ChristenUnie stemmers gemeente Hardenberg bedank!

StemmersCU.pngdinsdag 26 maart 2019 13:25

In Overijssel mochten we een stemmenwinst halen van 7195 (in 2019: 43148 t.o.v. in 2015: 35953). In Hardenberg namen we daar voor de ChristenUnie in deel met 4540 stemmen ten opzichte van 4337 stemmen in 2015. De opkomst was hoger dan in 2015. Nu 60,80% en toen 51,10%.

Onderstaand vind u de uitslagen bij de diverse verkiezingen van Gemeenteraad (GR), tweede kamer (TK) en Provinciale Staten (PS). 2014 was een uitschieter, wellicht vanwege het Balkbrugeffect (Arie Slob).

Het aantal inwoners was op peildatum verkiezingen: 60.218 waarvan 46.649 kiesgerechtigd.

Het beeld wordt sterk beïnvloed door de opkomst, maar ook deelname van andere partijen, waaronder de SGP, die hadden nu 762 stemmen, bij de GR 2018: 686 en laatste TK: 755.

In de Provinciale Staten bleven we op 4 zetels. Door de relatieve hoge opkomst t.o.v. 2015 hadden we deze keer voor de 5e zetel circa 5000 stemmen meer nodig gehad, bovenop de winst die we al kregen.

In de Staten komen hierdoor

  • Renate van der Velden-Buist (Kampen)
  • Jan Westert (Ommen)
  • Arjan Hof (Enschede)
  • Sybren Stelpstra (Hardenberg)

Renate is nieuw en was lijsttrekker, hoewel ze al een periode meedraaide als burgerlid. De andere drie hebben ervaring uit de vorige periode(n).

De waterschappen deden het minder. We verloren bij Vechtstromen 1 zetel van de 2 en bij het waterschap Drents Overijsselse Delta gingen we van 3 naar 2. De analyse daarvan kennen we nog niet, maar uiteraard betreuren we dit.

De recente uitslagen zijn nog onder voorbehoud, omdat op maandag 25 mei het proces verbaal daarvan wordt opgemaakt. We verwachten echter geen verschuivingen meer.

Volgens de site van de ChristenUnie gingen we landelijk van 243.209 stemmen in 2015, naar 352.844 in 2019. Ruim 100.000 meer.

“Vanwege de hoge opkomst resulteerde deze prachtige stemmenwinst alleen in Utrecht ook in zetelwinst. In Limburg heeft een enthousiast campagneteam de afgelopen maanden keihard campagne gevoerd, met als gevolg een mooie oogst aan stemmen. Helaas bleek het niet voldoende voor een historische eerste zetel in Limburg voor de ChristenUnie.

In de laatste prognoses voor de Eerste Kamer zou de ChristenUnie uitkomen op vier zetels, in plaats van de huidige drie zetels. Het zal in de komende weken duidelijk worden of deze extra zetel ook verzilverd gaat worden” (citaat site ChristenUnie).

De uitslagen in totaliteit stemmen tot vraagtekens. Volgens oud ChristenUnie senator Egbert Schuurman is er een teken van “geestelijke leegte, mensen switchen van het ene naar het andere, niks bevredigt”. Niet het verstand is leidend, maar de onderbuik spreekt.

Niettemin we zijn dankbaar dat we ons Licht nog mogen laten zien. We bidden dat dit steeds verder en helderder mag stralen, dat God alle werkers daartoe zegent en dat dit tot redding mag zijn van vele mensen. In het vertrouwen dat uw geloof een stem heeft is Hem alle eer.

Labels
Bestuur
Nieuwsbrief
Steunfractie

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie stemmers gemeente Hardenberg bedank!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.