Ruimingsbeleid Graven

woensdag 18 oktober 2006 19:00

ChristenUnie Hardenberg vraagt mening achterban over het voorstel tot ruiming van graven in de gemeente Hardenberg.

Om de kosten voor begraven in de hand te houden is noodzakelijk om de begraafplaatsen, wanneer deze vol raken, niet telkens uit te breiden.  Middels een ruimingbeleid kan met de huidige omvang van de begraafplaatsen tot in lengte van jaren in de benodigde begraafcapaciteit worden voorzien. Voorstel is om een ruimingbeleid in te voeren. Hierbij gaat het om het algemene principe dat wordt betaald voor het hebben en in stand houden van een graf. Zodra de eerste termijn van het grafrecht afloopt, dat is na 30 jaar, kan dit tegen betaling steeds opnieuw verlengd worden. Wanneer de rechthebbenden c.q. nabestaanden geen belangstelling meer tonen in het graf c.q. niet willen verlengen vervalt het grafrecht en wordt het grafmonument weggehaald. Pas wanneer de begraafplaats vol raakt en nieuwe grafruimte nodig is, zal er worden geruimd. Alvorens het College dit beleidsvoorstel aanbiedt voor debat en besluitvorming wordt het maatschappelijk draagvlak hiervoor gepeild.

Voor meer informatie kunt u hier een Word document downloaden met een samenvatting van het voorstel voor Ruimingsbeleid Graven.

Bespreekpunt voor de kiesvereniging van de ChristenUnie:
* Als christen zien we in het begraven het zaaien als een graankorrel die sterft maar zo juist weer tot nieuw leven komt. Moet je dan niet principieel tegen ruimen van graven zijn, ongeacht het kostenaspect dat dat met zich meebrengt?
* Of mogen praktische overwegingen als het kostenaspect en het ruimtebeslag zo'n rol spelen dat je toch kiest voor ruimen met goede randvoorwaarden als: een lange termijn, mogelijkheden voor verlenging tegen betaling en een zorgvuldig omgaan met beenderresten van geruimde graven? 

Mail uw mening door aan de secretaresse van ChristenUnie Hardenberg. Geef in het bericht a.u.b. uw naam- adresgegevens door.

« Terug

Reacties op 'Ruimingsbeleid Graven'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.