aandacht voor de Nederlandse cultuur en de Nederlandse samenleving in de colleges. Dat vindt de ChristenUnie.

Woordvoerder Arie Slob maakt zich met name sterk voor het Nederlands als voertaal: “De internationalisering van ons hoger onderwijs betekent dat er meer colleges in het Engels worden gegeven. Dat begrijp ik. Maar de ChristenUnie wil dat een groot deel van het onderwijs ook in de toekomst gewoon in het Nederlands wordt aangeboden”.

Tijdens het overleg met de minister Hermans over de invoering van de bachelor- en masterstructuur hield Slob verder een pleidooi voor het verplichten van afgestudeerden om in Nederland de Nederlandse titulatuur te voeren.

De duur van de masters is in het buitenland meestal twee jaar, maar de minister wekt de indruk dat hij de masterfase slechts voor één jaar financieren. “Het ligt voor de hand dat de universiteiten daarom bij veel studies ook éénjarige masterprogramma’s gaan opstellen. Ik ben bang dat er van internationalisering op die manier niet veel terechtkomt”, aldus Arie Slob. De ChristenUnie vindt niet dat de studenten zelf voor de kosten van het tweede jaar moeten opdraaien. “Daarmee komt de toegankelijkheid van het hoger onderwijs onder druk te staan”. In een reactie heeft de minister inmiddels aangegeven dat hij de bestaande studieduur als uitgangspunt neemt, maar uitbreiding in de toekomst niet uitsluit.

Labels
Arie Slob
Kunst & Cultuur
Onderwijs

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil gewoon Nederlands in hoger onderwijs'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.