Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber en Stieneke van der Graaf over de magnesiumzoutwinning door Nedmag onder Kiel-Windeweer

woensdag 27 december 2017 00:00

Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber en Stieneke van der Graaf aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat

Kamerstuknr. 2017Z18948

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht «SodM brengt vernietigend advies uit over aardwarmteproject Stad» en de aanhoudende zorgen in het gebied rond Kiel-Windeweer over de mogelijke magnesiumzoutwinning?1

Vraag 2
Klopt het dat er plannen zijn van Nedmag om vanuit Borgercompagnie magnesium te winnen, onder andere onder Kiel-Windeweer? Is deze magnesiumzoutwinning mogelijk binnen de huidige concessie?

Vraag 3
Wat betekent dit advies van het Staatstoezicht op de Mijnen over het aardwarmteproject in Groningen voor de visie op magnesiumzoutwinning in het gaswinningsgebied? Heeft u vertrouwen in de aanwezigheid van voldoende expertise bij Warmtestad om een veilige warmtevoorziening te kunnen garanderen? Heeft u vertrouwen in de aanwezigheid van voldoende expertise bij Nedmag om een veilige magnesiumzoutwinning te kunnen garanderen?

Vraag 4
Klopt het dat de vergunning tot magnesiumzoutwinning alleen ter inzage wordt gelegd in de gemeente waar de winningsinstallatie zich bevindt? Bent u het eens dat het wenselijk is om de vergunning breder ter inzage te leggen, omdat het effectgebied en het gebied waarin magnesium wordt gewonnen veel groter is en over gemeentegrenzen heen gaat?

Vraag 5
Heeft u al antwoord op de vraag die voorgelegd is aan een wetenschappelijk panel betreffende de bodemdaling in Groningen die veroorzaakt wordt door gas- en zoutwinning en schade kan veroorzaken aan huizen, zoals aangege-ven in de beantwoording van eerdere vragen?2 Zo ja, hoe luidt dit antwoord?

1) https://www.rtvnoord.nl/nieuws/184051/SodM-brengt-vernietigend-advies-uit-over-aardwarmteproject-Stad

2) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2016–2017, nr. 908

Zie ook: www.tweedekamer.nl

Labels
Bijdragen
Carla Dik
Stieneke van der Graaf

« Terug

Archief > 2017 > december