ChristenUnie goed vertegenwoordigd tijdens Europees inclusie project

donderdag 18 juni 2015 11:22

Van 1 tot en met 3 juni 2015 was in Hardenberg de eerste sessie van het Europese inclusie project; zorg dat iedereen mee kan doen. Naast diverse belangengroepen zoals Platform Gehandicapten Hardenberg en de Cliëntenadviesraad, bestonden de deelnemers uit direct betrokkenen uit Münster, Brühl (Duitsland), York (Engeland) en Myslowice (Polen) met een lichamelijke visuele auditieve of meervoudige beperking. De ChristenUnie was goed vertegenwoordigd door de raadsleden Jaap Wilts, Aly Willems-Merjenburgh en schaduwfractielid Ardi Klokkers.

Het programma ging op maandagmiddag van start met een rondleiding door het gemeentehuis. Na een inleiding door wethouder De Vent over de participatiewet kregen we een presentatie over bedrijven die op dit moment al mensen met een beperking in dienst hebben. Daarna was het woord aan Europarlementariër Agnes Jongerius die aangaf dat ze het belangrijk vond dat iedereen in staat wordt gesteld mee te doen op de arbeidsmarkt en dat  er voor goede ideeën subsidie beschikbaar is vanuit Brussel subsidie beschikbaar.  Hierna volgde de uitwisseling van ervaringen omtrent arbeid en sociale participatie. Hieruit werd duidelijk dat niet alleen Nederland de doelstelling heeft een bepaald percentage mensen met een beperking aan regulier werk te helpen, dit geldt ook in Duitsland (5%).

Op dinsdag brachten we een bezoek aan Van Dijk Bouw. Hier bekeken we de modelunit van Passend Bouwen. De unit, die bestaat uit één of twee blokken, herbergt een aangepaste slaap- en badkamer. Deze wordt binnen een dag geplaatst en kan, wanneer hij niet meer nodig is, net zo makkelijk weer verwijderd worden. Een relatief goedkope en duurzame oplossing om mensen langer op hun eigen plek te laten wonen. Na afloop vertrokken we naar de Zwieseborg voor een gezamenlijk diner. 's Avonds trad muziekgroep Quint voor ons op die een aantal (christelijke) liederen ten gehore bracht.

Tijdens de borrel hoorde ik veel positieve reacties op deze dagen, maar ook dat we in Hardenberg wat betreft ontwikkeling op dit vlak misschien wel 50 jaar verder zijn dan Polen; iets om dankbaar voor te zijn, maar ook een taak om hen te helpen waar mogelijk.

De uitwisseling met Münster heeft inmiddels plaatsgevonden, deze is bijgewoond door Jaap Wilts. Er volgen nog uitwisselingen naar Brühl in het najaar en York en Myslowice , volgend jaar. We houden u op de hoogte.

Met vriendelijke groet,

Ardi Klokkers

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie goed vertegenwoordigd tijdens Europees inclusie project'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.