Laat het om de inhoud gaan
Toen ik deze week flarden van het eerste Amerikaanse verkiezingsdebat zag, stond ik toch wel even met mijn oren te klapperen. Naast dat het inhoudelijk vrij vlak was wat er ten tonele gebracht werd, volgde de ene persoonlijke aanval op de andere. Vooral Trump liet zich in het debat niet onbetuigd; hij strooide met interrupties, vaak niet inhoudelijk. Maar ook de over het algemeen toch kalme Biden liet zich van een minder goede kant zien.
Op een gerenommeerde nieuwssite kwam deze week de vraag voorbij of ik een test wilde doen om te kijken op welke Amerikaanse presidentskandidaat ik zou stemmen, mocht ik Amerikaans staatsburger zijn. Ik zag mezelf vervolgens snel verder scrollen. Hoewel ik het wel degelijk interessant vind om uit te zoeken bij welke politieke stroming ik me het beste thuis voel, weerhield iets me om dit ook echt te onderzoeken. Nadenkend hierover kwam ik tot de conclusie dat de vorm van de Amerikaanse verkiezingen mij zo erg in de weg zit, dat ik aan de inhoud nauwelijks toekom. Dit zou toch nooit de bedoeling mogen zijn.
Dit Amerikaanse schouwspel staat in schril contrast met het gedrag van de politici in Den Haag. Uiteraard zijn er wel geluiden over de verruwing in de debatten de afgelopen jaren en ook ik zie wel dat hier een ontwikkeling in zit. Toch heb ik het gevoel dat er vooral over de inhoud gesproken wordt. Tussen de verschillende partijen worden er standpunten uitgewisseld en wordt er hard gediscussieerd. Soms mondt dit uit in politiek geharrewar, maar dit blijft mijns inziens relatief binnen de perken.
Het politieke spel wordt uiteraard niet alleen in de 'plenaire zaal' gespeeld. Zo las ik dat Segers deze week in een interview uithaalde naar het kabinet, en specifieker naar de staatssecretaris, over het uitblijven van de zogenaamde Prostitutiewet. In het regeerakkoord waren er afspraken gemaakt over deze wet en nu, drie jaren later, is de wet nog altijd geen realiteit. Segers gaf aan dat hij dit 'politiek onbehoorlijk en zelfs politiek falen' vond. Je zou de aanpak van Segers in dezen onconventioneel kunnen noemen. De voorman van de ChristenUnie bewandelt een zijweg om zijn doel te bereiken. Duidelijk is echter dat het hem uiteindelijk wel om de inhoud te doen is.
Dit laatste is in mijn ogen essentieel. Door uiteenlopende politieke standpunten is de kans aanwezig dat politici recht tegenover elkaar komen te staan, en zeker in de verkiezingstijd. Het mag echter nooit gebeuren dat de inhoud hierdoor naar de achtergrond verdwijnt. Uiteraard zal er binnen de politiek af en toe afgeweken worden van de conventies, maar zolang er een zinvol doel voor ogen is, is dit te rechtvaardigen. Sta voor standpunten, doe concessies of doe ze niet, bouw een brug of bewaar een kloof, speel het spel. Maar laat het om de inhoud gaan.
Door: Nathan Meindertsma
- Labels
- Column
Archief > 2020 > oktober
- 28-10-2020 28-10-2020 11:22 - Tranen van Lesbos, tranen van Kaper
- 24-10-2020 24-10-2020 21:06 - Politieke startdag
- 21-10-2020 21-10-2020 21:56 - Wat is christelijke politiek? Waarom Lydia en Jeroen het Fellowsprogramma volgen
- 12-10-2020 12-10-2020 12:00 - Vacature: campagneteam
- 05-10-2020 05-10-2020 19:44 - Laat het om de inhoud gaan
Reacties op 'Laat het om de inhoud gaan'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.