Interview met voorzitter PerspectieF Utrecht (De Bunschoter)

vrijdag 16 april 2004 00:00

Harmjan Vedder bruist van politieke ambities

Politiek is niet alles, maar alles is wel politiek. Op het politieke toneel wordt bepaald hoe de samenleving ingericht wordt. Bij veel jongeren heeft politiek een lage prioriteit, druk als men is met de inrichting van het eigen leven. Bij Harmjan Vedder ligt dat duidelijk anders. De vijfdejaars vwo-student is voorzitter van de provinciale afdeling van de ChristenUnie-jongeren, PerspectieF.

door Jan Muijs

Middels deelname aan het Model European Parlement, een simulatie door jongeren van het Europees Parlement, groeide de politieke belangstelling van Harmjan Vedder (17) vorig jaar enorm. Het experiment leidde hem zelfs naar de Griekse hoofdstad Athene voor het deelnemen aan een vergadering.
De leerling van de scholengemeenschap Guido de Brès wilde hierna een vervolg geven aan zijn politieke avontuur. Via de digitale snelweg belandde hij op de site van de ChristenUnie, de partij waar hij zich van huis uit het meest mee verbonden voelt. De jongerenafdeling PerspectieF sprak Vedder aan. Hij liet zich begroeten als lid, waarna de molen begon te draaien. ,,In de provincie Utrecht was nog geen afdeling van PerspectieF. Met behulp van de landelijke organisatie werd besloten in Utrecht wonende leden te polsen voor het vormen van een bestuur. Eind december was de zaak geklaard. Onze afdeling telt ruim driehonderd leden.'' Op 26 maart vond in de Utrechtse Jacobikerk de eerste politieke avond plaats. Er werd onder ander met enkele Haagse kopstukken over het onderwijs gedebatteerd.

Wat bezielt je om politiek actief te zijn?

De belangrijkste reden is dat ik erg van debatteren houd. Al gaat het maar over de stropdas van André Rouvoet, de lijsttrekker van de ChristenUnie. Ik discussieer veel. Soms tot vervelens toe. Een ander motief is dat ik van mening ben dat de ChristenUnie wat kan betekenen voor Nederland.

Hoeveel in Bunschoten woonachtige leden heeft PerspectieF?

Dat zijn er slechts zes. Heel weinig voor een ChristenUnie-bolwerk. Maar daar gaan we verandering in brengen. Eerst concentreer ik me met name op PerspectieF Utrecht, maar daarna volgt Bunschoten. Ik heb al contact gezocht met de lokale ChristenUnie. Ze reageerden enthousiast, hadden zelf ook al plannen. Het is de bedoeling laagdrempelige en ook wat ludieke activiteiten te organiseren. Het moet er ontspannen aan toe gaan.

Heeft de ChristenUnie wel bestaansrecht tussen CDA en SGP in?

Ja. De SGP verschilt op zoveel punten met de ChristenUnie. Het is een rechtse partij, wij een linkse. Dat wil niet zeggen dat de Bijbel specifiek rechts of links is. Het is voor een deel interpretatie. De ChristenUnie interpreteert de Bijbel wat linkser.

De SGP heeft nog nooit gehoord van scheiding tussen kerk en staat. Ook de positie van de vrouw binnen deze partij spreekt mij niet aan. Bij het CDA fungeert de C - in de landelijke politiek - hoofdzakelijk als verwijzing naar de historie. In de praktijk komt er weinig van terecht. De partij baseert zich wel op de bijbel, maar staat daar vervolgens niet voor de volle honderd procent voor. Het CDA kijkt teveel naar andersdenkende, laat zich te veel leiden door de publieke opinie en staat te weinig voor wat ze als Christenen vinden. Dat vind ik jammer.
Het CDA is aan het verrechtsen. De partij leunt sterk tegen de VVD aan. Jammer. Waarschijnlijk hebben ze zich bij het schrijven van het regeerakkoord flink aan banden laten leggen. Tussen twee haakjes, PerspectieF is sowieso tegen uitgebreide regeerakkoorden. Bij het asielzoekersstandpunt constateer ik dat het CDA zich eerst door de publieke opinie heeft laten leiden. Nu zie je dat de publieke opinie omslaat, maar het CDA niet, terwijl ze dat volgens mij diep in hun hart best zouden willen.

Op wat voor partij zou je stemmen als de ChristenUnie niet bestond?

Ik zou een eigen partij oprichten. Grapje. Voor bepaalde aspecten bij het CDA en de SGP heb ik best respect. GroenLinks vind ik in het vreemdelingendebat heel genuanceerd. Maar om een partij te zoeken waar de meeste aspecten van de ChristenUnie in zitten... dat zal moeilijk worden.

In hoeverre volg je de plaatselijke politiek?

Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik het niet echt volg. Wel probeer ik regelmatig de Bunschoter te lezen. Het gedoe met Arend Pruijs heb ik gevolgd. Ik zet grote vraagtekens bij z'n opstelling. In de politiek moet je er samen uit proberen te komen, maar hij stelt zich zo op dat samenwerking niet mogelijk is. Volgens mij hoor je dan niet in de politiek thuis. Pruijs speelt te veel in op de portemonnee van de kiezers en niet op de realiteit. Het zou mij verbazen als Betaalbaar Bunschoten bij de volgende verkiezingen nog een zetel haalt. Maar misschien leert hij het nog.

Wat vind je ervan dat de openingstijden van de plaatselijke horeca verruimd zijn?

Hoewel ik zelf niet zo'n feestbeest ben, begrijp ik enerzijds dat jongeren langer willen stappen, maar anderzijds kan ik me ook voorstellen dat de buurt daar geen behoefte aan heeft. Wildplassen en dergelijke kan natuurlijk niet. Het zou een goede zaak zijn de horeca uit het dorpscentrum te laten verhuizen naar een locatie waar dat geen hinder voor de omgeving geeft. Het horecagebeuren moet dan wel op dezelfde schaal voortgezet worden, dus niet groter.

De zondag is ook de dag van de Here...

Voor mij loopt de zondag niet van twaalf tot twaalf. Je moet daar niet te strikt in zijn. De zondag begint voor mij als ik wakker word. Niettemin vind ik half één een goede sluitingstijd.

Wat is je mening over de huidige minister-president?

Hij mag wel wat meer gel gebruiken. Nee, hij kan toch beter zichzelf blijven.

Aanvankelijk vond ik Jan Peter Balkenende best snel overkomen, maar tegenwoordig lijkt hij meer op een in elkaar gedoken duif. Verder merk ik er weinig van dat we een gereformeerde premier in het torentje hebben zitten. Dat gevoelen zal in gereformeerde hoek wel breder leven.

Recent was er een debat over waarden en normen. Pas een dag erna zei Balkenende dat de kerken hierin ook een belangrijke rol kunnen spelen. De politiek is tegenwoordig allergisch voor het woord 'kerk'. Heel jammer, want de kerken kunnen een belangrijke rol in de maatschappij vertolken.
Het kabinet Balkenende maakt zulke rare keuzes.

Wie is je voorbeeld?

André Rouvoet doet het goed, maar ik heb niet echt een voorbeeld. Daarnaast loop ik nog maar kort in de politiek mee. De programmapunten van de ChristenUnie, die drijven me. Daar kan Nederland wat mee.

Hoe ver reiken je politieke ambities?

Net zover als ze kunnen reiken. Hopelijk is dat heel ver. Ik heb er in ieder geval hart voor. Dat lijkt me heel belangrijk. Ik geniet van wat ik nu doe. Het is niet zo dat ik in mijn hoofd heb dat ik over tien jaar minister-president ben. Het zou al heel mooi zijn als ik er wat mee kan in mijn werk. Maar na het vwo wil ik eerst in Utrecht geschiedenis gaan studeren. Dan blijf ik in ieder geval in de buurt van het partijbureau in Amersfoort.''

Als lezers ook mee willen helpen met PerspectieF of vragen hebben, waar kunnen ze dan terecht?

Stuur gerust even een e-mailtje. Ik ben bereikbaar via harmjan_v@hotmail.com

Bron: Bunschoter
Labels
In de media

« Terug

Reacties op 'Interview met voorzitter PerspectieF Utrecht (De Bunschoter)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.