Wat zijn jouw ‘goede privacy voornemens’ voor 2015?
Morgen is het zover, de door Facebook aangekondigde aanpassing van de privacyvoorwaarden. Facebook krijgt hiermee ruimere mogelijkheden om foto’s op gebruikersprofielen te gebruiken voor advertenties. Ook is er in de afgelopen tijd veel te doen geweest over de hack-aanvallen op Sony naar aanleiding van de film The Interview en het terugtrekken van deze film uit bioscopen. Wat zegt dit over het belang van privacy en digitale veiligheid? De denktank van PerspectieF legt het je uit.
Als jongeren groeien we op in een gedigitaliseerde samenleving en brengen we veel tijd door op social media. Daar delen we onze laatste belevenissen en foto’s met vrienden en kennissen. Ook spuien we daar – soms ongezouten – onze mening over de actualiteit. Het is onze eigen verantwoordelijkheid welke informatie we online delen. Dit is een fundamenteel aspect van onze keuzevrijheid. Je hóeft niet een facebookaccount te hebben. Je hóeft niet je vakantiefoto’s te uploaden. Toch spelen er belangrijke vragen over de ‘rechten’ van de gegevens die wij delen op social media. Blijven deze gegevens van de gebruikers en hebben wij daar zeggenschap over? Of kan een bedrijf eenzijdig in de voorwaarden bedingen dat het gegevens van gebruikers mag gebruiken voor diensten van derden of het surfgedrag van gebruikers mag volgen?
PerspectieF vindt dat gebruikers meer zeggenschap moeten hebben in het gebruik door Facebook van gebruikersgegevens voor commerciële doeleinden. Zonder meer instemmen met gedicteerde voorwaarden van Facebook hóeft niet, het kan anders: Kijk naar Duitsland waar Facebook zich heeft te houden aan striktere privacyregelgeving. Dit is andere landen in de Europese Unie (nog) niet gelukt.
Deze zeggenschap is met name belangrijk als je de veiligheidsrisico’s in beeld brengt van het delen van gegevens op social media. Zijn onze gegevens veilig bij bedrijven, ook al gebruiken we strikte privacy instellingen? De gebeurtenissen rondom de film The Interview laten zien dat zelfs een bedrijf als Sony niet voldoende beschermd was tegen hackers.[1] Vervolgens trad een vorm van zelfcensuur op doordat Sony de bekritiseerde film terugtrok en niet meer liet draaien in bioscopen. Hier wordt duidelijk dat ‘online veiligheid’ van groot belang is om fundamentele vrijheden, zoals vrijheid van meningsuiting, in de realtime wereld te kunnen waarborgen.
Wat is jouw privacy strategie?
Er is de nodige kritiek te geven op de werkwijze van Facebook. De afgelopen tien jaar is Facebook subtiel te werk gegaan: Een ‘product’ wordt op de markt gebracht om op een nieuwe manier sociale contacten te onderhouden. Vervolgens geeft Facebook zichzelf steeds meer mogelijkheden om gebruik te maken van de gegevens van gebruikers. De gebruikersprofielen voor Facebook zijn een product geworden waar miljoenen mee wordt verdiend. Vanuit het perspectief van de gebruiker is Facebook een ‘monopolist’ en er is geen volwaardig alternatief wanneer je niet instemt met de voorwaarden van Facebook. Welke strategie hanteer jij: afstand doen van Facebook of kies jij een middenweg?
Of vind jij het maar ‘gezeur’ over het privacybeleid van Facebook? Bij nadere bestudering van de nieuwe voorwaarden van Facebook zijn deskundigen het er namelijk over eens dat de gewijzigde voorwaarden niet veel verder gaan dan voorheen. Bovendien, je hebt toch niets te verbergen?
Dit is een veel gehoorde opmerking in discussies over privacy. De gedachte is dat de inbreuk op de privacy niet zo erg is, afgezet tegen andere belangen zoals de veiligheid. Gelukkig is deze opmerking op z’n retour nu steeds meer inzichtelijk wordt hoeveel informatie over ons wordt vergaard en hoe deze informatie gebruikt kan worden door een ‘kwaadwillende’[2]. Inbreuken op onze privacy zijn niet altijd in het belang van een ‘hoger doel’, zoals de veiligheid; deze inbreuken kunnen juist een veiligheidsrisico opleveren wanneer de informatie in verkeerde handen valt. Ik hoop dan ook dat we de opmerking ‘ik heb niets te verbergen’ achter ons kunnen laten en niet meenemen naar het jaar 2015!
Wat zijn jouw ‘goede privacy voornemens’? Deel ze met ons op de facebookpagina van PerspectieF! Of stuur gewoon een mail naar politiek@perspectief.nu
[1] Er zijn meer voorbeelden te geven uit het recente verleden waar gegevens van klanten op straat kwamen te liggen nadat bedrijven waren gehackt, zoals telecomproviders.
[2] Een extreem voorbeeld is identiteitsfraude. Minder vergaand, maar ook vervelend is het online kopen van spullen op andermans account of webwinkels die prijzen van producten of vliegtickets bepalen aan de hand van jouw gegevens en surfgedrag.
- Labels
Archief > 2015 > januari
- 31-01-2015 31-01-2015 20:40 - PerspectieF: 'geslaagde dag op de Wallen'
- 31-01-2015 31-01-2015 07:00 - CU–jongeren starten Meldpunt Mensenhandel na onbegrijpelijk misbruik 16-jarig meisje
- 29-01-2015 29-01-2015 08:00 - Wat zijn jouw ‘goede privacy voornemens’ voor 2015?
- 15-01-2015 15-01-2015 21:39 - Excursie Brussel
- 15-01-2015 15-01-2015 16:28 - PerspectieF Rotterdam en ChristenUnie organiseren interreligieuze maaltijd.
- 12-01-2015 12-01-2015 20:30 - Lilianne Ploumen Engel van het Jaar 2014!
Reacties op 'Wat zijn jouw ‘goede privacy voornemens’ voor 2015?'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.