Opinie: Nederlandse steun in vaccinhulpcampagne is welbegrepen eigenbelang
We zien allemaal reikhalzend uit naar het einde van de coronacrisis. In de politiek lijkt helaas nog niet het besef te zijn doorgedrongen dat de pandemie in Nederland pas is afgelopen, als ook de rest van de wereld veilig is. Juist nu het in Nederland de goede kant op lijkt te gaan, zouden we ruimhartig hulp moeten bieden aan kwetsbare delen in de wereld, waar vaccinaties achterblijven.
Het vaccintekort in Nederland is verdwenen. Met de huidige versoepelingen lijkt het een mooie zomer te gaan worden. Minister de Jonge schept vergezichten over een najaar waarin slechts lokaal maatregelen hoeven te worden genomen om uitbrakken in te dammen. Tegelijkertijd kennen we de vreselijke verhalen uit landen als India, Nepal en Brazilië. Nederland behoort tot de gelukkigen. Solidariteit met die landen is dan ook van groot belang.
Duidelijker dan ooit te voren is echter dat deze barmhartigheid ook een groot eigen belang met zich meebrengt. Hoe meer mensen in andere landen besmet raken, hoe groter de kans op gevaarlijke virusmutaties is. De inmiddels bekende delta-variant lijkt de effectiviteit van coronavaccins niet te hebben aangetast, maar met de lage vaccinatiegraad elders in de wereld wordt het risico op een nieuwe variant die immuun is voor de huidige vaccins alsmaar groter. En dan kan het opeens ook voor ons in Nederland een pittig najaar worden.
Tot onze verbazing lijkt dit besef nauwelijks te zijn doorgedrongen tot de Nederlandse politiek. Zo wordt er slechts mondjesmaat gereageerd op noodkreten vanuit de Wereldgezondheidsorganisatie om meer vaccins ter beschikking te stellen aan landen met de laagste vaccinatiegraad. Ook een voorstel om als Nederlandse regering bij te dragen aan de Giro555-actie (om geld op te halen voor vaccinaties in kwetsbare landen) kon onlangs op slechts weinig steun rekenen in de Tweede Kamer.
Onze moederpartijen hebben tijdens de coronacrisis laten zien verantwoordelijkheid te durven nemen voor het bestrijden van de pandemie in eigen land. Voor het internationale aspect lijkt het kabinet echter minder urgentie te voelen. Dat is in onze ogen onterecht. Daarom hierbij vanuit ons als politieke jongeren de oproep aan de Nederlandse politiek: beperk de blik niet tot onze eigen landsgrenzen. Laten we juist in deze wereldwijd moeilijke tijd ook steun geven aan kwetsbare mensen elders op de wereld.
Zo zou het een mooi gebaar zijn om te beginnen met het verdubbelen van het eindbedrag van de Giro555-actie. Daarmee stimuleer je iedere Nederlander om ruim te geven. In Europees verband blijft ons kabinet helaas angstvallig stil in het debat over het delen van kennis over vaccinproductie en het stimuleren van een grotere productiecapaciteit elders in de wereld. Nederland zou, naast het pleiten voor ruimhartigere donaties van vaccinaties, ook hier leiderschap kunnen tonen door dit cruciale debat aan te jagen.
Barmhartigheid en eigen belang gaan hierbij hand in hand. Als we het niet al voor mensen elders zouden doen, laten we het dan voor onszelf doen.
Rik de Waard, voorzitter werkgroep Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, PerspectieF, ChristenUnie-jongeren
Noah Brok, Dagelijks Bestuurslid Politiek en Internationaal & Vicevoorzitter, CDJA
- Labels
Archief > 2021 > juli
- 16-07-2021 16-07-2021 08:40 - Opinie: porno is de sluipmoordenaar van de 21e eeuw
- 13-07-2021 13-07-2021 17:42 - Grand Hotel Europa: hoe Europa ten onder gaat aan massatoerisme
- 13-07-2021 13-07-2021 11:44 - Opinie: Nederlandse steun in vaccinhulpcampagne is welbegrepen eigenbelang
- 12-07-2021 12-07-2021 17:12 - Tineke Huizinga-Heringa: ‘Als je hart hebt voor de wereld om je heen, is de politiek een goede plek om te zijn.’
- 07-07-2021 07-07-2021 18:00 - Opinie duurzaam reizen: de wil is er, nu nog de weg
Reacties op 'Opinie: Nederlandse steun in vaccinhulpcampagne is welbegrepen eigenbelang'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.