Bijdrage Eppo Bruins aan het notaoverleg Eurogroep

07-04-2020 00:00 07-04-2020 00:00

Bijdrage Eppo Bruins aan een notaoverleg met minister Hoekstra van Financiën

Kamerstuknr. 21501-02

De heer Bruins (ChristenUnie):
Voorzitter. Toen Jezus zijn discipelen wegzond naar alle windstreken, gaf hij hun mee: wees oprecht als een duif, maar bedachtzaam als een slang. Dat is wat ik vandaag minister Hoekstra wil meegeven. Want, natuurlijk zijn we solidair. Natuurlijk zijn we empathisch, maar we laten ons niet chanteren. Elkaar nabij zijn in nood, is onze dure plicht als Europeanen. Dat doe je dus ook gewoon. Daar zijn we het over eens. Mijn partijleider sprak al over een marshallplan. We zijn lotgenoten. We zijn verbonden door één interne markt, en, of je het nu leuk vindt of niet, we zitten ook samen in het monetaire schuitje. En ja, natuurlijk zijn we empathisch en diplomatiek. Er is vandaag al genoeg gezegd over dat we op die aspecten, door de uitspraken van de minister, op de koffie moesten komen.

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en er zijn veel manieren om te helpen. We moeten onze broeders en zusters in de eurozone helpen, maar dat is nog geen reden om te beginnen aan eurobonds. Want als je begint aan een gezamenlijke schuld en een gezamenlijke rentevoet, waarom zouden we dan hier in het noorden nog een sober begrotingsbeleid voeren? Waarom zouden we de pensioengerechtigde leeftijd verhogen als er ten zuiden van Maastricht eindeloze begrotingstekorten blijven ontstaan, ook in economisch vette jaren? We moeten de discussie niet laten verengen tot eurobonds, of coronabonds, of een variatie daarop. Dat geldt zowel voor ons als parlement als voor het kabinet, dat ik ook daartoe oproep.

We doen al heel veel. De ECB doet al heel veel met een extra opkoopprogramma van 750 miljard, maar er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Ik noem het noodfonds dat door Rutte en Hoekstra is voorgesteld als een gift. Je hebt de Europese Investeringsbank met een garantiefonds. Je kunt het MFK gebruiken. Je kunt praten over het huidige of het volgende MFK. En je kunt allerlei bestaande instrumenten met voorwaarden gebruiken, maar dan moet je wel over die voorwaarden praten. Ik noem bijvoorbeeld het ESM. Als er over die voorwaarden gepraat gaat worden later vandaag, dan is mijn oproep aan de minister dus: wees behoedzaam als een slang, oprecht als een duif. Behoedzaam, maar oprecht. Dat geef ik graag mee. Tot zover deze termijn. Ik ben benieuwd naar de reactie van de minister.

De voorzitter:
Dank.

Meer informatie

Labels
Bijdragen
Eppo Bruins
Financiën

« Terug

Archief > 2020 > april