Crisisopvang evenementenhal 3 oktober

zaterdag 03 oktober 2015

Zaterdagmiddag 3 oktober hebben vertegenwoordigers van de fracties (m.u.v. Leefbaar Hardenberg en de VVD) en het voltallige college een kort bezoek aan de crisisopvang in de Evenementenhal gebracht.

Een grote hal die normaal als opslagruimte wordt gebruikt, is ingericht voor de opvang. In totaal verblijven er 265 personen waarvan het meeste in gezinsvorm (groep uit Zeist). Omdat de groep die uit Valkenswaard kwam uit nogal wat mannen bestond is besloten om voor de komende nacht met een verplaatsbare wand een scheiding tussen de groepen aan te brengen. Vannacht is alles goed verlopen. In het gebouw is bewaking aanwezig (4 personen) en nog 1 persoon buiten.

Er zijn diverse ruimten ingericht, natuurlijk een grote slaapruimte met extra faciliteiten qua bedden (via Saxenburghgroep) voor zwangere vrouwen en 80-plussers maar ook een eetruimte en een recreatieruimte met wat spelletjes. Buiten is een groot terrein grenzend aan de spoorlijn waar kan worden gerookt en gevoetbald.

De organisatie loopt goed. Er wordt door de gemeente samengewerkt met mensen van de Veiligheidsregio en diverse vrijwilligersorganisaties waaronder vluchtelingenwerk.

Toen wij er waren was er in de hal weinig drukte. De asielzoekers zijn vrij om ook naar buiten, naar het centrum, te gaan en gelet op de groepen die ik onderweg tegenkwam wordt daar – mede door het mooie weer – goed gebruik van gemaakt. Van de gemeente hebben ze de informatiegids gekregen waar een plattegrond van Hardenberg in zit.

Na afloop hebben we als fracties nog even met het college om tafel gezeten en unaniem aangegeven dat er wat ons betreft verlengd kan worden tot 16 oktober zonder dat daarvoor weer een ronde langs de fracties nodig is. Op 16 oktober moet de hal nl. weer worden gebruikt voor de opbouw van de grote landbouwbeurs. Dat geeft a) de huidige groep rust die daardoor niet in onzekerheid hoeft te verkeren waar ze na 72 uur nu weer naartoe moeten en b) biedt het de mogelijkheid om als deze groep weg is een evt. andere groep op te vangen.

Dit vraagt natuurlijk het nodige vanuit de ambtelijke ondersteuning en begeleiding. Deze eerste 72 uur is het vooral de afdeling Maatschappelijk Domein die wordt ingezet . Het college zal bekijken hoe andere afdelingen ook kunnen worden ingezet nu er politiek commitment is voor verlenging.

« Terug