Markt studentenwoningen floreert (PropertyNL)

huis_te_koop_economie_crisismaandag 06 augustus 2012 19:25

De markt voor studentenwoningen floreert. De grootste aanbieder in de Randstad corporatie Duwo uit Delft realiseerde vorig jaar een recordaantal van bijna 1.500 nieuwe studentenwoningen en internationale investeerder Carlyle Group investeert samen met The Student Hotel en Rabobank € 60 mln in het grootste (studenten)hotel van Amsterdam.

Het oude Elseviergebouw aan de Jan van Galenstraat krijgt een verjongingsbeurt en een nieuw gedeelte om volgend jaar augustus 709 studentenkamers aan te bieden. De vernieuwing van het oude kantoor duurt 13 maanden. De € 60 mln die de verjonging gaat kosten komt van bedenker Charlie MacGregor van The Student Hotel, de Rabobank en de internationale investeerder The Carlyle Group. Kamers worden aangeboden vanaf € 650 per maand.


Specialisten op het gebied van studentenhuisvesting verenigen zich: Op 11 juli hebben corporaties DUWO (19.000 woningen) en SLS Wonen (ruim 5.000 woningen) aangekondigd te willen fuseren. Door de fusie ontstaat een krachtige specialist op het terrein van de studentenhuisvesting met 24.000 woningen in studentensteden Amsterdam, Delft, Den Haag en Leiden. Afhankelijk van de stad beginnen de huurprijzen tussen de € 250 tot € 400.


De produktie van DUWO over 2011 levert een reeks op waar menige woningontwikkelaar jaloers op is. Eind 2011 stond de teller op 1.481 met onder andere 95 studentenwoningen in het verbouwde rijksmonument aan het Delftse Mijnbouwplein, 45 woningen voor conservatoriumstudenten in het ‘House of Music’ in Den Haag, in Amsterdam samen met partner Rochdale 232 studentenwoningen in complex Daalwijk, in de Delftse TU-wijk 405 eenheden in BalPol III en 194 in het De Vries van Heijstplantsoen, in Leiden 252 studentenwoningen in het grote nieuwe Hildebrandpadcomplex en in Amstelveen de eerste 132 nieuwe woningen op campus Uilenstede.


De markt voor studentenwoningen blijft ook de komende jaren ‘hot’. Het Kenniscentrum Studentenhuisvesting Kences becijfert een tekort van 64.000 eenheden in 2015. Ook politiek heeft dit deel van de markt de wind in de rug: Eind vorig jaar werd een Landelijk Akkoord Studentenhuisvesting gesloten door het Kabinet-Rutte met vertegenwoordigers van de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU), de landelijke studentenvakbond (LSvb), de HBO-raad, de grote steden en de koepel van studentenhuisvesters Kences. De Keces-leden gaan de komende jaren 16.000 studentenwoningen bouwen, gemeenten hanteren gunstige parkeernormen en een sociale grondprijs en er wordt gekeken naar de mogelijkheden van een investeringsfonds voor beleggers. De investering door de Carlyle Group laat zien dat de markt dit segment in de vastgoedmarkt inmiddels weet te vinden.

Labels
Onderwijs
Radio en TV

« Terug

Reacties op 'Markt studentenwoningen floreert (PropertyNL)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.