PerspectieF in Israël
Van 6 tot 12 juli 2015 bracht voorzitter Erik-Jan Hakvoort een bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden. Dat deed hij namens PerspectieF, samen met andere geledingen van de ChristenUnie. Een politieke reis met twee doelen: evalueren hoe de huidige situatie is in Israël en hoe het gesteld is met de relatie tussen Israël en de Palestijnen. Daarnaast besteedde de delegatie extra aandacht aan een aantal verzoeningsprojecten die werken aan vrede van onderop.
Het was een reis van een kleine week. De nadruk lag op een aantal projecten en bedrijven die op verschillende manier bezig zijn met verzoening tussen Joden en Arabieren. Daarnaast waren er ontmoetingen met de Nederlandse Ambassadeur Caspar Veldkamp te Tel Aviv, de Nederlandse vertegenwoordiger bij de Palestijnen Peter Mollema te Ramallah en verschillende vertegenwoordigers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Voorzitter Erik-Jan Hakvoort reisde mee: "Op Nederlandse scholen leer je doorgaans maar weinig van het conflict. Ik wist alleen de basics van de historisch gegroeide wederzijdse haat tussen Jood en Arabier. Deze reis bleek enorm leerzaam en heeft mijn blik verwijd."
Voorbeelden van projecten waarbij Joden en Arabieren met elkaar samenwerken zijn Net@, de Hand in Hand School in Jeruzalem en de Palestinian House Project. Bijvoorbeeld Net@ leidt jonge Joden en Arabieren op tot computermonteurs. Onderwijs en samenwerken zorgt voor wegebben van de verschillen en werkt erg goed. Hakvoort: "Ik was onder de indruk van de vele jongeren die hier de touwtjes zelf in handen nemen en op allerlei manieren, soms zelf zonder te weten, met vrede bezig zijn." Heel anders is de realiteit in het grootste deel van het land. Checkpoints maken reizen voor Palestijnen erg moeilijk, er dreigt constant gevaar voor Israëlische bewoners in bepaalde gebieden.
"Een reis om niet te vergeten", vervolgt Hakvoort. "Het blijft nodig om betrokken te zijn bij het land en het onoplosbare politieke en maatschappelijke probleem dat zich nog steeds elke dag ontwikkeld. Ook blijft het een opdracht jongeren te te blijven betrekken bij die regio. Als we willen dat volgende generaties blijven begrijpen wat zich daar afspeelt en hoe dat zo gegroeid is, dan moeten we daarin investeren. Teveel mensen hebben een mening over (een onderdeel van) het conflict, zonder dat ze het met eigen ogen gezien hebben."
Meer weten? Eens doorpraten over de opvatting van PerspectieF over dit thema? Mail naar voorzitter@perspectief.nu of bel naar 06-15906934
- Labels
Reacties op 'PerspectieF in Israël'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.