Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs

dinsdag 21 mei 2013

In de gemeenteraad van 14 mei j.l. is het raadsvoorstel Integraal Huisvestingsplan primair onderwijs besproken. Teruglopende leerlingaantallen en kwaliteit van de gebouwen staan centraal in het Integraal Huisvestingsplan primair onderwijs 'stippen op de horizon'.

Er is een visie ontwikkeld die erop gericht is om het aantal scholen en schoollocaties noodgedwongen als gevolg van dalende leerlingaantallen te verminderen. Een visie waarin kwaliteit en kwantiteit onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

Omdat er nu al lokalen leeg staan bij verschillende scholen is dit het moment om de richting te bepalen voor de toekomst en dat is goede scholen neerzetten, passend  bij het aantal leerlingen.

Uniek is dat alle schoolbesturen en gemeente elkaar hebben kunnen vinden in dit plan. Daarbij gaat het niet alleen om goed onderwijs, maar de schoolbesturen  zien daarbij ook de waarde van verschillende richtingen, zoals opvang, jeugdzorg, gezondheidszorg, cultuur, sport, om zo de ontwikkelingen van alle kinderen in de gemeente Hardenberg zo kansrijk mogelijk te maken.

De gemeente en de schoolbesturen trekken gezamenlijk op en bepalen gezamenlijk de volgorde van 6 aangekondigde projecten. Dit plan heeft zelf nog geen financiële consequenties. Afzonderlijke voorstellen en  -indien van toepassing-  hun financiële consequenties  zullen  aan de raad worden voorgelegd.

Om scholen levensvatbaar te houden, is maatwerk nodig in de kleine kernen. Gezien de prognoses zien we een teruglopend leerlingenaantal. De verwachting is dat als gevolg hiervan wellicht scholen zullen moeten gaan sluiten. De fractie van de ChristenUnie verwacht  dat hier maatwerk geleverd zal worden en grote zorgvuldigheid is dan een pre.

Het raadsvoorstel is unaniem aangenomen.

Namens de fractie van de ChristenUnie
Jenny Weitkamp

« Terug

Reacties op 'Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.