Gemeenteraad stelt jaarrekening, bestuursrapportage en bezuinigingsvoorstel vast

vrijdag 17 juni 2011

De gemeenteraad van Hardenberg heeft dinsdagavond de jaarrekening 2010, de eerste bestuursrapportage 2011 en het bezuinigingsvoorstel 2011-2014 vastgesteld. De vergadering stond vooral in teken van de bezuinigingen. Op hoofdlijnen kon de gemeenteraad zich vinden in de voorstellen van het college.

De fractie van de ChristenUnie diende 3 moties en een amendement in, welke allen zijn aangenomen. Een bijzonder goed resultaat waar we best trots op zijn.
In de onderstaande toespraak van Wim Boersma (fractievoorzitter) krijgt u een beeld van onze standpunten inzake de jaarrekening, bestuursrapportage en de bezuiningsvoorstellen.

Verkorte versie toespraak:


Eerst delen en daarna vermenigvuldigen
Eerst aftrekken om daarna te kunnen optellen
Eerst worteltrekken om daarna te kwadrateren.
 
Wellicht geven deze rekenkundige bewerkingen wel aan in welke tijd we als raad zitten.
 
Eerst een stap terug om daarna weer een aantal stappen vooruit te kunnen zetten.
 
Eerst de boel nog beter op orde, overlappingen en overbodige zaken eruit snijden en daarna weer nieuwe opzetten.
 
De fractie heeft het jaarverslag, de jaarrekening, het bezuinigingsvoorstel  en de 1e bestuursrapportage in dat licht bezien - ons goed bewust van het feit dat ook wij het coalitieakkoord ondertekenden waarin we afspraken deze vier jaar 7 miljoen te bezuinigen. Uit het jaarverslag maken we op dat in 2010 een verantwoord financieel beleid is gevoerd., waardoor we in staat zijn het weerstandvermogen op te krikken tot 10,5 miljoen.
 
In de oriënterende ronde heeft onze fractie aandacht gevraagd voor onze zorgen over en de positie van het grondbedrijf. We verzoeken het college de door de accountant op schrift gestelde adviezen te volgen en uit te voeren. Concreet verzoeken we de portefeuillehouder ons toe te zeggen ons  - eens in  drie  maanden – te voorzien van een update om goed de vinger aan de pols te kunnen houden op dit weerbarstige dossier.
 
De gang van zaken rond de Voorveghter bevreemdt ons. Daar waar op de interne bedrijfsvoering en  op vele instanties aanzienlijke bezuinigingen worden doorgevoerd, is de Voorveghter een van de weinige onderdelen die wordt ontzien. Hoewel de portefeuillehouder vorig jaar nadrukkelijk heeft toegezegd in 2010 een exploitatieresultaat te presenteren  - overeenkomstig een sluitende begroting -  worden we opnieuw geconfronteerd met een aanzienlijk tekort. De fractie van de ChristenUnie zal ook dit dossier kritisch gaan volgen en verzoekt de portefeuillehouder bij de 2e bestuursrapportage met een update en een eindejaarverwachting te komen. De portefeuillehouder heeft aangegeven er alles aan te doen volgen jaar geen exploitatietekort te laten ontstaan en we zullen hem hier aan houden. Samen met de VVD dienen we op dit punt een motie in. 
 
Over het bezuinigingsprogramma maken we de volgende kanttekeningen: 
We hebben waardering en spreken de complimenten uit voor de bedrijfsvoering die aangeeft dat op termijn met 17 fte minder de klus wordt geklaard en dat het management afneemt. Met een variant op: “ verbeter de wereld en begin bij jezelf” zal de aanzienlijke bezuinigingslag in het eigen apparaat bij de bevolking respect afdwingen en op andere terreinen de acceptatie van bezuinigingen vergroten. 
 
We houden goed vinger aan de pols bij het onderdeel “ versobering advisering’ en zullen bij voortduring nagaan of we ons werk als raadslid op een hoog niveau en ondersteund door het apparaat kunnen blijven uitvoeren. 
 
Ten aanzien van de bibliotheek heeft de portefeuillehouder aangegeven dat hij verwacht dat de bezuinigingen zonder sluiting van vestigingen behaald kunnen worden. Echter de bibliotheekinstelling heeft aangegeven dat ten gevolge van de opgelegde bezuinigingen het vestigingenbeleid wel in overweging te nemen. De fractie van de ChristenUnie dient op dit punt samen met de fractie van Groen Links een motie in.
 
Het dictum luidt: Draagt het college op:
  • Met de bibliotheek in gesprek te gaan over de invulling van de bezuiniging:
  • Indien het vestigingenbeleid alsnog onder druk komt te staan bij de Raad terug te komen om
    (het restant van ) de bezuinigingen te heroverwegen.

De bezuiniging op handhaving., toezichthouden en TVH heeft onze zorg. De bezuiniging staat voor 2014 gepland. We verzoeken de portefeuillehouder voor de 2e bestuursrapportage ons een notitie aan te bieden waarin de gevolgen worden beschreven waarbij we speciale aandacht vragen voor gevoelens van veiligheid onder onze burgers. De fractie van de ChristenUnie houdt zich het recht voor om op dit bezuinigingsvoorstel op een later moment terug te komen en met nieuwe voorstellen te komen deze bezuiniging
geheel of gedeeltelijk ongedaan te maken uiteraard voorzien van een dekkingsplan.

 

In de oriënterende ronde ontstond onduidelijkheid of het al dan niet mogelijk is kwijtschelding te verlenen van hondenbelasting. De portefeuillehouder gaf aan dat dit wettelijk niet mogelijk is. Ons is gebleken dat er van een wettelijke blokkade geen sprake is dat veel gemeenten wel een regeling hebben en verzoeken het college voor het eind van het 2011 een dergelijke regeling op te stellen.

De fractie vraagt zich af of het socufonds voldoende gevuld is en of de  bedragen per persoon voldoende zijn om de stapeling van bezuinigingen voor kwetsbare groepen zoveel mogelijk te nivelleren. Mocht na een gedegen onderzoek door de fractie blijken
dat de hoogte van het fonds en de maximale bijdrage per persoon te laag is, dan zal de fractie bij de begroting met een onderbouwd voorstel komen en de raad voorstellen de regeling te wijzigen uiteraard opnieuw voorzien van een dekkingsplan.

De fractie van de ChristenUnie worstelt met de bezuiniging op het vluchtelingenwerk. Het voorstel van het college om 90.000 euro te bezuinigen op dit werk maakt een einde aan het begeleiden en opvangen van vluchtelingen door Vluchtelingenwerk. Het College is van mening dat deze taak evengoed door de Stuw uitgevoerd kan worden. Het college beschrijft dat het aantal vluchtelingen is afgenomen en dat het aantal vanwege rijksbeleid de komende jaren een forse daling zal doen zien. Uit gesprekken met vluchtelingenwerk is ons gebleken dat van een afname momenteel geen sprake is. We vragen de portefeuillehouder aan te geven waarop hij zijn gegevens baseert. Kijkend naar de toekomst zijn we minder zeker van de afname dan het college veronderstelt.  Het zou een karikatuur zijn dat de fractie bij elke besluit dat ze neemt de Bijbel raadpleegt. In het geval van de bezuiniging op vluchtelingenwerk staat ons echter een tekst voor ogen uit Mattheus waar Jezus zegt: Ik had honger en
jullie gaven mij te eten
Ik had dorst en jullie gaven me te drinken Ik was een vreemdeling en jullie namen me op. Vanuit ons gedachtegoed willen en zullen we de vreemdeling in ons midden niet in de steek laten en Hem  - naar wie we onze partij hebben vernoemd - hierin volgen.  

De fractie is content met de verandering die na de oriënterende ronde is aangebracht. Werd er eerst uitgegaan van een bezuinigingsslag van twee maal 45 duizend euro, nu wordt uitgegaan van een ritme 25 – 30 – 35. Met  de eerste
bezuiniging van 25 duidend euro kunnen we leven omdat dit vooral gevonden wordt op huisvesting. Met de overige bezuiniging maken we nadrukkelijk een voorbehoud. Mocht blijken dat het aantal vluchtelingen onder ons niet is  afgenomen en als de verwachtingen niet uitkomen zullen we te zijner tijd voorstellen doen deze bezuinigingsmaatregelen te repareren en zullen we daarvoor op nieuw een dekkingsvoorstel aanleveren. De fractie dient op dit punt een motie in met de volgende
opdracht aan het college:

  • Eerst onderzoek te doen naar de taakstelling van de komende jaren
  • Onderzoek te doen naar het waarborgen van specialistische kennis
  • Tussentijds rapportages aan de raad voor te leggen
  • De bezuinigingen voor 2013 en 2014 naar bevind van zaken te heroverwegen

Dat er door efficiëntere werkwijze en het terugdringen van overlap in werkzaamheden in het werk van de Stuw bezuinigd kan worden, is voor ons helder.

Maar…… komt  de operatie niet te snel en moeten we geen tijd nemen om een fundamentele discussie met de diverse  maatschappelijke instanties aan te gaan en  - op basis van de uitkomsten van de discussie -
een meer onderbouwd bezuinigingsplan op te stellen. De fractie van de ChristenUnie stemt vooralsnog in met de bezuinigingsdoelstelling voor de Stuw cq. Het welzijnswerk van 284.000 over drie jaar /  maar verzoekt het college in
het eerste jaar geen 84 duizend maar 50 duizend euro te bezuinigen en het resterende bedrag van 34.000 te verdelen over 2013 en 2014. Er ontstaat een ritme van 50.000 – 117.000 – en 117.000. Voor de 50.000 euro kiezen we omdat door de directie  van de Stuw is aangeven dat deze bezuiniging is op te vangen. Hiermee creëren we tijd om beleid te formuleren, een maatschappelijke visie te ontwikkelen en de organisatie van de Stuw te laten inspelen op een andere manier van werken. We houden de portefeuillehouder aan zijn uitspraak dat de bezuinigen op de Stuw niet ten koste zullen gaan van kwetsbare groepen. Ten aanzien van dit punt dienen we mede namens de fracties van de PvdA, VVD en Groen Links een amendement in waarin we voorstellen:
in   het bezuinigingsplan 2011 – 2014 “De Toekomst tegemoet” te wijzigen, in die zin dat:
-       de door het College voorgestelde bezuiniging op de subsidie aan De Stuw voor 2012 wordt beperkt tot een bedrag van € 50.000,- ;
-        als gevolg daarvan de bezuiniging vooralsnog als volgt wordt gefaseerd: 2012 € 50.000, 2013 € 117.000 en 2014 € 117.000.
-        de definitieve bezuiniging voor de jaarschijven 2013 en 2014 worden vastgesteld na de totstandkoming van de maatschappelijke visie en daaruit voortvloeiende herijking van de structuur en taken van de Stuw.

Dat er eerst met betrokkenen beleid wordt geformuleerd alvorens te bezuinigen op recreatie,  toerisme en promotie van Hardenberg en Dedemsvaart juichen we toe en zullen de discussie en de uitkomsten daarvan met interesse gaan volgen.

Deze tijd – waarin we als gemeente scherp aan de wind moeten zeilen – vraagt een raad die heldere kaders stelt, alert is op ontwikkelingen en de controlerende taak meer dan serieus uitvoert. De fractie van de ChristenUnie beseft dat we bij een
aantal dossiers hebben opgemerkt de voortgang en ontwikkelingen kritisch te volgen. Laten we bij deze punten de dualiteit hoog houden en elkaar opscherpen om het beste voor onze gemeente en haar burgers te bereiken.

« Terug

Reacties op 'Gemeenteraad stelt jaarrekening, bestuursrapportage en bezuinigingsvoorstel vast'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.