ChristenUnie Hardenberg kiest voor windmolens Dedemsvaart-Zuid

maandag 11 februari 2013 12:05

Dinsdag 5 februari was er in de gemeenteraad van Hardenberg het voorstel aan de orde om onder voorwaarden in te stemmen met het principe verzoek voor het plaatsen van 5 windmolens in het gebied Dedemsvaart-Zuid.

In een eerder stadium heeft de fractie al aangegeven dat zij voorstander is van windenergie (zie archief januari 2009 Windenergie Dedemsvaart-Zuid ten koste van alles?) als één van de schoonste vormen van energie. Vooral op zee maar daar waar het kan ook op het land. De problemen met het klimaat, het milieu en de afhankelijkheid van en het opraken van fossiele brandstof maken duurzame energie noodzakelijk.

De mogelijkheden tot windenergie in het gebied Dedemsvaart-Zuid/Ommen –Noord heeft al een lange voorgeschiedenis. De bestuurders van de gemeenten Dalfsen, Hardenberg, Ommen, Staphorst en Zwolle hebben samen met de provincie een gezamenlijke beleidsvisie ontwikkeld. Beleidsvisie Windenergie Noord-Oost Overijssel waarbij de locatie Dedemsvaart-Zuid/Ommen-Noord beoordeeld is als meest kansrijk gebied voor grootschalige opstellingen. Deze visie is op 26 februari 2004 vastgesteld in de gemeenteraad van Hardenberg.

Zoals wellicht bekend hebben de gemeenten Dalfsen, Staphorst en Zwolle  al een aantal windmolens op hun grondgebied geplaatst.

 

In aanbouw zijnde windmolen Tolhuislanden gemeente Zwolle.

In 2009 is de fractie onder een aantal voorwaarden akkoord gegaan met een nadere uitwerking voor  een windturbinepark in het gebied Dedemsvaart –Zuid. Inmiddels had de provincie haar bijdrage van windenergie verhoogd zien worden van 30 naar 80 megawatt.

Door de gemeenteraad van Hardenberg is in 2010 de kadernotitie “Duurzaam Hardenberg” vastgesteld,  daarin worden de doelstellingen nog eens benoemd. O.a.  het kansrijke gebied voor windenergie Dedemsvaart-Zuid.

In de oriënterende ronde van 22 januari waren een fors aantal insprekers die zich met name zorgen maakten over aantasting van het openlandschap, het laag frequent geluid, de slagschaduw en de gezondheid.

De raadsleden zijn door het gebied Dedemsvaart-Zuid/Ommen-Noord uitgenodigd om met hen te kijken naar de gevolgen van eventuele plaatsing. Ook door een aantal fractie leden van de ChristenUnie is daaraan gehoor gegeven. Daarbij zijn de standpunten over en weer uitgewisseld.

Tijdens de behandeling van dit voorstel in de gemeenteraad heeft de fractie  een tweetal wijzigingsvoorstellen ondersteund. Namelijk dat er uitvoerig onderzoek wordt gedaan naar de eventuele overlast die windmolens mogelijk veroorzaken op het gebied van geluid en gezondheid. Ook moet hierbij rekening gehouden worden met de bestaande weg N36 die door het gebied loopt. Dit alles moet worden verwerkt in een zogenaamde Milieu Effect Rapportage (MER).

En dat het gebied als één gebied moet worden gezien dus Dedemsvaart-Zuid en Ommen-Noord want de provincie heeft het gebied Ommen/Noord aangewezen voor het plaatsen van 5 windmolens. De gemeente  Ommen heeft aangegeven niet mee te willen werken aan het plaatsen van windmolens. Daarop heeft de provincie Overijssel het heft in eigen handen genomen, wat mag volgens de crisis en herstel wet en is voornemens om op het grondgebied van Ommen-Noord  5 windmolens toe te staan.  Dit moet nog besloten worden in de provinciale Staten. Mocht de provincie het gebied niet aanwijzen ontstaat er een nieuwe situatie en zal de fractie zich opnieuw moeten beraden. Wanneer Provinciale Staten van Overijssel wel  instemt met de plannen, zijn de initiatiefnemers aan zet. Zij moeten hun plannen zodanig vormgeven dat deze passen binnen de voorkeursopstelling van maximaal vijf windmolens in de gemeente Hardenberg en maximaal vijf windmolens in de gemeente Ommen. Daarna kunnen de benodigde procedures worden gestart.

Tevens heeft de wethouder op vragen van de fractie uitdrukkelijk aangegeven wanneer het totale plan door gaat dat hiermee Dedemsvaart-Zuid haar bijdrage heeft geleverd m.b.t. windenergie en zal dit uitdragen naar de provincie.  Ook zal de wethouder  opnemen in de vergunning dat wanneer windenergie niet meer nodig is de windmolens afgebroken dienen te worden.

De fractie heeft de initiatiefnemers  opgeroepen om in het verdere proces de bewoners mee te nemen en hen op de hoogte te houden van de stappen welke nog gezet moeten worden.  De fractie vroeg zich verder af of er ook nog mogelijkheden geboden worden om bewoners mee te kunnen laten participeren in het plan.

De fractie heeft dus onder voorwaarden ingestemd met het voorstel.

Namens de fractie van de ChristenUnie.
Klaas Mulder

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie Hardenberg kiest voor windmolens Dedemsvaart-Zuid'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.