Beleidsplan armoede

donderdag 12 december 2013 20:17

Dinsdag 3 december 2013 bespraken we in de raad het beleidsplan armoede. Vanuit de visie op het gehele sociale domein gaat de gemeente uit van een betrokken samenleving met een betrokken overheid, dit is op zich een goed uitgangspunt dat de ChristenUnie deelt.

Dit raadsvoorstel gaat uit van 8  uitgangspunten:

 1. Iedereen is zelf verantwoordelijk en zelfredzaamheid staat voorop

Als gemeente zorgen we voor onze inwoners, ook bij financiële problemen. We nemen de problemen niet over, maar bieden voorzieningen die mogelijkheden bieden om de problemen op te lossen, of voorzieningen die de situatie verzachten, zodat men de mogelijkheid krijgt te werken aan de eigen zelfredzaamheid.

2. Meer dan symptoombestrijding

We willen armoede- en schuldsituaties integraal oppakken. Achterliggende problemen, die ten grondslag liggen aan de armoede- of schuldproblematiek, moeten aangepakt worden.

3. Voorkomen is beter dan genezen

We willen dat financiële problemen in een zo vroeg mogelijk stadium kunnen worden aangepakt. Hiervoor is een goed functionerend signaleringssysteem noodzakelijk. Samen met onze maatschappelijke partners willen we deze rol oppakken.

4. In natura, wat in natura kan

We willen dat iedereen, ongeacht financiële belemmeringen, kan deelnemen aan de samenleving. We stellen hiervoor middelen ter beschikking. Om zicht te houden op de besteding van de middelen willen we zoveel mogelijk in natura verstrekken in plaats een financiële tegemoetkoming

5. Maatwerk, en daarmee de persoonlijke situatie, staat centraal

Elke situatie kent zijn specifieke oplossingen. Dit vraagt om maatwerk in plaats van generieke oplossingen. Wanneer iemand bepaalde kosten niet kan dragen wordt individueel bepaald of en hoe we hier als gemeente ondersteuning kunnen bieden.

6. Kinderen voorop!

Kinderen mogen niet de dupe worden van de thuissituatie. Kinderen worden dan ook als specifieke aandachtsgroep in het minimabeleid en de schuldhulpverlening benoemd.

7. We doen het niet alleen

We verwachten ook van onze partners een inzet op armoedebestrijding. Hierbij bundelen we onze krachten , waarbij ook verantwoordelijkheden bij de partners gelegd worden. Hierbij schuiven we onze verantwoordelijkheid niet af, maar versterken we de kracht van de Hardenbergse samenleving onder regie van de gemeente.

8. Budgetneutraal

In lijn met de andere decentralisaties in het sociaal domein wordt het armoedebeleid budgetneutraal uitgevoerd.

Alleen bij het eerste uitgangspunt hadden wij onze bedenkingen, want daar staat namelijk :” iedereen is zelf verantwoordelijk” daar hebben wij als ChristenUnie de opmerking gemaakt dat niet iedereen zelf verantwoordelijk kan zijn. Velen komen in de problemen zonder dat ze er zelf iets aan kunnen doen. En niet iedereen kan eigen verantwoordelijkheid dragen.

Er komt een overkoepelend meldpunt  waarin verschillende partijen samenwerken met een netwerk van ervaringsdeskundigen.

De voedselbank word structureel ondersteund dmv een subsidie van €10.800 per jaar

Voor gezinnen met minderjarige kinderen voert de gemeente een ander regime , zodat zij niet de dupe worden van de situatie van hun ouders/verzorgers.

Fonds voor Maatschappelijke Participatie (oude socu fonds) , waar kinderen extra aandacht krijgen.

Daarna hebben we nog wat opmerkingen gemaakt over de schuldhulpverlening.

De ChristenUnie wil graag geïnformeerd worden dmv een halfjaarlijkse terugkoppeling,  dat ons inzicht geeft in hoogte en duur van een eventuele wachtlijst en de ontwikkeling van de kosten. Ook zouden wij graag een apart overzicht zien, met een opsomming van welke resultaten de gemeente in de plan periode wil bereiken. Dit is dan weer van belang voor de tussentijdse rapportages, sturing vanuit de raad en evaluatie. De resultaten moeten dan wel zo Smart mogelijk geformuleerd worden. Hierop kregen wij de toezegging van de wethouder dat we dit kunnen krijgen 2 keer per jaar (voorjaarsnota en begroting).

Op de vraag of de wethouder ook nog eens wil kijken naar het plan de ChristenUnie in 2010 heeft gelanceerd over ‘Rechtop is meedoen”uit Deventer, kregen wij een positief antwoord. In dit plan dragen ook de ondernemers hun steentje bij aan de armoedebestrijding.

De ChristenUnie vind dit een goed plan met heldere uitgangspunten.

Aly Willems-Merjenburgh

« Terug

Reacties op 'Beleidsplan armoede'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.