Pieter Vos spreekt over vrijheid op Kick Off

pieter vosdinsdag 13 september 2016 16:25

Dr. Pieter Vos spreekt op de Kick Off over het thema vrijheid. Hij wil graag ook het debat met je aangaan. Daarom stelden we hem een drietal vragen, zodat je vast met hem kennis kan maken. 

Even kennismaken. Wie is Pieter Vos?

"Ik ben theoloog en werk als universitair docent ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam. Eerder was ik lector morele vorming in het onderwijs aan hogeschool VIAA. In mijn werk ben ik vooral bezig met ethische vragen op het gebied van opvoeding, onderwijs en werk. Aan deze domeinen zit natuurlijk ook een politieke kant, waar ik ook regelmatig aandacht aan besteed. Ik schreef bijvoorbeeld een bijdrage voor het boek van het WI van de CU over De school van de burger: Onderwijsvrijheid in een participatiesamenleving. Samen met mijn gezin woon ik in Zwolle."

U spreekt over het thema vrijheid; kunt u vast een tipje van de sluier oplichten?

"Het thema vrijheid speelt in veel maatschappelijke debatten een rol. Vrijheid is een groot goed. Maar omdat vrijheid kwetsbaar is, wordt er al snel gesproken over vrijheden die bedreigd worden, door migranten, door fundamentalisten, door seculieren - al naar gelang de achtergrond van de spreker. Het valt op dat in publieke debatten de ene vrijheid dikwijls uitgespeeld wordt tegen een andere vrijheid en de bijbehorende rechten. Het is een vrijheid om een boerkini te mogen dragen, maar dit wordt door velen juist gezien als een aantasting van vrijheid (lees: dominante waarden). De vrijheid om dieren ritueel te slachten wordt gezien als een aantasting van dierenrechten. En de vrijheid om op zondag de winkels te openen wordt door anderen ervaren als een aantasting van de vrijheid van godsdienst.

In mijn bijdrage zullen we verkennen wat hier aan de hand is. Christelijke politiek moet er volgens mij voor waken deze vraagstukken niet in termen van botsende belangen op te vatten. Bij vrijheid gaat het niet om het bewaken van christelijke waarden in de samenleving, maar om een gedeeld goed dat alle burgers ten goede komt."

Voorzitter Jarin van der Zande pleitte voor het radicaal opkomen voor christelijke waarden, waaronder vrijheid. Hoe kunnen jongeren dat volgens u het beste doen?

"Vrijheid is inderdaad een kostbare waarde voor de samenleving. Tegelijk is vrijheid een christelijke waarde. De vraag is of vrijheid in beide gevallen hetzelfde betekent. In het christelijk geloof bestaat de ware vrijheid bijvoorbeeld in de overgave aan God en een leven in toewijding aan Christus. Dat is niet direct politiek te vertalen. Ik denk dat christelijke politiek zich bijvoorbeeld niet moet richten op het behoud of de versterking van 'christelijke waarden en normen' in de samenleving. Nederland is geen christelijke natie.

Christelijke jongeren ervaren vaak sterker dan eerdere generaties dat het christelijk geloof zich in de marge bevindt. Dat zou hun oog kunnen scherpen voor hoe de CU voor de waarde van vrijheid moet opkomen. In christelijke politiek gaat het er dan om recht en vrede in de samenleving na te streven, zodat alle burgers in vrijheid kunnen leven. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat de christelijke politiek opkomt voor de rechten en de vrijheden van minderheden zoals moslims, homo’s en asielzoekers. Het gaat dan niet meer om het beschermen van verworven christelijke privileges."

Heb jij je al opgegeven voor de Kick Off? Geef je nu op via dit online formulier

Labels

« Terug