Maandbrief ChristenUnie Hardenberg

donderdag 07 april 2011

Hierbij ontvangt u de brief van maart. Ik hoop dat u met interesse het nieuws van onze fractie volgt.

In februari en maart zijn het noemen waard:

  • Vorming van de vertrouwenscommissie
  • Werkbezoek op vrijdag 25 maart
  • Discussie over de borgstelling voor de nieuwbouw van het ziekenhuis
  • Bespreking van een voorstel het archief te verplaatsen
  • Besluitvorming over de regeling leerlingenvervoer

Op zoek naar een burgemeester
Nadat burgemeester Meulman op de nieuwjaarsreceptie zijn vertrek aankondigde, is de procedure gestart die zal leiden tot de benoeming van een nieuwe burgemeester.

Dinsdag  8 maart heeft de Raad, tijdens een buitengewone raadsvergadering, in aanwezigheid van de Commissaris van de Koningin van Overijssel, de profielschets voor de nieuwe burgemeester,  de verordening en de samenstelling van de vertrouwenscommissie vastgesteld. De vacature is officieel opengesteld.

De profielschets is opgesteld na inbreng van raadsleden en inspraak vanuit de inwoners.  Hierin staat aan welke eigenschappen een burgemeesterskandidaat moet voldoen. Duidelijk komt naar voren dat de nieuwe burgemeester een verbinder moet zijn. Hij of zij moet zich thuis voelen in de gemeente Hardenberg en zich gemakkelijk kunnen bewegen in de samenleving. Ervaring in het bedrijfsleven heeft een meerwaarde die tot uitdrukking komt in het tonen van ondernemerschap door de kansen voor de gemeente te zien.

Vertrouwenscommissie
De vertrouwenscommissie vervult een belangrijke rol in de voordracht van de nieuwe burgemeester. De commissie bestaat uit: Henk Meulink (CDA), Wim Boersma (CU), Andy de Vos (PvdA), Albert Schipper (VVD), Kees Slingerland (GL), Annie Kelder (Opk.Nu), Douwe Prinsse (wethouder), Wouco Rebergen (gemeentesecretaris) en Jolanda Waaijer (griffier).
Na sluiting van de sollicitatietermijn maakt de CvdK op basis van de profielschets een eerste selectie van geschikte kandidaten. Zij bespreekt deze selectie met de vertrouwenscommissie. De vertrouwenscommissie voert vervolgens gesprekken met de kandidaten en doet een aanbeveling aan de raad van twee personen.

De commissie wordt zo genoemd omdat de leden volsterkte geheimhouding hebben moeten beloven. Ze zullen hun werk doen vanuit het vertrouwen dat er niets naar buitenkomt van wat er besproken wordt en met wie is gesproken. Voorzitter is Henk Meulink (CDA) en vicevoorzitter is de fractievoorzitter van onze partij.

In een besloten vergadering besluit de gemeenteraad welke kandidaat op de eerste plaats van de voordracht komt te staan en dus wordt aanbevolen voor benoeming. De naam wordt in een openbare raadsvergadering bekendgemaakt. De ministerraad besluit wie de nieuwe burgemeester van Hardenberg wordt, waarna het Koninklijk Besluit van de benoeming volgt en de beëdiging plaatsvindt.

Fractie
De fractie vergadert elke donderdagavond voorafgaande aan de gemeenteraadsvergadering van de dinsdag daarna. De stukken voor de raad worden doorgenomen, er worden standpunten ingenomen  en de portefeuillehouder vanuit de fractie geeft aan wat haar/zijn inbreng zal zijn in de raadsvergadering.

We hebben gesproken over:

  • de borgstelling die het bestuur van het ziekenhuis heeft gevraagd
  • de uitplaatsing van het archief,
  • het leerlingenvervoer
  • de plannen rond de Hadassa hoeve
  • de uitslag van de provinciale verkiezingen

ChristenUnie fracties Dronten en Hardenberg op werkbezoek
De ChristenUnie gemeenteraadsfracties van Dronten en Hardenberg hebben vrijdag 25 maart samen  een werkbezoek gebracht aan een aantal organisaties in de gemeente Hardenberg waarbij de focus gericht was op duurzaamheid en werk.

Bezocht werden:

  • Het gemeentehuis waar een presentatie gegeven werd over duurzaam Hardenberg,
  • Het Werkplein in het LOC waar is gesproken over de samenwerking tussen gemeente, UWV en private bedrijven met als doel zoveel mogelijk mensen aan werk te helpen.
  • De meest duurzame gemeentewerf van Nederland
  • Het  ATC (Arbeidstraining Centrum)

Onze fractie hoopt binnenkort een tegenbezoek aan Dronten te brengen.

Borgstelling ziekenhuis
In september 2010 stelde het college de raad voor een borgstelling te verlenen van 15 miljoen voor de bouw van het ziekenhuis. De raad stelde het college een reeks vragen en gaf het college de opdracht met een meer voldragen voorstel naar de raad te komen waarin antwoord wordt gegeven op de vele vragen.
Het raadsvoorstel werd eind februari opnieuw aan de raad aangeboden en in de oriënterende ronde van 1 maart besproken.
In de raad van 15 maart zou tot besluitvorming worden overgegaan. Vlak voordat de vergadering van de raad zou beginnen, ontvingen de raadsleden een afschrift van een brief van de provincie aan het college, waarin gewezen werd op de risico’s die aan het verlenen van de borgstelling mogelijk zouden kleven.
De raad besloot unaniem het punt van de agenda te halen en het college de gelegenheid te geven met de provincie van gedachten te wisselen.
Het raadsvoorstel stond dinsdag 29 maart opnieuw op de agenda. De verwachting van velen was dat, wanneer de provincie samen met het college met een  goede risico-inventarisatie zou komen, het raadsvoorstel het zou halen.
Maar tot verbazing van velen, bleef de provincie bij haar standpunt. Dit deed het college besluiten het voorstel definitief in te trekken.

Woensdag 30 maart verschenen twee persberichten. Eén vanuit het college (klik hier) en een opgesteld door het bestuur van de Saxenburggroep (klik hier).
De fractie van de ChristenUnie betreurt de gang van zaken. In de toespraak die de voorzitter van de fractie dinsdag 29 maart voornemens was uit te spreken stond de volgende passage:
"Voor de ChristenUnie is het vanuit haar uitgangspunten van belang aan te geven dat we rentmeesters zijn over alle leven en vanuit die verantwoordelijkheid optimale zorg moeten bieden. We geloven dat eens op de nieuwe wereld geen ziekenhuizen meer zullen zijn, maar dat we op deze wereld, waarin we nu leven, een opdracht hebben het welzijn en welbevinden van mensen zo goed mogelijk te organiseren, uiteraard binnen de financiële mogelijkheden en verantwoorde kaders."
De fractie spreekt de wens uit dat binnen afzienbare tijd de financiering op een andere wijze rond komt, waardoor de bouw van het ziekenhuis een aanvang kan nemen.

Leerlingenvervoer
De kosten voor het leerlingenvervoer nemen de laatste jaren fors toe. Dit wordt onder andere veroorzaakt door het brengen en ophalen van gehandicapte kinderen, waarvan de school of het instituut ver van Hardenberg is verwijderd.
Het college heeft op verzoek van de raad voorstellen gedaan waardoor de kosten van het vervoer worden teruggedrongen en beter  in de hand te houden zijn..

Met één onderdeel van de voorstellen kon de fractie, vanuit haar beginselen niet instemmen. Het voorstel behelsde dat een ouder die een kind naar school wil laten gaan op meer dan 6 kilometer van het eigen huis, ook voor het  tweede kind de kosten voor het vervoer zelf zou moeten betalen. Deze regeling zou voor de betrokken ouders sterk kostenverhogend werken.

Woordvoerder van onze partij, Jenny Weitkamp, heeft zich goed in dit onderwerp verdiept en een amendement (wijzigingsvoorstel) aan de raad voorgelegd. Het amendement stelt voor de eigen bijdrage te beperken tot het eerste kind. Met ruime meerderheid is het amendement door de raad aangenomen, waarmee de regeling zal worden aangepast.
Hieruit blijkt eens te meer dat de ChristenUnie opkomt voor de vrijheid van onderwijs en het ouders mogelijk blijft maken vanuit overtuiging een school te kiezen ook al moet daar enige afstand voor worden overbrugd..

Archief
Het college heeft een voorstel aan de raad voorgelegd het archief niet in het nieuwe gemeentehuis, maar elders onder te brengen. Op zich had onze partij daartegen geen bezwaar, mits aan een aantal voorwaarden zou worden voldaan. Echter toen de wethouder geen antwoord kon geven op de volgende vragen:

  • Waar wordt het archief ondergebracht?
  • Wat zijn de extra kosten op jaarbasis?
  • Blijft het archief voldoende toegankelijk?

heeft onze fractie, met vele andere partijen, tegen het voorstel gestemd, waarmee het voorstel is verworpen.

Provinciale verkiezingen
Onze partij was de afgelopen 4 jaar met 5 leden vertegenwoordigd in de Provinciale Staten. Uiteraard hoopten we opnieuw op zoveel stemmen dat de ChristenUnie 5 zetels kon innemen, maar met 4 zetels zouden we, gezien de politieke verhoudingen al blij zijn geweest. Helaas stopte de teller bij 3.  Ook voor ons als fractie een teleurstelling.

Hadassa Hoeve
In de vorige brief schreven we over de aanvraag om de Hadassa hoeve om te bouwen tot een opvang voor jongeren. De raad stemde in met het voorstel voor wijziging van het bestemmingsplan waardoor de verbouw van deze oude boerderij een aanvang kan nemen. We wensen de stichting en de werkers veel zegen en energie toe om dit project te realiseren.

We zijn op weg
We zijn met elkaar als gelovigen, als Christenen, op weg naar Goede Vrijdag en Pasen. We belijden dat Christus voor ons heeft geleden en ons is voorgegaan. Dat inspireert ons om zijn naam uit te dragen en Hem te volgen,  in ons dagelijks leven maar ook in ons werk in de gemeenschap en voor de ChristenUnie. We willen Christus volgen en hebben ons daarom verenigd in de Unie van Christenen, de ChristenUnie. Het is geweldig om in Zijn naam aan het werk te zijn in onze mooie gemeente. 

Een goede stille week gewenst en zeg tegen elkaar op de Paasmorgen:
”De Heer is waarlijk opgestaan, het is echt waar!”

Namens de fractie, een hartelijke groet
Wim Boersma

« Terug

Reacties op 'Maandbrief ChristenUnie Hardenberg'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.