Begroting 2017 unaniem goedgekeurd

Begroting2017maandag 19 december 2016

In november heeft de gemeenteraad unaniem de begroting van de gemeente Hardenberg in een extra raadsvergadering goedgekeurd.

De reguliere begrotingsvergadering van dinsdag 8 november werd verdaagd naar maandag 14 november omdat tijdens de vergadering bleek dat het merendeel van de gewenste wijzigen vanuit de gemeenteraad (moties & amendementen) juridisch niet mogelijk bleken.

Kort samengevat kunnen wij ons vinden in de begroting die kwalitatief goed is samengesteld. Wel zijn we teleurgesteld in het negatieve begrotingsresultaat.

De ChristenUnie had de volgende speerpunten ten aanzien van de begroting:

  • een sluitende begroting, zowel structureel als incidenteel;
  • het aflossen van de schulden;
  • een nieuwe visie op onze grondpolitiek;
  • duurzaamheid stimuleren en aanjagen;
  • plannen voor de winkelcentra van Hardenberg & Dedemsvaart.

Op alle door ons ingediende punten vonden we een meerderheid in de raad. Kortom een dankbaar resultaat en goede moed voor 2017.

Hieronder kunt u meer lezen over onze visie op de gemeentelijke begroting.
Wilt u hierover meer weten of van gedachten wisselen?
Lees de bijdragen die we uitspraken in de raad of schroom niet contact op te nemen met de portefeuillehouder financiën Sake-Christiaan Stelpstra (sake-christiaan.stelpstra@hardenberg.nl of 0630370302).

 

Uit de bijdrage van Sake-Christiaan Stelpstra  op  8 November 2016

De ChristenUnie zet in onder het motto “Vandaag beter dan gisteren en morgen beter dan vandaag”, wij zoeken altijd naar verbetering voor onze burgers.

De ChristenUnie ziet de voorliggende begroting voor 2017 als een solide begroting, die ons de ruimte biedt het nodige voor onze burgers te betekenen. De opbouw van de begroting is sterk verbeterd en we hopen dat de realisatie dichter benadert dan voorgaande jaren.

Wij gaan forse investering doen in de ver- en nieuwbouw van scholen, in de infrastructuur met name de N34 en N377 en de aanpak van de stationsomgeving. En ook hebben wij investeringen in de veranderingen op het gebied van onze zorgtaken en de decentralisaties opgenomen. De komende jaren moeten we immers fors investeren in de benodigde transformatie binnen het sociale domein. Hierbij zien wij een sociale ombudsfunctie als toegevoegde waarde en dienen hiervoor samen met PvdA en VVD een amendement in voor reservering van middelen.

Daarnaast is op initiatief van de ChristenUnie een maatschappelijk fonds ingesteld. Hiermee is het mogelijk om de samenleving te laten zien dat wij haar inzet en betrokkenheid waarderen door onderbouwde initiatieven financieel te ondersteunen. De tijd zal leren of het bedrag van 50.000 euro  voldoende is, maar het is een mooi begin.

Medio 2016 is het VN Gehandicaptenverdrag geratificeerd. Per 1 januari 2017 krijgt de gemeente de plicht ‘toegankelijkheid’ als uitgangspunt te nemen, zodat mensen met een beperking in openbare gebouwen en binnen het sociaal domein volwaardig deel kunnen nemen aan  de samenleving.

Hiervoor heeft de ChristenUnie-fractie verschillende keren aandacht gevraagd, wij verwachten op korte termijn actie & plannen van het college. Mocht deze achterwege blijven dan zullen we bij de kaderstelling dit onderwerp opnieuw agenderen en voorstellen middelen hiervoor te gaan reserveren.

Er moet in 2017 echter meer gebeuren.

Ik begin met een klein uitstapje naar de GREX, (grondexploitatie) waarbij de ChristenUnie aangeeft dat wij het initiatief  zullen nemen om met een hernieuwde visievorming voor het grondbedrijf te starten. We weten dat we, met de omgevingswet in de hand, tot een integrale visie moeten komen, maar wij achten de tijd rijp om alvast enkele scenario’s te bepalen èn te onderzoeken, zodat we bij de invoering van de omgevingswet sneller concreet kunnen worden. Hiertoe nodigen wij binnenkort alle fracties uit.

Voorzitter, ik keer terug naar de begroting:

De fractie van de ChristenUnie heeft drie hoofdlijnen die we aan de raad voorleggen, te weten:

  • Het saldo van de begroting
  • De schuldenpositie
  • Onze centra in Hardenberg en Dedemsvaart

Het begrotingssaldo

Het saldo van de begroting is negatief en dat doet ons, net als vorig jaar, pijn. Wij vinden dat bij een stabiel en gezond financieel beleid de begroting minimaal sluitend dient te zijn. We zien ook dat de afgelopen jaren de post "incidenteel" structureel in de begroting staat. Wij stellen dan ook voor aan de raad om met ingang van de volgende begroting een structurele reservering op te nemen voor de incidentele gelden. Bij de komende kaderstelling zult u hiervoor een voorstel van de ChristenUnie ontvangen.

Schuldenpositie

Tegenover onze schulden staan weliswaar onze bezittingen, maar de ChristenUnie vindt het niet wenselijk dat wij, als lokale overheid, onze relatief grote schuldenpositie handhaven. Natuurlijk realiseren wij ons dat niet alles direct betaald kan worden en we daarom moeten lenen, maar het opstapelen van schulden moet wat ons betreft beperkt blijven en onze NSQ  moet sneller richting de 100% bewegen. Daarbij hebben wij sinds vorig jaar de ambitie uitgesproken om financiële meevallers in te zetten voor extra aflossing; tot op heden is dit echter nog niet gebeurd.

Onze centra in Hardenberg en Dedemsvaart

De winkelcentra in Hardenberg en Dedemsvaart hebben het moeilijk, het koopgedrag van de consument is sterk aan het veranderen en dit is van invloed in de retailmarkt. Grote verandering zijn gaande en dit zien wij helaas in toenemende mate terug in de vorm van leegstand in onze winkelcentra.  We zijn al samen bezig met ondernemers en inwoners voor een nieuwe Detailhandel structuurvisie en wij zien uit naar de afronding en inhoud daarvan. Wel is ons nu al duidelijk dat de centra aantrekkelijker en compacter moeten worden. Van de ondernemers wordt meer en meer visie en innovatie verwacht en zij zullen ondernemerschap moeten tonen en blijvend hun inzet. Vandaag beter dan gisteren en morgen beter dan vandaag dat is het motto. Maar wij zien ook een ondersteunende rol voor de gemeente. Om het proces te versnellen, stellen we voor dat het college bij de kaderstelling ons meer inzicht geeft in mogelijke scenario’s en oplossingsrichtingen met bijbehorende middelen. In de wensenlijst is hiervoor al een bedrag opgenomen, maar wij willen dit meer onderbouwd en geconcretiseerd zien. Hiervoor dienen we samen met het CDA, PvdA, VVD en GL een motie in met het volgende dictum:

Draagt het college op:

  • Als onderdeel van de Begroting 2017 en Meerjarenbegroting 2018 – 2020 te onderzoeken of meer middelen nodig zijn, dan de nu ingeplande € 450.000,-  beschikbaar in 2020;
  • De raad te voorzien van een aantal richtinggevende kaders;
  • Hierover tijdens de kaderstelling in 2017 de raad te informeren.

Dan duurzaamheid voorzitter. Tijdens de oriënterende ronde  hebben wij gevraagd of er middelen worden gereserveerd voor het waarmaken van onze ambities ten aanzien van duurzaamheid. Hierop was het antwoord dat een plan vooraf moet gaan aan het beschikbaar stellen van de middelen.  Wij stellen een duurzaamheidsfonds voor en geven daarbij als randvoorwaarde dat er een duidelijk omkaderd plan moet komen voordat deze middelen worden ingezet.

We zijn op de goede weg, we zien dat de bezuinigen die we hebben doorgevoerd hard nodig zijn geweest en kunnen nog niet spreken van een mooie sluitende begroting. De voorliggende begroting geeft nog geen reden tot een juichstemming, want we eindigen in de min. De vooruitzichten lijken op basis van de gegevens, die we nu kennen, verbeterd, er lijkt beter weer opkomst. Dit biedt hoop, maar totdat het daadwerkelijk zover is, houden wij de hand nog op de knip. Er zijn nog wel risico’s zoals de komende 2e kamer verkiezingen. Maar, om straks optimaal gebruik te kunnen maken van het mooie weer, stellen wij voor te komen tot een zogenaamde "Hardenbergnorm" voor begrotingsoverschotten. Deze norm kan als volgt worden gezien:

Indien er een overschot is dan:

  • lossen we X% extra af tot NSQ is X%
  • besteden we X% aan incidentele of structurele lastenverlichting tot norm X

En zo zijn er nog meer parameters te bedenken.

Hiervoor zouden we graag met de fractiespecialisten in gesprek komen om bij de eerste kaderstelling een gezamenlijk voorstel te presenteren. We horen graag of de andere fracties hiertoe bereid zijn zich hiervoor in te zetten.

Overigens steunen we het verlangen de lasten te verlichten die we breed horen in deze raad en dienen hiervoor met de VVD, CDA en D66 de door de VVD te presenteren motie in.

Uit de bijdrage van Sake-Christiaan Stelpstra  op  14 November 2016

Wij achten het van groot belang dat voorstellen in samenhang met een positief begrotingsresultaat worden gerealiseerd, dat is ons inziens bestendig financieel beleid.

We zijn daar nog niet, maar hiermee worden grote stappen in de goede richting gezet.

Namens de raad dienen wij een motie in om extra aflossing te gaan vormgeven aan de hand van mogelijkheden geschetst door het college. Wij vinden het een grote noodzaak dat de schuldquote richting de 100% gaat bewegen en roepen het college op hiervoor voorstellen te presenteren bij de kaderstelling.

Hierbij geven we een kader mee ten aanzien van realisatie uit de begroting, deze kan wat ons betreft voor nu op 200.000 euro worden gesteld, maar we zien uit naar plannen waarin het ambitieniveau wordt vergroot door ook te kijken naar incidentele inkomsten, meevallers en het afstoten van activa.

Zelf denken we hierbij dat 6 ton tot een miljoen per jaar schuldverbetering haalbaar moet zijn, maar dit leggen we op dit moment nog niet vast, want we dagen het college uit het maximaal haalbare en realistisch uitvoerbare aan ons te presenteren.

Onze motie: Draagt het college op:

  • Om in de begroting vanaf 2018 structureel een extra aflossing op te nemen van €200.000,-.
  • Hierbij een aanvullend aflossingsplan te presenteren bij de kaderstelling waarbij een mix van bovenstaande overwegingen / opties is aan te bevelen en qua onderlinge verhouding jaarlijks kan

Tenslotte een herhaling van de punten die in de vergadering van dinsdag 8 november naar voren zijn gebracht.

  1. een sluitende begroting, zowel structureel als incidenteel
  2. een verbetering van de schuldenpositie o.a. door de te ontwikkelen "Hardenbergnorm" en inzetten van meevallers
  3. een hernieuwde visie op het grondbedrijf
  4. innovatie in duurzaamheid en deze aanjagen met een goed plan
  5. een concreet plan voor een compact & aantrekkelijk centrum in Dedemsvaart en Hardenberg te presenteren bij de kaderstelling

« Terug

Reacties op 'Begroting 2017 unaniem goedgekeurd'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.