Sybren Stelpstra debatteert “uit overtuiging” in Hardenberg

CU-LOC-11donderdag 17 februari 2011

In verband met de komende Provinciale Staten verkiezing op 2 maart a.s., werd op dinsdag 15 februari j.l. in het LOC een politieke avond georganiseerd door de ChristenUnie, CDA, Groenlinks, PvdA en VVD uit Hardenberg.

Namens de ChristenUnie ging Sybren Stelpstra, nummer 4 op de lijst, het debat aan met Henk Meulink (CDA), Ineke Steinmetz (VVD), Wim Dalhuisen (PVDA) en Robert Jansen (Groen Links).

Na het welkomstwoord namens de organisatie door  Albert van Nuil (PvdA) ging het debat onder leiding van Marcel van Dijk van start met een korte introductie waarbij werd ingezoomd op het verkiezingsprogramma. Sybren maakte het publiek duidelijk dat de ChristenUnie niet uit is op het afschaffen van de provincie maar dat het uitgangspunt is dat het bestuur decentraal wordt georganiseerd tenzij het alleen maar centraal kan.

Na een korte discussie over cultuur het eerste thema dat aan de orde “bereikbaarheid” en dat spitste zich met name toe op de N34. Over dit onderwerp kwamen ook een aantal vragen uit het publiek. Vanuit meerdere plaatselijke belangen werd aandacht gevraagd voor mogelijke oversteken als de weg geen gelijkvloerse kruisingen meer mag hebben.  Op Groen Links na deelden de partijen het standpunt van de ChristenUnie dat er iets moet gebeuren maar dat niet alles kan. Het budget is beperkt. Sybren gaf wel aan dat de ChristenUnie zich sterk zal maken dat er extra geld beschikbaar komt voor veiligheid. Of zoals hij zelf twitterde op de ze avond:  Partijen willen geld besteden aan opwaardering N340 op verkiezingsavond in Hardenberg.

Het tweede thema was platteland en Landbouw gevolgd door Vergrijzing en bevolkingskrimp. Over deze onderwerpen waren de partijen het niet geheel met elkaar eens. Waar het CDA meer geld naar het platteland zou willen gaf de CU aan dat het wenselijk is eerst de behoeften en noden in kaart te brengen en daar een goede analyse op los te laten voor “zomaar”te roepen “er moet meer geld naar het platteland”. De provincie is er om steun te geven aan het bovenlokale. Verder moeten de provincie zich erop richten  dat de sociale functies in de kernen blijven en dat mensen zolang mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. De CU wil vanuit een christelijke mensvisie meewerken aan een samenleving waarin oog is voor elkaar en voor noaberschap.

Na de pauze ging het over het openbaar vervoer en dan met name over de verbinding van Drenthe met Twente via het spoor. De partijen dachten hier wel gelijk over. De ChristenUnie heeft dit altijd gesteund, het stond vier jaar geleden ook al in het programma.

Tussendoor kwam even het onderwerp aan de orde om de Vecht stuwvrij te maken. Hoewel het makkelijk scoren zou zijn gaf Sybren aan dat de ChristenUnie hier niet zomaar voor kan zijn. Eerst zal helder moeten zijn wat daar exact de consequenties van zijn met name op gebeid van veiligheid.

Vanuit het publiek kwam een vraag of het wel wenselijk was dat overheden meer grond aankochten en ontwikkelden voor industrieterreinen en wonen. Hoewel de deelnemers allen de vrager gelijk gaven botsten toch met name VVD en PVDA over dit onderwerp. De VVD vanuit het standpunt dat de overheid werk en wonen moet stimuleren op de plaats waar mensen dat willen en de PvdA die groei alleen wil op speciale terreinen. Verhuizen van bedrijven is daarbij een optie.  Sybren had als inbreng in de discussie dat de provincie een heel duidelijke regiefunctie geeft op deze terreinen en dat alleen daar waar ook de behoefte is gebouwd en ontwikkeld kan worden.

Het laatste betrof de megastallen. Waar de VVD voor is, de PvdA aangeeft dat het roer om moet, GroenLinks inzet op duurzame landbouw heeft de CU in haar program opgenomen dat aan uitbreiding en nieuwbouw van megastallen voor de intensieve veehouderij beperkingen worden gesteld: standaard maximaal 1,5 ha per bouwblok, in landbouwontwikkelingsgebieden maximaal 2,5 ha. 

Tenslotte kreeg elke debater een minuut de tijd om zichzelf en zijn partij te promoten. Sybren gaf aan dat de ChristenUnie van Overijssel en van onze samenleving houdt. Vanuit Christelijke normen inzetten op sociale rechtvaardigheid, eerlijkheid en naastenliefde. Of, zoals Sybren zelf op twitter zei: “@SybrenCUpsOV: Noaberschap en christelijke waarden werden door CU belicht. Anderen zijn bezig met asfalt, mega stallen, woningbouw en niet # uitovertuiging”.

  

« Terug

Reacties op 'Sybren Stelpstra debatteert “uit overtuiging” in Hardenberg'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.